Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден за размисъл

Снимка: архив

Утре, 5 октомври, ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Предизборната кампания приключи в полунощ. В деня за размисъл секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините. В изборните помещения и пред тях се поставят информационни табели, образци на бюлетините, списъци с партиите, коалиции и независимите кандидати. Днес е забранена политическата агитация и разпространяването на информация за социологически проучвания за утрешния вот под каквато и да е форма.

По данни на ГРАО с право да гласуват за парламент на 5 октомври са общо 6 875 199. Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Изборите се произвеждат по пропорционална система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции или инициативни комитети. За място в 43-то Народно събрание ще се състезават 18 партии и седем коалиции.

Ако гражданин, който иска да гласува, е с изтекъл срок на личната карта, тя е повредена, унищожена, изгубена, открадната или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване при представяне на удостоверение от органите на МВР за издаване на лични документи.

96 506 са избирателите в област Видин по данни към началото на октомври. Избирателните секции са 249, от които 8 подвижни, съобщи секретарят на Районната избирателна комисия Павел Петков.

Допълнителни шест избирателни секции се откриват в лечебни заведения и места за лишаване от свобода във Враца за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от общинския пресцентър. Допълнителните секции ще бъдат разкрити в дома за стари хора "Зора" във Враца, многопрофилната болница за активно лечение, в комплексния онкологичен център и специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. Секции ще има във Врачанския затвор и в следствения арест, където има достатъчен брой задържани, които към момента не са лишени от избирателни права. Районната избирателна комисия /РИК/ във Врачански избирателен район е взела решение за разкриване на допълнителни секции в дома за стари хора в село Хайредин, в общинската болница и специализираната болница за долекуване на вътрешни болести в Мездра, както и в специализираната болница за долекуване на елодробни болести в Роман, съобщиха от комисията. Общо в избирателния район ще бъдат открити 309 секции в деня на парламентарните избори.

Кметовете на общини по своя преценка налагат забрана за продажба и консумиране на алкохол по време на деня за размисъл и изборния ден. 

МВР откри телефонна линия за сигнали за нарушения за утрешните предсрочни парламентарни избори. Номерата, на които хората могат да подават сигнали, са 982 22 32 или 982 56 46 с код за София 02. Сигнали могат да бъдат подавани и на имейл адрес izbori@mvr.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05