Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: "Изборният резултат показва нетърпимост към българския елит"

Снимка: БГНЕС
В тези избори и ГЕРБ, и БСП показаха слаби резултати. Тук "печеливши" са малките партии. Резултатът от вота е свидетелство за нетърпимост към българския политически елит. Това каза за Радио ВИДИН  социологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

"Очаквано, големите партии са на минимума на нашите прогнози, а малките - на максимума. ГЕРБ взе около 1 100 000 гласа- това е резултатът на ГЕРБ от 2013 година, когато напусна властта- след протести, след разследвания на техни висши функционери и в момент, когато беше в най-слабата си политическа форма. Днес се оказва, че те не са успели да повишат този резултат и да вземат нещо от наказателния срещу БСП вот. БСП от своя страна, се сви до психологическата граница на 550 хиляди гласа, което е почти толкова, колкото имаха по време на подписката за референдума за АЕЦ- Белене, с която всички се шегувахме, че е преброяване на твърдия електорат на БСП. Това се потвърждава. Обратно- много силен е резултатът за малките партии, които влизат в парламента. Изобщо, в своята неприязън към политическия елит и в чуденето кое е по-малкото зло- БСП или ГЕРБ- като че ли българите масово потърсиха трета опция, и я намериха в малките партии. Този резултат е свидетелство за нетърпимост към българския елит въобще и в същото време задължава политическия елит да намери пътища един към друг и да измисли формулата за стабилност, защото това е очакването на обществото."

Според Първан Симеонов, социологическа агенция "Галъп Интернешънъл" е предвиждала подобен развой на нещата, а активността вероятно е малко по-ниска от активността при последните парламентарни избори:

"В абсолютни стойности, това ще е може би най-ниската активност, това ще е и рекорден парламент- като шареност, това е и рекордно нисък резултат за БСП. Но като цяло, не бива да се вайкаме, че активността у нас е ниска, защото може би в страната в момента пребивават около 5 500 000 души. От тях са гласували 3 300 000 души- това е една порядъчна активност. Това, че активността намалява, трябва да се чете по следния начин: нагледахме се на големи политически пристрастявания, на супер герои, които вдигаха активността и това довеждаше до двойно по-голямо разочарование. Категорично последните две години на протести в България и последвалите изборни резултати са крачка към нормализация, защото: първо- имаме гражданска активизация; второ- тази гражданска активизация не си намери някаква наивна проекция в нов месия; трето- изборният резултат връща на сцената необходимостта от изборни коалиции- коалициите, които ние така лекомислено заклеймявахме и така наивно си мислехме, че можем да надмогнем. Очевидно в България ще трябва да се управлява с коалиции, така, както е на много места в Европа. И още нещо- във властта се очертава нормална ротация- имахме лявоцентристко неуспешно управление, сега махалото на вота се измества към дясноцентристко- пак ще е трудно, но се нормализира. По-неприемлив бе варианта негативното отношение към политическия елит да избие през някакъв нов "продавач на надежда". Това, слава богу, за момента не се случва."

Първан Симеонов коментира и ролята на преференциалния вот на фона на общия резултат:

"По всичко личи, че преференциалният вот се утвърждава. В рамките на екзит пола, 47-48 на сто от хората заявяваха, че са гласували преференциално- това е по-висок дял, в сравнение с европейските избори. Едва след като излязат окончателните резултати от ЦИК, ще стане ясно до каква степен е сработило преференциалното гласуване. Това, което категорично може да се каже е, че българите харесват този инструмент, използват го, и лека-полека ще свикват с него."

Колкото до това- какво спечели и какво загуби народът, социологът каза:

"В момента народът вероятно се чувства загубил. Щастливи са избирателите на по-малките формации, в същото време, вероятно са и ядосани, че следва коалиционна формула на управление. Сигурен съм в това, че след 10 години ще гледаме на последните две години като на един оптимистичен период в нашата история, по няколко причини: защото имаме голямо гражданско надигане, каквото не помним; защото не дадохме доверието си на някакъв нов политически предприемач; защото не направихме поразии с протестите си, и в същото време принудихме властта да отмени свои скандални спорни решения. В крайна сметка- тези избори ще ни научат на някаква политическа нормализация- да свикнем с мисълта, че лесни и бързи решения в нашата ситуация няма, че са наложителни реформи в тромави и затлачени сектори- здравеопазване, социална система, съдебна система, енергетика. Мисля, че се отваря един "прозорец на възможностите"- част от тези въпроси да бъдат решавани. "Публиката" е узряла за това и е наясно, че нещата не могат да се наредят лесно, без решителна управленска воля. При наши запитвания, българите са категорични, че предпочитат коалиционен, пред еднопартиен кабинет. С този отговор хората ни казват следното: "онези горе трябва да се разберат, и трябва да покажат ясна, решителна управленска воля, без да жалят сили." Ако политическият елит е разбрал това послание, мисля, че имаме "прозорец на възможностите"- нещо полезно да се случи в държавата през следващите месеци и години.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08