Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 октомври 2014 година

Така видя нашия град редовният ни слушател Красимир Михайлов
Снимка: Красимир Михайлов

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов сезира Районната прокуратура във Видин, че на фирмата, която работи по ремонта на надлеза града, не е преведена авансово дължимата част от парите. Според постановлението на Министерския съвет за финансиране на обекти по Публичната инвестиционна програма, какъвто е и надлезът по булевард "Панония" във Видин, на изпълнителите е гарантирано авансово плащане, в размер на 30% от общата субсидия. В нарушение на постановлението, за ремонта на надлеза във Видин са преведени 191 800 лева, което е 7,7% от стойността на договора, съобщава областният управител в писмо до Районната прокуратура. Според областния управител, заради забавеното плащане е застрашен ремонтът на едното платно на надлеза. Община Видин има готовност да плати в пълен размер авансовото плащане, но при стриктно спазване на сключения между страните договор, обясни заместник кметът на Видин Добромир Дилов. Той цитира писмо, с което фирмата-изпълнител се отказва от пълния обем на аванса. По повод писмото на областния управител Добромир Дилов обяви, че ще изпрати запитване до Министерския съвет и до председателя на Междуведомствения съвет за контрол на предоставените от централния бюджет средства. Фирмата, която извършва ремонта на надлеза, поиска от областния управител съдействие краткосрочно да бъдат затворени за движение двете платна на надлеза, за да се ускори ремонтът.

Заповед за забрана на ремотните по улиците и тротоарите във Враца през зимния период издаде кметът на Общината Николай Иванов. Заповедта е в сила от 31 октомври тази година до 31 март 2015 година. Започнатите към датата на издаване на заповедта обекти да бъдат приключени, възстановени качествено и асфалтирани до 30.10.2014 година, се посочва още в документа. Изключения от заповедта ще се правят при повреди и аварии, както и за обекти от национално или общинско значение.

Общинската администрация на Мизия ще раздели по равно парите от сметката на Общината на всички пострадали от наводнението. Преди да се вземе това решение, местната управа имаше намерение да даде събраните около 60 000 лева за извозване на падналите къщи и постройки. Заместник кметът Николай Нековски прогнозира, че вероятно ще има още едно събрание, защото тези, които нямат пари да си извозят падналите къщи, вече са започнали да пускат жалби. Други около 12 000 лева от паричните дарения имат воля на дарителя и ще бъдат изразходени по предназначение.

Частно средно общообразователно училище "Свети Георги" София инициира дарителска кампания сред родители, за да подпомогнат пострадалите от наводнението в Мизия. Настоятелството на столичното училище събира средства още от първия учебен ден, когато вместо букети, родителите даряваха пари. Обичайно те се използват от училището за закупуване на фиданки за залесяване на гори, но този път решили да помогнат на хората в нужда от Мизия. С помощта на фондация "БАРАКА" от Козлодуй се свързали с 25 семейства, които имат по две деца, и проучили от какво имат нужда. Така 25 семейства получиха перални, печки и друго оборудване. Родители, учители и ученици се срещнаха с децата на семействата.

456 лева и 10 стотинки събраха в математическата гимназия в Монтана от благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводнения в областта. В началото на учебната година педагогическият колектив при ПМГ "Св. Климент Охридски" Монтана подкрепи инициативата на училищата от цялата страна, като призова ученици и родители за първия учебен ден вместо за цветя, да дарят предвидената сума за бедстващите семейства от наводненията. Във фоайето на гимназията в продължение на седмица беше поставена специална кутия за дарения. Председателят на Ученическия съвет на гимназията и комисия от ученици и доброволци на Българския младежки Червен кръст внесоха събраната сума от 456,10 лв. в касата на Областния съвет на БЧК Монтана, с желанието средствата да бъдат използвани за пострадалите от наводненията в община Георги Дамяново на 5 септември.
 
Приемна за безплатни трудово-правни консултации проведоха Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Монтана, съвместно с Дирекция "Инспекция по труда" в Монтана. Поводът бе днешният 7 октомври - Световния ден за достоен труд. "Достойният труд трябва да бъде в основата на правителствените програми, за да се върне икономическият растеж и достигане на една нова глобална икономика, която да поставя на преден план хората и пазара на труда"- каза Мария Лазарова, председател на Регионалния съвет на КНСБ. Работниците трябва да отстояват трудовите си правоотношения. Когато имат проблем с работодателите, работниците не смеят да търсят съдействие от Инспекцията, или подават анонимни сигнали. Често те ни търсят за съдействие след като са напуснали работа"- каза инж. Димитър Петров, директор "Дирекция инспекция по труда" Монтана.

947 молби за социална помощ за отопление са подадени в Дирекция "Социално подпомагане" в Мездра до 3 октомври. Броят на желаещите да получат помощта за същия период на миналата година е бил 1 216. 786 са молбите за парична помощ за купуване на твърдо гориво тази година, 109 са за ваучери, 79- за заплащане на електроенергия и 3 молби- за заплащане на отоплението с газ. До този момент са утвърдени 673 молби. Отказ са получили 49 молби, 41 от които са за парична помощ за твърдо гориво.

Коалиция БСП лява България и ПП ГЕРБ получиха почти равен брой гласове в община Мездра на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 5 октомври, съобщи Мирослав Гетов от местната управа. Социалистите имат 2 273 гласа, което е 22,9% от действителните бюлетини, а партията на Бойко Борисов е събрала 18 гласа по-малко: 2 255 или 22,7%. За сравнение: на миналогодишните парламентарни избори Коалиция за България беше предпочетена от 3913 избиратели, или 1640 повече, а за ГЕРБ гласуваха 2498 души, т. е. 243 повече, отколкото сега. На трета позиция се нарежда Коалиция АБВ, чийто водач на листата в 6 МИР Враца беше кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Той е спечелил доверието на 1 671 избиратели. В процентно отношение това прави 16,9%. На четвърто място е Коалиция България без цензура, водач на листата на която в региона е Явор Хайтов, който също е родом от Мездра. За формацията с лидер Николай Бареков са пуснати 848 бюлетини (8,6%). Следват: Движение за права и свободи (ДПС)- 831 гласа (8,4%), ПП Атака- 696 гласа (7%), Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО- 551 гласа (5,6%) и Реформаторски блок- 381 гласа (3,8%). Най-голям ръст спрямо 2013 година бележи ДПС, която на предишните избори за Народно събрание има 316, а на евровота през май т. г. - 696 гласа. Сериозен спад е налице при Атака, която на предходните парламентарни избори получи 1 107 гласа, т. е. 411 повече от сега. Минимално отстъпление се наблюдава и при патриотите: на предсрочните избори 2013 НФСБ събра 411, а ВМРО-БНД- 225 гласа, или общо 636 гласа, докато сега коалицията от двете партии има 85 гласа по-малко. Избирателната активност в община Мездра е 54,3%, с 2,3 на сто по-висока от тази миналата пролет. От 19 329 гласоподаватели до урните отидоха 10 490. Броят на действителните бюлетини е 9 918, а на недействителните- 572.

Журналистът и кандидат за народен представител от Видин Ваня Ставрева обяви пред колеги оценката си за парламентарните избори 2014. Тя участва като кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на коалиция БСП лява България. Оценката й за вота в региона е първата, която представител на кандидатска листа обявява пред медиите. "Тези резултати показват една изкривена картина на мнението на хората. Смятам, че далеч по-обективни ще бъдат резултатите, ако се отиде на вариант задължително гласуване, но с опция "Не подкрепям никого"- така дори и тези граждани, които не одобряват нито една от обявените политически платформи, ще могат да покажат, че се интересуват от това, което се случва в държавата, но конкретните кандидати не отговарят на техните изисквания за бъдещи народни представители", обясни на пресконференция Ваня Ставрева. Журналистът обяви, че ще продължи да работи за каузите, на които заложи в предизборната кампания- във Видин да бъде открит филиал на Медицински университет Плевен и за това Видин да се наложи като Дунавската столица на България.

Кардиолози от университетската болница "Света Екатерина" ще преглеждат безплатно на 10 и 11 октомври във видинската болница "Света Петка". "Прегледите ще продължат от 9 до 17 часа. Записванията стават на регистратурата на болницата", уточни директорът на МБАЛ "Света Петка" Видин д-р Виолета Дочкова. До края на месеца се очаква да бъде доставен новият ангиографски апарат, за да може да заработи инвазивната лаборатория в кардиологичното отделение на видинската болница. "Апаратът е поръчан и очакваме да ни го докарат до края на месеца. До края на месеца трябва да стане и ремонтът. Тук ще работи също екип на "Света Екатерина". Ние нямаме такива специалисти, затова те ще останат поне две години, докато обучат нашите лекари", каза още д-р Виолета Дочкова.

Тест на сиренната система ще бъде извършен в град Монтана. На 13 октомври от 13:00 часа в продължение на 15 минути ще се проведе тестът, който е с цел проверка на техническото състояние на системата, повишаване уменията на оперативните дежурни за задействане на сирените и излъчване на информация на живо, както и обучение на населението за разпознаване на сигналите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05