Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2014 година

Снимка: Пламен Генчев

По 84 брутни работни заплати ще изплати застрахователната фирма на семействата на загиналите при взрива в завода в Горни Лом. Застраховки са имали всички работници с изключение на сина на собственика на завода, съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин след проведена среща с изпълнителния директор на застрахователното дружество. До месец, месец и половина, изцяло ще бъдат изплатени застраховките. Придвижена е процедурата смъртните актове на загиналите да бъдат издадени възможно най-бързо. До 2 -3 седмици ще има съдебно решение за издаване на документите.

Работодателят трябва да изплати възнагражденията на работниците от завода за боеприпаси в Горни Лом, за времето, през което е спряна дейността на предприятието. Към момента работещите в завода са наети с трудови договори, сключени с работодателя- съобщиха за Радио ВИДИН от ИА "Главна инспекция по труда". От инспекцията уточниха, че според Кодекса на труда, когато предприятието не работи, включително поради обстановката към настоящия момент, работодателят следва да издаде заповед за престой. За времето на престой, не по вина на работниците, работодателят им дължи брутното им трудово възнаграждение.

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга твърдението на собственика на завода за боеприпаси в Горни Лом, че взривовете на 1 окомври, при които загинаха 15 души, са причинени умишлено. Две са основните линии на разследването, по които работи Прокуратурата- грешка в процеса на утилизация на мините и възникнала експлозия в машината за мелена на взривни вещества. Версиите са работни и дали ще станат основа за обвинение, ще зависи от назначените експертизи. Главният прокурор Сотир Цацаров каза пред БНР, че разследващите работят по възможно най-активен начин.

Централната избирателна комисия обяви днес резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 43-ото Народно събрание след повторното въвеждане на всички данни и извършени контролни проверки. ПП ГЕРБ получават 84 депутатски места, БСП- 39, а ДПС- 38. На четвърто място се нарежда коалиция Реформаторски блок с 23 депутати, следван от парламентарната група на Патриотичен фронт, който има 19 депутати, обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. След тях са КП "България без цензура" - с 15 мандата, партия "Атака" - с 11 депутати и Коалиция АБВ - също с 11 народни представители. Имената на новите депутати, както и преференциите ще станат ясни в неделя, когато за това изтича седемдневният срок според Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия обяви и мандатите на политическите партии и коалиции в 43 Народно събрание. От Видинския избирателен район, който излъчва четирима народни представители, ще има по един депутат от партия ГЕРБ, коалиция "БСП лява България", ДПС и АБВ. От област Враца народните представители са шест- ГЕРБ ще има двама депутати, и по един от коалиция "БСП лява България", ДПС, "Патриотичен фронт" и "България без цензура". Монтанският избирателен район, който излъчва в парламента петима депутати, ще има народни представители от ГЕРБ, "БСП лява България", ДПС, "Реформаторски блок" и "България без цензура".

Във Видин започнаха засилени проверки на товарни автомобили и автобуси, в рамките на провежданата тематична полицейска операция за контрол на пътното движение под егидата на европейската организация на службите на пътна полиция-TISPOL. Видинските пътни полицаи ще извършват проверки по метода "широкообхватен контрол", съвместно със служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това поясни за Радио ВИДИН началникът на сектор "Пътна полиция" гл.инспектор Красимир Живков. Акцентите в проверките са употребата на алкохол и застраховка "Гражданска отговорност". Служителите от "Автомобилна администрация" проверяват времето за почивка, документите за превозвания товар.

Един е кандидатът за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в областите Видин и Монтана, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отворена е постъпилата оферта в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка. Тя е със срок за изпълнение 48 месеца.

За деветте месеца от началото на 2014 година са издадени 5 910 лични карти, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Видин. Броят на издадените паспорти от януари до септември е 2 608, а на свидетелствата за управление на МПС - 2 181. Все още много граждани не са подменили изтеклите лични карти в срока, който се изисква по закон. Към 1 октомври 2014 г. около 364 жители с постоянен адрес в област Видин, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност, все още не са подали заявления за издаване на нови. Други 135 жители на областта с изтекла валидност на картата през 2013 г. и 265 жители с изтекли карти през 2012 г. също не са подали заявление за издаване на нов документ. От група "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Видин напомнят, че срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта е 30 дни от датата на изтичане на валидността й. За неспазването на тази разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лева. С оглед спазването на законовите разпоредби е необходимо гражданите да проверяват срока на валидност на личната си карта. До края на календарната година изтича валидността на 1 039 лични карти, 3 816 паспорти и 849 шофьорски книжки.

Хората в бедстващите след наводненията Мизия и Берковица са отчаяни. Въпреки че, вече в районите е разчистено, живеещите там са обезверени, разказват доброволци, доставили хранителни продукти в района. "В Берковица собствениците на една от къщите, която е най-засегната от наводнението, казаха, че са им отпуснали еднократна, много малка финансова помощ и се радват на всяко занесено нещо. В Мизия цари отчаяние. Още през август ни разказваха, че има случаи на починали хора от отчаяние. Сега вече е по-разчистено там, но хората не са се съвзели още и едва ли това скоро ще се случи", каза за Радио ВИДИН Албена Дойчинова, координатор на сдружение "България си ти". Доброволците от сдружение "България си ти!" посетиха Берковица, Мизия, Монтана, Якимово, Нови хан, Граф Игнатиево, Пазарджик, за да раздадат осигурени от Българска хранителна банка млечни продукта, разтворими шоколадови напитки и бисквити на бедстващи хора, многодетни семейства, социално слаби и социални институции за възрастни хора и за деца.

Община Видин се включи в масовата информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранната профилактика на остеопороза. "Да запазим костите си здрави!" е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни. Видинчани имаха възможност да чуят беседи за профилактиката при мъжете и жените, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната си активност. Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза. Тази година той е фокусиран върху здравето на костите при мъжете.

850 молби за енергийни помощи са подадени до момента в териториалната дирекция "Социално подпомагане" в Белоградчик. Над 350 са и молбите в община Чупрене. Клубът на инвалида и Клубът на пенсионера изготвят предварителни списъци, които се представят в местната управа. Ръководството снабдява тези хора с по 5 куб. м дърва на преференциална цена от 35 лева от общинските гори. За останалите живи ветерани от войните дървата за огрев са безплатни. Новото тази година е, че право на енергийни помощи имат и децата, настанени в приемно семейство или в семейство на роднини и близки. Стойността на енергийната помощ за тях е в размер на 146 лв. Децата с трайни увреждания от общината ще получат по 142 лв. за отопление през зимата. Най-висока е сумата, която се полага на самотно живеещите хора над 75-годишна възраст- 202 лв.

В Младежкия дом на Белоградчик се състоя творческа среща, организирана от община Белоградчик и литературния клуб при народно читалище "Развитие-1893". Тя бе по повод представяне на книгата "Да свалим маските". Неин автор е Патриция Кирилова, журналист с 15- годишна практика във вестник "Нощен труд", която бе гост на белоградчичани. Книгата е в няколко части, в които се прави анализ на нашето съвремие. Обсъждат се много актуални теми на днешния ден, обхванати са протичащите процеси и явления в страната и най-вече негативните от тях. Едни от положителните имена в книгата са Марио Тихомиров от Преходното жилище в Белоградчик и отец Иван от Нови Хан.

Шестима автори са отличени в първото издание на изложбата биенале "Тенец". Тя бе организирана под патронажа на кмета от Община Монтана Златко Живков в партньорство със Съюза на българските художници, Регионалния исторически музей, Представителство на СБХ в града и Дружество на художниците "Тенец". Мартин Георгиев от София спечели наградата на Съюза на българските художници за своето произведение "Лампа". Наградата на Община Монтана бе присъдена на столичния художник Младен Врабчарски. Той се представи с плакат на пиесата "Януари" от Йордан Радичков. Паричната равностойност на двете най-престижни отличия е по 1000 лв. Антон Антонов от Казанлък спечели наградата за живопис. Призът му бе присъден за платното "Риба". В раздел "Графика" бе отличен Бранко Николов. Роденият в Цариброд автор, който живее и твори между два града София и Ниш, се представи са произведението "Останалото липсва". Наградата за скулптора бе присъдена на Найден Кирилов от с. Слатина за неговата дървопластика. В Монтана остава отличието за приложно изкуство и негов носител е Димитър Гоцак. Той участва в конкурса с произведението "Бик". Четирите равностойни награди във всеки раздел са придружени с парична сума от 800 лв. Виолета Апостолова грабна наградата за млад автор (до 30 г.) с произведението "Адам и Ева". Тя ще получи от доц. д-р Борислав Великов- председател на сдружение "Приятели на Радичков", парична премия от 500 лв. Отличените произведения остават собственост на художествена галерия "Кирил Петров" Монтана. Общо 83 произведения на творци от цялата страна участваха в пилотното издание на изложбата бианале "Тенец" Монтана. От класически до модернистични произведения са показани в изложбата от биеналето.

До момента 320 ученици от Враца са заявили участието си в предстоящия поход до местността "Речка", съобщават от Общината. Традиционното спортно събитие се провежда за 29-ти път и тази година ще е на 11 октомври. Пешеходният лъч ще тръгне в 8 ч., като сборният пункт е пред паметника, известен на врачани като "Лъвчето". В похода могат да се включат всички желаещи. Очаква се пристигането на походниците в местността "Речка" да стане около 11 часа. На мястото ще бъдат организирани крос, туристическа щафета и теглене на въже. Връщането може да стане както пеша, така и с обществен транспорт. Ще бъдат осигурени автобуси от градските линии с номера 8 и 12, а цената на билетите ще е 2 лева.

Регионалната инспекция по околната среда и водите Враца и Природен парк "Врачански балкан" за поредна година ще отбележат Европейската нощ на прилепите с "Прилепен хепънинг" в петък, 10 октомври. Празникът, посветен на единствените летящи бозайници, ще започне от 14:00 часа пред читалище "Развитие" във Враца. Експерти от двете природозащитни институции ще разкажат на всички присъстващи с какво прилепите са уникални и защо е необходимо да ги опазваме и защитаваме. Първите 20, изявили желание, ще могат да нарисуват с тебешири своите прилепни картини. С много награди ще си тръгнат участващите във викторината. Ще има и щанд, на който могат да се намерят материали, даващи информация за прилепите. Всеки един от присъстващите ще има възможност да се снима с макет на прилепни крила.

Врачанската публика ще може да види в понеделник, на 13 октомври, поредния забавен спектакъл с участието на Николай Урумов. Всъщност Урумов е единственият актьор, който ще облече на сцената десетки свои герои. Творбата е озаглавена "Една нощ с героите на Ники Урумов" и досега не е виждана от театралната публика в Северозападна България. Блестящият комедиен актьор разкрива много дълго пазени тайни след 60 театрални и 70 филмови роли. Освен това Урумов се развихря на сцената и пее парчетата, които е изпълнявал по конкурси и във филм.

На 10 и 11 октомври, от 9 до 17 часа, във видинската болница ще преглеждат безплатно кардиолог, детски кардиолог и съдов хируг от университетска болница "Света Екатерина" София. "Преминалите прегледите, ако се нуждаят от лечение и имат нужда от сърдечно-съдови операции, ще бъдат насочвани вероятно към "Света Екатерина", докато отворим нашата инвазивна кардиология", съобщи директорът на видинската болница д-р Виолета Дочкова.

"Водоснабдяване и канализация" уведомява населението на Видин и селата: Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци, че поради извършване на есенна дезинфекция водата няма да бъде годна за пиене от 9:00 часа на 11 октомври (събота) до 17:00 часа на 12 октомври (неделя).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48