Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 октомври 2014 година

Хубавото време на Петковден вещае студена зима- казва българският етнокалендар...
Снимка: Радио ВИДИН


На 14 октомври православната църква чества Света Преподобна Параскева (Петка) Търновска. В старинния храм "Света Петка" във Видин бе отслужена тържествена литургия в чест и памет на небесната закрилница на града и на Видинската митрополия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан службата бе оглавена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, в съслужение с духовници от Видинска митрополия. В народния карендар празникът е наричан Петковден. В представите на предците ни Света Петка е закрилница на жената и рода. Вярва се, че има свръхестествена сила да лекува бездетни жени и млади родилки. По стар обичай на Петковден жените споменават мъртвите и в тяхна памет раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде. Днес имен ден имат Петка, Петко, Петкана, Параскева, Парашкева, Пенка, Пенко, Петя, Петьо, Паро, Парун.

45-годишен юбилей като град отбеляза на Петковден Вълчедръм. През 1969 година голямото село, разположено насред плодородната Златия, е обявено за град. Днес в общината живеят под 10 хиляди души, два пъти по-малко от времето, когато общинският център все още е бил село, и близо три пъти по-малко от онези над 27 хиляди жители, преброени преди 80 години, през 1984 година, сочи статистиката. Храмовият празник на църквата "Св. Петка Параскева" е и празник на общината. Храмът е уникален с това, че представлява умалено копие на столичния "Александър Невски". Днес, освен с черковна служба и курбан, празникът бе продължен и с честване на 70-годишен юбилей на вълчедръмската гимназия "Димитър Маринов". Званието почетен гражданин на Вълчедръм получи народната певица Гуна Иванова. Почетния знак й връчи кметът Иван Барзин, съобщават от общинската администрация. Почетния знак на Вълчедръм получи и кметът на близкото село Златия- Александър Панов, който има основна заслуга за съхранение и филмиране на древния обреден танц "Калуш", характерен само за селото и за няколко селища в Румъния. Днес празнуваха и в Смоляновци, където църквата също носи името на Св. Петка.

Огнище на болестта "син език" има в село Нивянин, община Борован. Заболяването е установено преди около 2 седмици. "Има умрели животни- 26 овце и 2 крави. Заболяването е установено от ветеринарен лекар. Идва тук- прегледа останалите животни, инжектира ги. Други умрели животни, след като заболяването бе открито, няма", каза кметът на селото Милен Гайдарски. "Пораженията от болестта "син език" ще отшумят скоро. При доказването на заболяването е имало 6-7 болни животни, но е възможно към настоящия момент в село Нивянин да има повече заразени животни", коментира Хрисим Павлов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Враца. От 3 месеца във Врачанско е разписана и действа заповед за ограничаване на заразата "син език". В тази заповед се забранява свободното придвижване на животни в опасните региони. Наложително е и третиране с инсектициди на помещенията, торищата и биоматериалите, които се произвеждат от евентуално заразени животни.

331 товарни автомобили и 65 автобуси са проверени в област Видин по време на едноседмичната операция на TISPOL. 18 водачи на товарни автомобили са санкционирани за нередовни документи, 21 са установените нарушения, свързани с нередовни документи на превозните средства. Осем са нарушенията, свързани с нередовни документи на водачи на автобуси, три са установените нарушения, свързани с нередовни документи на автобуси. В хода на операцията пътните полицаи са санкционирали четирима шофьори на товарни автомобили за превишена скорст.

До дни ще започне изграждането на водопровода по второстепенните улици в село Дреновец, община Ружинци. Стойността на строителните дейности е 1 милион и 800 хиляди лева, каза за Радио ВИДИН кметът на общината Венцислав Ванков. Избрана е фирма-изпълнител, а в момента тече избор на надзор на обекта. Ремонтът на второстепенните клонове ще бъде 6 месеца. Надзорът на обекта обаче ще трябва да прецени как ще се работи през зимата и дали ще се спира работа в големите студове, допълни кметът Венцислав Ванков.

Близо седмица със стационарните телефони на село Делейна, община Брегово, няма връзка. Хората са притеснени, че не могат да се свържат с близките си, при необходимост няма как да се извика и линейка. Дежурният оператор във VIVACOM- компанията, която предлага телекомуникационното обслужване за домашните телефони в Делейна, обясни: "Няма информация за масов проблем. В заявката е описано, че всички телефони в населеното място не работят. Работи се по случая".
 
Жалба от Мирослав Николов срещу заповед на кмета на Община Видин, с която е наредено на ищеца, стопанисващ бирария "Пиратски пъб", да отстрани извършени нарушения, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията за безопасна експлоатация и хигиена, е едно от делата, които ще се гледат през седмицата в Административния съд във Видин. За периода от 13 до 17 октомври са насрочени за разглеждане 12 административни дела. Ще бъде разгледана и жалба от "Напоителни системи" ЕАД София срещу заместник кмета на Община Видин, във връзка със заповед за премахване на незаконен строеж- "Бетонова площадка", находяща се пред "Бетоновата защитна стена" при с. Кошава, ведно с поставения върху площадката фургон.

Стартира традиционното есенно почистване на Мездра, което ще се проведе до 8 ноември. Съгласно Наредба №1 на Общинския съвет, задължение на собствениците на имоти и живеещите в сгради в режим на етажна собственост е поддържането в приветлив и естетичен вид на имотите и прилежащите към тях територии, включително тротоарните площи. Събраните отпадъци могат да се събират на временни площадки. Те са 11 на брой, разположени в целия град и са добре известни на гражданите. При предварителни заявки на телефон 9 33 75, събрани отпадъци могат да се извозват и извън определения график.

460 кг от декар е средният добив от царевицата в област Монтана. Малко над 1/3 от засетите с кутлтурата площи са прибрани. Средният добив от слънчогледа е 240 кг от декар. Жътвата почти е приключила, сочи справката на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. 70 хиляди декара от засетите близо 200 хиляди с царевица в област Монтана са прибрани. Средният добив е 460 кг от декар. В планинските общини Вършец, Георги Дамяново, Чипровци и Медковец жътвата не е стартирала. До момента земеделците са прибрали 32 хиляди тона зърно. Дъждовното време и липсата на слънце са основна причина за забавянето на жътвата на царевица. 240 кг от декар е средният добив при маслодайния слънчоглед. От засетите 353 хиляди декара са реколтирани 300 хиляди декара. От тях са прибрани 72 хиляди тона зърно.

75 проверки- 68 тематични и 7 текущи, реализираха през септември инспекторите на НАП Монтана, съобщават от прессцентъра на Агенцията. 5 от текущите проверки са реализирани съвместно с Агенцията по храните на тържища и пазари за плодове и зеленчуци. 2 са по подадени жалби и сигнали. През септември е съставен 1 акт за неспазване на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.  

За изминалата седмица експерти от РИОСВ- Враца извършиха 9 извънредни и 29 планови проверки на обекти в община Враца, Бяла Слатина, Мездра, Оряхово и Роман. За констатирани нарушения и пропуски в изпълнение на екологичното законодателство са дадени 10 предписания. Пет от тях са за почистване на нерегламентирано замърсени терени и недопускане на повторното им замърсяване. При извършване на извънредни проверки, експертите са установили изпълнението на 3 предписания. Междуведомствена комисия извърши през изтеклата седмица проверка на състоянието на складове за съхранение на растителнозащитни препарати (пестициди) с изтекъл срок на годност. Проверени са 8 склада, намиращи се на територията на област Враца, както и ББ-кубовете, разположени на Регионалното депо за битови отпадъци в Оряхово. Не са констатирани нарушения и пропуски. Дадено е предписание на общината, стопанисваща ББ-кубовете, да изиска от фирмата, отговорна за поддръжката им, да извърши ремонтни дейности по два от шейсетте куба.

Във Видин стартира поредица от инициативи във връзка с Европейската седмица на компютърното програмиране, под названието "Бъдещето е код". Целта е да се мотивират учениците да изучават програмиране и да разберат какви умения са нужни за кариера в сектора на информационните технологии, каза за Радио ВИДИН Иванка Тодорова старши експерт по математика и информатика в регионален инспекторат по образованието Видин. В тази връзка на 13 октомври 2014 г. в ПМГ "Екзарх Антим І" се проведе първата инициатива, реализирана съвместно с Регионалния инспекторат по образованието. Урок-презентация пред наши ученици изнесе Димитър Иванов - ръководител на научно-приложния център (ЦПИР) на българската софтуерна компания Мусала Софт. Успелият IT специалист е възпитаник на ПМГ "Екзарх Антим І" и работи в една от водещите български компании в сферата на софтуерните услуги, специализирана в аутсорсинг, изграждане на цялостни софтуерни решения и ИТ консултиране.

Деца от Природо-математическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана събраха 460 лева от свои лични дарения в помощ на пострадалите от наводненията в община Георги Дамяново на 5 и 6 септември тази година, съобщиха от ръководството на училището. В дарителската акция са се включили и учителите от гимназията. Събраните средства са предадени на местния клон на БЧК, чрез който те ще достигнат до хората в Георги Дамяново. В началото на септември няколко реки излязоха от коритата си и заляха къщи, инфраструктура и ниви в планинската община Георги Дамяново, където живеят около 4000 души.

Петокласниците от 4.ОУ "Г. С. Раковски" в кв. "Раковица" в Берковица посетиха библиотека "Йордан Радичков" към читалището. Инициативата е на класните ръководители Наташа Вълкова и Диана Коцева. Главният библиотекар Татяна Попова разясни на малките читатели как се ползват книжки в детския отдел- как става записването, как се подреждат и номерират книгите, защо всеки читател има личен картон. Децата проявиха голям интерес и зададоха много въпроси за любимите си произведения. Оказа се, че имат много любими четива: най-вече разкази за Бог, за планетите и приказки.

Заместник кметът на Белоградчик Росен Младенов представи новия Посетителски център пред входа на крепостта "Калето". До него граждани и журналисти бяха стигнаха с ново атракционнно влакче. В Посетителския център вече е оборудвана напълно конферентната зала със 120 места и панорамна гледка. Тя ще бъде в съседство със залата, в която ще се помещава сбирката от минерали. На входа е разположена касата и е отделено място за част от произведенията на местни производители. Най-отгоре, с изглед към крепостта, е разположен анфитеатър на открито. С тази инвестиция Община Белоградчик се надява да зарадва гостите през новия туристически сезон с по-добро обслужване и още по-разнообразено туристическо предлагане в района на Белоградчишката крепост.

За 11 поредна година във Видин се организира Димитровденско математическо състезание. Това е едно от първите събития, включени в програмата за отбелязване на празника на Видин- Димитровден, каза за Радио ВИДИН Камелия Иванова- председател на Съюза на математиците във Видин. Димитровденското математическо състезание ще се проведе на 18 октомври. Могат да участват ученици от видинските училища, както и от училища в страната и чужбина. Тази година заявки за участие са подали ученици от Румъния и Сърбия. Надпреварата започва в 10 часа и е с продължителност 3 астрономически часа. Наградите на победителите ще бъдат връчени в навечерието на Димитровден, каза още Камелия Иванова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05