Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 октомври 2014 година

Училището в село Горни Лом е едно от учебните заведения в област Видин със слети паралелки
Снимка: Радио ВИДИН

За учебната 2014/2015 година в училищата в област Видин има 22 слети паралелки. Те са в учебните заведения в по-малките населени места. Паралелки с по-малко от необходимия брой ученици има в училищата в селата Рабиша, Бойница, Раброво, Раковица, Чупрене и Горни Лом. Училищата са с по-малък брой ученици, защото са или средищни, или защитени. Общият брой на учениците в слетите паралелки е 275- това е около 3% от общият брой на учениците в област Видин. Това каза за Радио ВИДИН Боянка Никова, старши експерт по организация на средното образование в инспектората по образование. 40 са маломерните паралелки от начален етап. Класове под минимума от 16 ученици има и в 4 училища във Видин- "Климент Охридски", "Отец Паисий", СОУ "Христо Ботев" и една паралелка в СОУ "Цар Симеон Велики". Минималният брой ученици, необходими за формирането на паралелка 5-12 клас е 18 души, за учебната 2014/2015 година маломерните паралелки в прогимназиалния и гимназиалния етап са 81. "Хубавото е, че общините в област Видин имат грижата към образователната система и всяка година те се стремят да запазят своите училища и се грижат за тях. Общинските съвети гласуват или дофинансиране за слетите и маломерни паралелки, или финансирането е в рамките на бюджета на училището, където има тази възможност"- посочи Боянка Никова.

Национално проучване на факторите на риска за здравето се провежда в област Монтана. То е в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести, съобщи Ася Филипова, главен експерт Регионалната здравна инспекция в Монтана: "Целта на проучването е събиране на надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори- тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност и нездравословно хранене, които са причина за развитие на хроничните незаразни болести- сърдечно-съдови заболявания, злокачествени  новообразувания, хроничните белодробни болести, диабет". В проучването ще бъдат обхванати 83 лица от Монтана, Берковица, Чипровци, Лом, Габровница, Дългоделци и Боровци. Те са разпределени в две възрастови групи от 1 до 19 и над 20 години, уточни Филипова.

Променя се организацията на движение пред Централна поща във Видин. Промяната се налага заради ремонта на
сградата на жп гарата във Видин, част от която ще бъде обособена като чакалня за общинска автогара, съобщават от пресслужбата на община Видин. По проект в пространството между Централна поща и старата жп. гара ще бъдат обособени 4 автобусни спирки. За тази цел двупосочното движение ще бъде пренасочено от страната на пощата. Промяната на организацията на движение е  съгласувана с Областната дирекция на МВР и Сектор "Пътна полиция". Парите за ремонта, както на помещението, така и на района в близост до гарата, са заложени в капиталовите разходи за 2014 г. От Общината припомнят, че идеята е новата общинска автогара да има модерна визия и да предлага всички съвременни удобства за пътуващите. Такава във Видин няма повече от 15 години.

Специализирана инженерна група от състава на Сухопътните войски прочисти площ от 122 дка в района на бившия военен завод за боеприпаси "Миджур" край Горни Лом.
Военнослужещите поддържат готовност да окажат съдействие и да осигурят безопасността на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия на територията на завода.

Проблемът с телефоните в село Делейна, община Брегово, вече е решен. Връзката с телефоните в селото бе прекъсната от петък. Причината- прекъснати кабели, които захранват клетката на мобилния оператор. Вчера /вторник- 14 октомври/ Радио ВИДИН потърси телекомуникационната компания, която обслужва района. Въпреки, че бе обещано проблемът да бъде отстранен до 16 часа, това не се случи в рамките на вчерашния ден. Радио ВИДИН отново подаде сигнал днес и до 14 часа проблемът беше отстранен.

Над 4 980 100 лв. достигна общата сума от всички преводи от Районната здравноосигурителна каса по сметката на Областната многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин, съобщи за Радио ВИДИН Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК. След извършен медицински и финансов одит на отчетена над договорената дейност от болниците, РЗОК извърши плащания над дължимите средства за болнична медицинска помощ.

Полицаи, пожарникари и надзиратели от затвора край Враца се готвят за национален протест. Заедно с колегите си от страната, униформените заплашват с масова демонстрация заради решението на служебния кабинет да сложи край на ранното пенсиониране. Предстоящите промени са довели до недоволство, а в системата се очакват хиляди оставки заради очакваните промени на правилата. Заради тях от МВР могат да си тръгнат около 5 000 души. Националният протест е организиран в събота. Тогава пред централната баня в София ще се съберат полицаи, пожарникари и надзиратели от цялата страна. Там ще бъдат и стотина представители от Враца. След протеста ще има и шествие, което ще премине покрай социалното министерство и президентството.

Дарителска кампания за животните в зоопарка стартира Община Плевен.
Съпричастните с идеята могат да се включат със средства за закупуване на храна или медикаменти за питомците, които са около 120 от 18 вида. Желаещите ще изберат дали да предоставят еднократно своето дарение, или ежемесечно на части. По примера на редица зоопаркове по света плевенски институции, представители на бизнеса, организации или  граждани могат да осиновяват животни, за които да се грижат постоянно. Община Плевен ще подкрепи кампанията и ще стане осиновител на животно от зоопарка.

15 октомври е обявен за Ден на белия бастун. Посветен е на правото на лесно придвижване на слепите хора и е приет като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Денят на белия бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане, както и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Броят на незрящите във Видин е повече от 300. "Борбата за професионална реализация е жестока, а единици са тези, които са успели да си намерят работа. Хора с увредено зрение или с пълна слепота биха могли успешно да работят като рехабилитатори и масажисти, но и това е много трудно за Видинския край. Защото работа няма и за хората, които нямат увреждания. Проблем според нея е и липсата на добра връзка с общинската администрация, както и липсата на програми за работа с хора с увреждания"- каза Пенка Иванова, председател на Териториалната организация на съюза на слепите във Видин.  

Трудно върви жътвата на слънчоглед и царевица в община Мездра. Заради продължителните валежи преди дни и преовлажнените почви, в масивите е невъзможно да се влезе. По данни на Общинската служба по земеделие от засетите с маслодаен слънчоглед общо 13 100 декара са ожънати 9 200 декара. Прибран е 1 840 тона слънчогледу при среден добив от 200 кг на декар. С царевица в общината са засадени 15 500 декара, като от тях са ожънати само 120 декара. Добивът е 110 тона- средно по 920 килограма от декар. Прогнозата за нови валежи притеснява арендаторите, които не могат да извършват и есенната оран на ожънатите площи.

Във Видин приключи двудневната национална инициатива "Да спортуваме заедно", организирана от мрежата на 28-те информационни центрове в цялата странана
. Партньори на събитието на ОИЦ Видин са Община Видин, РИО на МОН и Областният съвет на БФС. Област Видин се включи в инициативата чрез организирането на младежки турнири по футбол на малки врати и стрийтбол. В турнира участниците бяха са разделени в три възрастови групи: 5-7, 8-10 и 11-12 клас. Победител в турнира по футбол при най-малките стана тимът на ПМГ "Екзарх Антим І". В другите две възрастови групи титлите грабнаха отборите на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Класиралите се на 1-во, 2-ро и 3-то място получиха купи и много награди. Повече от 40 отбора участваха в турнира по стрийтбол, който се проведе на площад "Бдинци". При 5-7 клас победител стана отбора на СОУ "Цар Симеон Велики". ПМГ "Екзарх Антим І" стана победител при по- големите, а при "майсторите" от 11-12 клас, първенец е отборът на СОУ "Цар Симеон Велики". Организаторите раздадоха и индивидуални награди. В различните възрасти призовете за "най- добър баскетболист" взеха Александър Илиев от СОУ "Цар Симеон Велики", Радослав Димитров от ПМГ "Екзарх Антим І" и Румен Тодоров от СОУ "Цар Симеон Велики". За  "баскетболен талант" на турнира бе избран Александър Ивайлов от ОУ "Иван Вазов".  

Изложба "Непознатият тенор Димитър Димитров", посветена на 75-тата годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец, ще бъде открита утре в Регионалния исторически музей във Враца. Димитър Димитров е роден на 24 януари 1939 г. в белослатинското село Тлачене. Кариерата му на оперен певец е свързана с имената на проф. Георги Златев-Черкин и проф. Христо Бръмбаров. Изложбата, която ще бъде открита в 17 часа в залата за временни и гостуващи експозиции, включва фотодокументални материали и оригинални експонати от фонда на регионалния музей.

Представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при Народно читалище "Цвят 1870" Видин ще участва в традиционните празници "Есен в Северин", които се провеждат всяка година в крайдунавския румънски град Дробета-Турну Северин.  Празниците се организират от областната управа, кмета на града и областния културен център на област Мехединци "Никита Станеску". Ще участват танцови състави и от Румъния и Сърбия, като така събитието ще се превърне в  трансгранично- каза за Радио ВИДИН секретарят на читалището във Видин Любомир Илиев.  

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан на 20 октомври в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин ще бъде донесена чудотворната икона на Света Богородица, която се намира в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча".
Иконата ще бъде донесена от архимандрит Христодул, игумен на светата обител, съобщават от видинската митрополия. Иконата бе намерена зазидана в стените на манастирския храм, като по чуден начин за това бе известено на благочестива вярваща жена. От тогава до днес, безбройно множество вярващи от цялата страна посещават светата обител и се молят за здраве, утеха в скръбта и благословение от Божията Майка, Която на всекиго дава онова, от което има нужда, чрез благодатта и милостта на Спасителя - Господ Иисус Христос. Иконата ще бъде донесена в катедралния храм на Видин на 20 октомври в 17:30 ч. и ще бъде тържествено посрещната от храмовото духовенство и вярващ народ. След поставянето на светия образ в храма ще бъде извършено вечерно богослужение и ще бъде направена молитва пред светата икона за здравето и благословението на жителите на Видин и епархията. Иконата ще остане във Видин за поклонение до 27 октомври, когато тържествено ще бъде върната на своето място в Лопушанския манастир.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05