Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алеко Константинов пак пътува по линията София-Мездра-Враца

Премиерата на филма "Живот на кръстопът" е днес- 16 октомври, от 19:00 часа, в Мездра

7
Работни моменти от филма Живот на кръстопът
Снимка: Община Мездра


Цар Борис III и Алеко Константинов идват в Мездра на 16 октомври (четвъртък) 2014 година. Срещата е насрочена за 19.00 часа, а мястото е дискотека "Роял".

"Всъщност става дума за премиерата на новия художествено-документален филм "Живот на кръстопът". Жителите на железничарския град ще имат първи привилегията да гледат атрактивната лента, която събира миналото, настоящето и бъдещето на един малък, но живописен български град", коментира Мирослав Гетов от пресцентъра на Община Мездра.

Режисьор на филма е талантливият млад кинаджия Искрен Красимиров, родом от град Мездра, където е завършил средното си образование в СОУ "Иван Вазов". После продължава в Арт Колеж по екранни изкуства в София и в Нов Български Университет- специалност "Кино и ТВ". Автор е на над 20 късометражни филма, като по-известните от тях са "Каменното съкровище от Мездра" (facebook.com/TheStoneTreasureOfMezdra), "Хляб от Бога", "Другото полувреме" (facebook.com/TheOtherHalfVratsa) и "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" (facebook.com/Botevmovie).

Искрен Красимиров- работни моменти от филма Живот на кръстопътВъв филма "Живот на кръстопът" ще видим Костадин Султов ("Делюзия" и "Коледен триптих"); Явор Гигов ("Етажна собственост" и "Приказки за физиката"); Явор Зехиров, Филип Филипов и др. Сценарист на филма е Красимир Стефанов. Продукцията е осъществена с изключителната подкрепа на община Мездра и кмета на железничарския град Иван Аспарухов.

"Искам да поканя всички жители и гости на Мездра премиерата. Входът е свободен. Единствено и задължително условие за зрителите е доброто настоение", каза пред Жоро Александров авторът на филма Искрен Красимиров.

Ако искате да разберете дали познатите за всеки горд жител на Българския Северозапад думи, написани в пътеписа "София-Мездра-Враца" (публикуван през 1897 година), Алеко Константинов сам ще произнесе на 16 октомври в Мездра, то трябва непременно да сте там- на премиерата! Я сега да си ги припомним:

Филип Филипов, работни моменти от филма Живот на кръстопът"Най-отрадно впечатление във Враца ми направи фабриката на Орозова или, по-вярно, самата личност на Орозова. Орозов?! Was is das?- ще попита гордият столичанин.

Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г. Орозов и пожелай да се народят в България повече такива труженици. Орозов е един беден самоук, който от правене на врачански бастони и табакери е достигнал да строи една фабрика, в която днес той, с десетина работника, изработва най-елегантни кабриолети и файтони. Всички машини и приспособления във фабриката са дело на неговите ръце. Днес цялото Врачанско е наводнено с коли и кабриолети от неговата фабрика. ... Не пропуснах да посетя прочутия склад от вина на братя Кръскиеви, които са получили награди за вината си от всички по-важни европейски изложения в последните години. Тук ни поднесоха едно деветгодишно златно вино- здраве му кажи! Какъв ти херес, какъв ти портвайн- нектар, да го вземе дявола! От три метра те омайва ароматът му. Наляно в бутилки, бистро като кристал, и струва бутилката само два лева..."

Със същото самочувствие младият оператор Искрен Красимиров продължава патриотичната линия в своята кариера- за Деня на народните будители- 1 ноември, той ще гостува на българката общност в Испания, където ще покаже филма си "Ботев: От Голгота към Свобода", като вече е започнал подготовката и по следващия си роболюбив проект, посветен на Свети Софроний Врачански. Снимките ще започнат след 1 януари 2015 година във Видин, Враца, Котел, Букурещ и Атон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05