Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме на Ани Асенов в село Праужда, община Белоградчик

Дървен "охранител" пази пред кметството в белоградчишкото село Праужда

13
Кметството на село Праужда
Снимка: Радио ВИДИН
Един-единствен легален път води към белоградчишкото село Праужда. По него, да погостува на кметския наместник Ани Асенов, отиде екип на Радио ВИДИН. Оказа се обаче, че името на селото идвало от думата "прехождам" и черни пътища от и към Белоградчишкия балкан през селото минават няколко... Точно затова пред вратата на кметството ритуално е подпряна тежка сопа с надпис: "Охранител". Да напомня на "прехождащите" през село Праужда, че тук има надежден стопанин- готов, дори по ръба на закона, да "посъветва" при необходимост хората, отбили се с недобри намерения в повереното му селце.

"Хората в селото през лятото са 54-55, а през зимата по-малко, защото част от тях близки ги прилират към по-големи населени места. Все възрастен народ са. Така е, остаряват и обезлюдяват малките селца на Българския Северозапад. Но още се държат! Ето, две магазинчета на центъра поддържаме, всеки ден пресен хляб носят. Автобус имаме в понеделник, в сряда и в петък. Уличното осветление и електропреносната мрежа са в отлично състояние. Два пъти в седмицата идва фелдшер...", обяснява кметът.

Ани Асенов, кметски наместник на село ПрауждаЗа овладяване на свлачищата и ремонта на попаданията на пътя и на мостлето, през което трябва да се мине на влизане в селото, си поговорихме още с Ани Асенов; за възможностите останалите няколкото човека под пенсионна възраст да получат работа по социални програми; за ловците и ловната дружинка; за грижите, които му създават не съвсем легални дървосекачи и берачи на билки; за празните къщи и малкото музейче, подредено в кметството; за това "що е то бюджет на кметство" и за какво стига и не стига той...

"Дворче с по някоя леха зеленчук и някоя козичка си гледат хората. Възрастни са. Какво да искам от тях?!

село Праужда, община БелоградчикПовече сам и с малко доброволна помощ, съм насадил някое и друго дръвче, някой храст, пейки съм пребоядисал. Табели съм сложил. Табло- закачил съм на него списък с най-важните телефонни номера, за да знаят  хората при нужда на кого да се обадят. Е, то връзките по телефона понякога са малко по-труднички. Тръгваш с телефона в ръка и се почва едно внимателно слушане и едно търсене на място, където се чува що-годе добре...", остава отворен разговора ни кметският наместник на Праужда.

И така- който иска да се свърже, май ще е най-добре да отиде направо на място в село Праужда... Но само ако е добронамерен. Защото, както вече казахме, пред вратата на кметството- за авторитет и за предохранение- има тежка сопа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59