Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 октомври 2014 година

Петър Богаевски грабна овена през 2010 година, на преден план е и роденият в Селановци световен и двукратен европейски шампион по борба Николай Гергов
Снимка: Радио ВИДИН Архив
В оряховското село Селановци започна Деветият фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Фестивалът е празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора. Селановчани и гости на селото могат да се насладят на автентични и осъвременени фолклорни носии, ритъма и вихъра на завладяващата енергия на българското хоро, както и да се запознаят с фолклора на други народи, каза за Радио ВИДИН Анита Димитрова, секретар на читалище "Самообразование"- Селановци. Тази година участие са заявили колективи от Молдова и Румъния. В събота ще се проведат традиционните за Селановци народни борби "Кой ще грабне овена". Състезанието по борба ще бъде в зала "Никола Петров", а наградата за победителя е жив овен. В 12:00 часа ще бъде дадено началото на VIII международен конкурс по канадска борба, за който са заявили желание участници от седем държави. В 15:00 часа е срещата между футболните отбори на Селановци и Криводол. И в двата дни ще има "Дни на производителя" на площада в селото с продукцията на зърнопроизводители, животновъди, медари, билкари, млекари и винари.


С традиционното Димитровденско математическо състезание започват проявите, посветени на духовния празник на Видин- Димитровден. За 11-то издание на състезанието, което ще се проведе в събота, са записани 403-ма участници от България и 50 деца от три града в Румъния и два в Сърбия. Началото на състезанието е в 10 часа в три видински училища - ОУ"Иван Вазов", ОУ "Св.Климент Охридски" и ПМГ "Екзарх Антим І". Надпреварата за възрастните любители на математиката ще започне в 10.30 ч., в ПМГ "Екзарх Антим I". Състезанието продължава три астрономически часа. Най-късно в неделя ще са ясни резултатите, а награждаването ще бъде на 23 октомври (четвъртък) от 10.30 ч. в залата на Общински съвет- Видин.

През почивните дни предстои цялостното преасфалтиране на участък от улица "Околчица" във Враца, който се намира между кръстовищата с бул. "България" (северна дъга) и бул. "Европа" (южна дъга) в жк "Дъбника". В този участък ще бъде спряно движението на всички пътни превозни средства, включително тези от обществения транспорт. От 9 часа на 18 октомври до 21 часа на 19 октомври ще бъде преустановено движението на тролейбусните линии с номера 4, 4 А и 41. По същото време ще пътуват само тролейбуси по линия с номер 17 - от бл. 26 в жк "Дъбника" до "Химко", като интервалът на движение вместо на 30 минути, ще бъде на 15 минути, уточняват от пресслужбата на община Враца.

Белоградчишкият районен съд разгледа на 14 октомври делото за обявяване на смъртта на 15-те загинали при взрив във фабриката за обезвреждане и производство на боеприпаси на "Видекс" АД, в село Горни Лом, община Чупрене.
Община Чупрене е предоставила списъка с имената на загиналите хора, на база на което ще бъде издаден смъртен акт на всеки един. Магистратите излязоха с решение по казуса, съобщи председателят на Районния съд Антон Антов. Издаването на смъртни актове на загиналите ще задвижи процедурата по издаване на удостоверения на наследниците и изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпускат на семействата на загиналите.

Междувременно Агенцията за социално подпомагане изплати по 325 лева еднократна помощ на семействата на загиналите при взрива в Горни Лом. Единствено наследниците на изпълнителния директор Емил Митков са отказали социално подпомагане, уточниха от Агенцията. Предстои законните наследници на другите загинали да получат и еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лева. Това ще стане, след като бъдат издадени актовете за смърт.

Еднократна помощ по Закона за социално подпомагане са получили и семействата на седем работници от Монтанско, загинали при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом.. По 325 лева е направен превод на семействата на 5-ма загинали от Монтана и двама от Чипровци. С децата на загиналите работи психолог, съобщи Стефка Александрова, директор Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана. С постановление на Министерски съвет от 8 октомври държавата разреши отпускането по 10 000 лева за семействата на загиналите от завода в Горни Лом.

Специализирана инженерна група от военното формирование в Белене продължи и днес да оказва помощ при ликвидиране на последствията от инцидента в завода за боеприпаси, съобщиха от Министерството на отбраната. Военнослужещите извършват разузнаване за невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на инцидента и прилежащата територия от външната страна на завода. Те оказват съдействие и на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия  на територията на завода.

Прокуратурата ще търси и чужди експерти, които да направят ключовите експертизи за изясняване на истината за взривовете. Причината за търсене на помощ отвън е квалификацията на собственика на завода Валери Митков, който е водещ експерт и обучител в областта на минното дело- ръководител на Висшата школа по взривни работи към Минно-геоложкия университет, припомня главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни: "Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността на които е зависело в крайна сметка и от неговите решения. Твърдо се налага елементарната необходимост от осигуряване на независима експертиза. Аз си мисля, че обвинения трябва да се повдигнат тогава, когато има достатъчно доказателства. Само доказателствата, които са иззети, разрешенията на "Видекс" АД от служба КОС при МВР са 16 хиляди листа. Това не означава, че ние ще се бавим да ги проучваме. Отхвърлих категорично версията за терористичен акт. Няма диверсия, няма вредителство. Това е престъпна небрежност, казано направо. Когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, кого саботираш, собствената си безопасност или безопасността на хората, които работят там на три смени по 15 човека?"

326 фирми и физически лица от област Видин са подали декларация за дължими данъци за третото тримесечие на 2014 година. Остават 10 работни дни, в които може да се подават този вид данъчни декларации. Срокът за деклариране изтича на 31 октомври, напомнят от видинския офис на НАП. До края на октомври физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъци, дължими за третото тримесечие на 2014 година. Това са физически лица, които през третото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. НАП вече информира за изтичащия срок всички заинтересовани, чиито е-мейл адреси са налични в електронната база на Агенцията.

160 служители от общинската администрация на Монтана ще повишават квалификацията си. Те ще преминат курс на обучение в различни области на българското законодателство, съобщи кметът Златко Живков. Обучението е финансирано по оперативна програма "Административен капацитет". Стойността на договора за безвъзмездната финансова помощ е близо 181 хиляди лева. Срокът, в който трябва да бъдат организирани дейностите е до средата на август следващата година. "Администраторите ще се учат да прилагат Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите на държавна длъжност, Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Предвидени са и обучителни модули за работа с общинския електронен архив и опазване сигурността на информацията, както и по етика и по превенция срещу корупцията. В отделни часове общинските служители ще подобрят уменията си за работа в екип"-  поясни Златко Живков.

В празник за Мездра се превърна премиерата на най-новия филм на младия режисьор Искрен Красимиров - "Живот на кръстопът". За 45 минути пред очите на зрителите Мездра се роди, премина през настоящето и отпътува към бъдещето.
"Това е 45- минутна лента, която обхваща началото на раждането на Мездра, та до днес..." сподели режисьорът Искрен Красимиров, който е родом от Медзра. Главният герой на филма- Костадин Султов пожела на лентата дълъг живот и много награди. "Мездра е с многохилядна история и жителите й заслужават този филм, който ще остане за поколенията"- каза кметът на Мездра Иван Аспарухов, възприел идеята на младия режисьор и подкрепил създаването на лентата. На премиерата на филма "Живот на кръстопът" бе и депутатът Явор Хайтов, също мездренчанин, който поздрави екипа и отбеляза отдадената почит на семейство Балабанови, които са дали много за града.

Шестчленно жури определи творбите, представени в срок в художествена галерия "Никола Петров" във Видин, които да бъдат допуснати до участие в VІ Национална изложба "Пейзаж"-  Видин 2014. Картините бяха оценявани от жури в състав: председател - Димитър Грозданов - заместник-председател на Съюза на българските художници и членове - проф. Ивайло Мирчев, Богдан Александров, Красимир Кръстев, Емилия Николова и Севделина Димитрова. Официалното откриване на VІ Национална изложба "Пейзаж" ще се състои на 23 октомври, 17.00 ч., в Художествена галерия "Никола Петров". Тогава ще бъдат обявени и наградените творби.

Враца ще отбележи в събота /18 октомври/ за поредна година световния ден на ходенето, съобщиха от общинската управа. Инициативата е на Международната асоциация "Спорт за всички" и Световната здравна организация. Целта на проявата е да популяризира по-активен и здравословен начин на живот у хората. Във Враца интензивното ходене ще се реализира по маршрут, дълъг 1.5 километра, който тръгва пред сградата на общинската управа в 10 часа и преминава  през пл. "Христо Ботев", бул. "Христо Ботев" /посока зала "Вестител"/, ул. "Трапезица", Природозащитен център "Натура", пресича бул. "Втори юни", Регионален исторически музей, Куртпашовата кула, пл. "Христо Ботев", а финалът е отново пред общинската управа. Проявата няма състезателен характер, а всеки участник ще бъде включен в томбола с награди. Съвместно с пешеходната проява ще има и съпътстващи инициативи, които се реализират от областния информационен център и започват от 11 часа. Те включват шахматен турнир на открито и състезание по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели, които също ще се проведат пред сградата на местната управа.

Всички деца ще имат възможност да се снимат безплатно с автомобилите от рали спринт "Вида" утре- 18 октомври, от 15.00 ч. до официалното откриване. Инициативата за това е на Община Видин. Колите ще бъдат паркирани на централния площад в града. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Третия кръг на Националния шампионат по рали спринт "Вида". От Община Видин припомнят, че церемониалният старт на състезанието ще бъде даден в 17.30 ч. на откритата сцена на пл. "Бдинци".

Изложбата, която ще бъде предоставена на 22.10.2014 г. във фоайето на Регионален исторически музей - Враца е резултат от похода-експедиция по повод 1000 г. от смъртта на цар Самуил. Походът се проведе на територията на България, Македония, Албания, Гърция. Експонираните снимки са направени от участници в събитието, а резултатът е селектиран от многобройни изображения, уточняват от музея във Враца. Ръководители на похода са д-р Янко Христов и доц. д-р Снежана Ракова. Участниците са от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, СУ "Св. Климент Охридски", УНИБИТ - София, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Идеята на похода е студентите да могат да се пренесат в средновековната обстановка и да могат да си представят как това място може да "произведе" толкова продукция, да мобилизира толкова хора и как може да воюва успешно срещу най-мощната империя. Походът е част от по-голяма кампания на БАН, за честването на годишнината от смъртта на цар Самуил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48