Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героите на Видин представиха ученици в Димитровденско състезание

12
Снимка: РАДИО ВИДИН
Ученици от шест видински училища участваха в състезанието "Аз познавам Видин"- ОУ "Иван Вазов", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Петко Рачов Славейков,", СОУ "Любен Каравелов", СОУ "Цар Симеон Велики" и ПМГ "Екзарх Антим I". Състезанието е част от програмата на Община Видин за отбелязване празника на града- Димитровден и се проведе за шеста година.


Отборите мериха знания в детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин.

"Тази година насловът е "Опознай родния град чрез неговите герои". Всеки един отбор ще представи своя герой, който вие сте преценили, че заслужава. Вторият кръг ще включва задаване на въпроси, на които трябва да отговаряте", обясни Цецка Цокова, старши експерт "Туризъм" в Община Видин.

"Нашият отбор е от 5 човека. Нямахме много време за подготовка, около седмица само и затова не бяхме добре подготвени. Избрахме да разкажем за капитан Узунов, Жул Верн, Лайош Кошут", каза Митко Семков, член на отбора на  на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

На последно място се нареди отборът на СОУ "Цар Симеон Велики". Ето как обясни причината Даниел Емилов от отбора на училището:

"Не бяхме подготвени. Казаха ни в петък, а другите сигурно са предупредени по-рано. Най-много ни затрудниха въпросите за паметниците."

Журито, което оценяваше отговорите, бе в състав: председател Емилия Николова- директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин, Владко Вълчев- експерт по история в Регионалния инспекторат по образованието и Христина Кирилова- уредник в отдел "Нова история" на Регионалния исторически музей.

"Учениците се представиха отлично. Показаха много добра обща култура. Показаха, че познават признателността на населението, която е отразена чрез паметниците в памет на героите на Видин", обобщи Христина Кирилова, член на журито.

Победител със 156 точки стана отборът на ПМГ "Екзарх Антим I". Заместник кметът Борислава Борисова връчи на победителя Ключа на Видин и грамоти на всички участници. След състезанието за децата бе организирана туристическа разходка в Крайдунавския парк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58