Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 октомври 2014 година

Снимка: Пламен Генчев

Първа копка на изграждането на регионалното депо за битови отпадъци направиха в землището на видинското село Жеглица. Проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин е на стойност 20 милиона и 515 хиляди лева и се изпълнява със средства от Оперативната програма "Околна среда". "Общата цел на проекта е изграждането на необходимата инфраструктура за екосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините от област Видин. С новата система за управление на отпадъците ще се създадат условия за ликвидиране на съществуващите общински депа и намаляване броя на старите замърсявания. Капацитетът и технологиите на регионалното депо позволяват обхващане на всички населени места"- каза Добромир Дилов, изпълняващ длъжността кмет на Видин. Владимир Стоилков, управител на фирмата-изпълнител "Аква Темпус", участваща в Обединение "Депо Видин" обясни трудностите, които са имали при изпълнението: "Стартирахме добре, макар че имахме своите предизвикателства. Наложи се дълъг и продължителен геоложки мониторинг на терена. Оттук насетне съм убеден, че градът и региона ще имат много добро съоръжение в полза на хората." Забавянето на проекта е от 250 дни, заради укрепването на свлачищната зона.

Изграждането на регионална система за управление на отпадъците е приоритетен обект за община Видин-това гласува Общинският съвет на заседанието си днес. Допуска се предварително изпълнение на решението, а мотивите са общественият интерес към обекта и създаването на условия за своевременно реализиране на обекта.

Видинският окръжен съд отхвърли искането на отстранения кмет на Видин Герго Гергов да бъде върнат на работа. Заседанието продължи два часа. Според адвокатите на защитата- Ина Лулчева и Цецко Иванов, кметът нямало да пречи на продължаващото разследване. Но според наблюдаващия прокурор- Лилия Симеонова, предстоят разпити, и ако кметът се върне в кабинета си, може да повлияе на свидетелите, които са служители в общинската администрация. "Това е решение на съда, аз уважавам решението на съда. Продължаваме напред"- коментира Герго Гергов като допълни, че решението ще бъде обжалвано.  

Пострадалите от наводненията в Северозападна България ще получат безплатно дърва за огрев. 1500 пространствени куб. м дърва ще бъдат дарени на жителите на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново, които се нуждаят от отопление с този вид гориво. Решението ще бъде прието на утрешното правителствено заседание и целта му е да се подпомогнат през зимния сезон хората, чието имущество беше унищожено от природните бедствия. За организацията и контрола при снабдяването с дърва ще отговарят министърът на земеделието и храните и кметовете на съответните общини. Предстои кабинетът да определи и нова линия на бедност за страната. През 2015 г. тя ще бъде 286 лв. или с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година. На утрешното си заседание правителството ще обсъди и проектите на две национални стратегии - за насърчаване и повишаване на грамотността и за развитие на професионалното образование и обучение, информират от правителствената пресслужба.

Проверка на издаденото разрешение за строеж от Община Видин за изграждане на новата автобусна общинска гара в града, поиска областният управител на Видин Кръстьо Спасов в писмо до Регионален отдел "Национален строителен контрол" при РДНСК Северозападен район-Видин. Писмото до държавната строителна инспекция бе изпратено днес по повод постъпили в Областна администрация- Видин сигнали от граждани, които изразяват безпокойството си от предприетите строително-ремонтни дейности около паметника на Скърбящия воин пред жп гарата и свързаната с това промяна в традиционния облик в тази част от центъра на града. Както съобщиха от Община Видин, поради обособяването на 4 автобусни спирки, е необходима промяна и в организацията на движението, като двупосочното движение бъде пренасочено от страната на пощата. В писмото си до РДНСК областният управител настоява да бъде уведомен за наличието на надлежно издадено разрешение за строеж от община Видин на обект "Автобусна общинска гара", както и на одобрен инвестиционен проект, с който въпросното разрешение да е съгласувано. Към строителния контрол е отправен и въпросът дали частта от проекта, свързана с организацията на движението, е съгласувана с компетентния орган - сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. С Областната дирекция на МВР във Видин и сектор "Пътна полиция" не е съгласуван проект за временна организация на движението в хода на извършване на строително-ремонтните дейности в този район, съобщиха от полицията. Със сектор "Пътна полиция" е съгласуван Проект за постоянна организация на движението на Общинска автогара Видин, който включва позиционирането на необходимите пътни знаци и маркировка след завършването на обекта, допълват от дирекцията.

Изграждането на новата автогара обсъждаха и общинските съветници днес във Видин. Повече от час съветниците отделиха на питания. "Писмено ще поискам да ми бъде предоставено разрешението за строеж на новата автогара"- обяви общинският съветник Росица Кирова. "В момента междуселищните автобуси тръгват от три различни места. По закон, който действа и трябва да го спазваме, междуселищните автобуси линии задължително тръгват от автогара"- обяви изпълняващият длъжността кмет Добромир Дилов. Той допълни, че площадът около паметника на Скърбящия воин се стеснява, за да се улесни движението.

Всички живеещи в сградите на бившето "ХЕИ", на ул. "Георги Апостолов" 2 във Враца, са самонастанили се, съобщават от Общината. Никой от тях няма законово основание да живее на този адрес, допълват от местната управа. В края на юли комисия от Община Враца е констатирала, че на сградите са нанесени непоправими щети и те са опасни за живота и здравето на обитаващите ги. Специалистите са категорични, че сградите са застрашени от самосрутване. С писма от средата на септември живеещите там са предупредени за опасността и им е даден едномесечен срок, в който доброволно да напуснат, защото сградите ще бъдат съборени.

Близо 700 проверки на лекари и болници са извършили инспектори от здравната каса във Враца от началото на годината. В извънболничната медицинска помощ са установени нарушения при 87 медицински проверки и 99 финансови нарушения. Наложени санкции в размер на над 20 000 лв., толкова са и неоснователно получените суми. При болниците общият брой нарушения по клинични пътеки са 560. Наложени са санкции за 55 000 лв., за надлимитна дейност са спрени плащания в размер на 167 000 лв.

Складове за взривни вещества и средства за взривяване за граждански цели във Врачанско са проверени от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и полицията. Не са констатирани нарушения при съхранението на опасни химични вещества, съобщават от РИОСВ. Четири са извършените проверки на складове в региона.

Спират движението по един от основните булеварди във Враца- "2 юни" заради асфалтиране, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. Последният износващ слой асфалт ще бъде в участъка от бензиностанция "ОМV" до аптека "Санита". Асфалтирането ще стане във времето от 9 до 21 часа на 22 октомври (сряда). В същия период този участък от булеварда ще бъде затворен за движение на всички превозни средства. Движението на тролейбусите за времето от 9 до 21 часа в този ден ще се извършва само от бл. 26 в ж.к. "Дъбника" до площад "Св. Софроний Врачански". От Община Враца се обръщат с молба към гражданите да преместят от булеварда паркираните автомобили, за да не пречат на строителните дейности.

Ученици от шест видински училища участваха в състезанието "Аз познавам Видин"- ОУ "Иван Вазов", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Петко Рачов Славейков,", СОУ "Любен Каравелов", СОУ "Цар Симеон Велики" и ПМГ "Екзарх Антим I". Състезанието бе част от програмата на Община Видин за отбелязване празника на града- Димитровден и се проведе за шеста година. Отборите мериха знания в детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин.
Победител със 156 точки стана отборът на ПМГ "Екзарх Антим I". Заместник кметът Борислава Борисова връчи на победителя Ключа на Видин и грамоти на всички участници. След състезанието, което премина под мотото "Опознай родния град чрез неговите герои" за децата бе организирана туристическа разходка в Крайдунавския парк.

Втора международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко- ХVІІІ - ХІХ век" ще се проведе на 23 и 24 октомври във Видин. Форумът се организира от Държавния архив и Общината във Видин с подкрепата на Ротари клуб, Адвокатската колегия и "Гипс" АД- Кошава. Конференцията ще започне на 23 октомври  в 13 часа и ще се проведе в заседателната зала на Общинския съвет. Експерти и учени от Сърбия и България ще вземат участие във форума.

Втори балкански биосъбор ще се проведе във Враца на 23 и 24 октомври. Съборът се организира от Природен парк "Врачански Балкан", Община Враца, и Българска асоциация "Биопродукти". Първият ден проявата започва в 13 часа в Природозащитен център "Нтура"на "Червения площад" със семинар на тема "Възможности за развитие на биоземеделие в следващия програмен период и зелените плащания". На 24 октомври съборът ще бъде от 10:00 до 17 часа на Кооперативен пазар Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33