Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 октомври 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

От утре надлезът по булевард "Панония" във Видин ще бъде затворен изцяло за движение. Допитването до видинчани е показало, че одобряват това решение, зада приключи по-бързо цялостната реконструкция на съоръжението, обяви изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов. Решението за затваряне на надлеза за движение е съгласувано с "Пътна полиция" и вече се поставят необходимите указателни табели.

Окръжната прокуратура във Видин разследва смъртта на 36-годишна родилка. Сигналът е подаден на 16 октомври, съобщи прокурорът Владислав Влашев: "Сигналът е подаден на следващия ден, след смъртта на жената от нейния съпруг, като е образувана преписка в Окръжна прокуратура Видин, по която е разпоредена проверка още същия ден." От Прокуратурата уточниха, че проверката продължава. Жената е починала на 15 октомври в родилното отделение на видинската болница МБАЛ "Света Петка" след трето раждане с цезарово сечение, уточни за Радио ВИДИН д-р Лъчезар Блажев, заместник директор на лечебното заведение. В болницата се прави вътрешна проверка по случая, но д-р Лъчезар Блажев не коментира резултатите.

Продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев, по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода за боеприпаси в село Горни Лом, община Чупрене. Това съобщават от Министерството на отбраната. Вчера, 21 октомври, е разузната и повърхностно прочистена площ от 38 дка. От началото на дейностите на специализираната инженерна група до момента е прочистена площ от 851 дка. Оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 1 329 дка.

Приключва реконструкцията на пътя за с. Гюргич, община Ружинци. В това се увери областният управител на Видин Кръстьо Спасов, който провери работата на обекта, финансиран с 1 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", съобщават от Областната администрация. Изпълнени са възложените по проекта дейности: положена е нова асфалтова настилка, изграден е нов водосток и са поставени бетонови бордюри в населеното място. В момента с каменни фракции се стабилизират пътните банкети. Очаква се до края на октомври обектът да бъде напълно завършен. Реконструкцията на пътя за с. Гюргич е 13-ият успешно завършен общински проект на територията на област Видин, финансиран със средства от държавния бюджет за 2014 година, отчита областният управител Кръстьо Спасов, който наблюдава и контролира изпълнението в региона на правителствената инвестиционна програма. Единственият все още незавършен по програмата общински обект е основният ремонт на надлеза над  ж.п. линията по бул. "Панония" във Видин, възложител на който е Община Видин, допълват от Областната администрация.

В напреднал етап навлезе строителството на пречиствателна станция за отпадъчните води в Мездра, което се осъществява по проекта "Доизграждане на канализационна мрежа и изграждане на ПСОВ- Мездра",
финансиран със средства от Европейския съюз, държавния бюджет и собствен принос на Общината. Съоръжението се изгражда на левия бряг на река Искър в местността "Зад могилата" в землището на с. Брусен и е с проектен капацитет 15 984 еквивалент жители, информират от общинската пресслужба. Работи се усилено и по довеждащата инфраструктура, като вече приключи направата на довеждащ колектор, довеждащ водопровод и външно електрозахранване на обекта. Очаква се пречиствателната станция да бъде завършена най-късно до края на годината. Междувременно приключиха строителните дейности за реконструкция и рехабилитация на градската ВиК мрежа по ул. "Христо Ботев", "Янко Сакъзов", "Димитър Благоев" и "Александър Стамболийски", информира заместник кметът по управление на проекти и инвестиции Николинка Кътовска. Реновирани и подменени са 3 525 м канализационна мрежа и 882 м водопроводна мрежа. Други два подобекта вече имат съставен протокол образец 16  от Държавна приемателна комисия, който удостоверява годността за ползването им. Това са новата канализационна мрежа с обща дължина 3420 м в квартал "Лещака" и в района около корекцията на река Боденска бара.

Пет акта на стойност 2 700 лева са съставили инспекторите от отдел "Контрол на храните" на Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) в Монтана през септември
. Бракувани са 40 кг месни и 16 кг млечни продукти, съобщи директорът д-р Людмил Антов. Най-честите жалби са свързани с неправилно съхранение на продуктите. През отчетния период инспекторите на ОБДХ-Монтана са извършили общо 379 проверки в търговската мрежа.

Общинският център за социални услуги и дейности в Мездра започва раздаването на хранителни помощи за социално слаби диабетици. Помощите ще се дават в четвъртък от 11.00 часа и в петък от 9.30 часа във фоайето на Социалния комплекс. Право да получат храните имат членовете на Българското сдружение "Диабетика", които в срок са подали своите заявления и са получили потвърждение. В община Мездра техният брой е 330, а от града са 117 човека. Това е първият транш на помощта от хранителни продукти.

Ромските семейства, които бяха изселени от бившите бараки на ХЕИ на ул. "Георги Апостолов" във Враца, ще бъдат настанени в други жилищни сгради- това обеща заместник- областният управител Иван Даков по време на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Форумът се проведе днес в администрацията на губернатора Венцислав Василев. Иван Даков обяви, че е информиран за предприетите от общинската управа на Враца действия за изселване на ромските семейства от застрашените от самосрутване сгради. Той допълни, че вече е сформирана съвместна комисия от служители на Областна администрация и общинската управа, която е направила оглед на недвижим имот. Предстои административна процедура, която ще бъде открита с подаване на заявление от Община Враца до областния управител за безвъзмездно предоставяне на управление на сградата за социални нужди. Даков допълни, че областната и общинската администрации ще направят всичко възможно хората да бъдат настанени в най-кратък срок в други сгради, но не поясни къде се намират те. Основната цел на заседанието бе представянето на Насоки за изготвяне на Общински планове за действие към Стратегия на област Враца за интегриране на ромите. На заседанието бе засегнат и въпросът с трудовата заетост на хората от ромски произход.

10 докладни са включени в дневния ред на следващото редовно заседание на Общинския съвет във Враца.
Сесията е насрочена за 28 октомври /вторник/ и ще започне в 10 часа в новата конферентна зала на местния парламент. Вносител на 7 от докладните е кметът Николай Иванов. Градоначалникът ще представи информация за текущото касово изпълнение на бюджета на община Враца за първото полугодие на годината, както и предложение за допълване на Програмата за управление и разпореждане на имоти общинска собственост и отдаване под наем на части от имот, публична общинска собственост, представляващи помещения, намиращи се в сградата на "Стоматологичен център- 1 Враца". Редовното заседание ще започне с отговори и питания към кмета на общината, както и информация за реализацията на проекта за воден цикъл на Враца. Питанията на граждани и точка "Разни" са последна точка от дневния ред.

Врачанската "Топлофикация" има готовност да пусне по-рано от обикновено парното за битовите абонати, съобщи изпълнителният директор на частното дружество Радослав Михайлов. Той допълни, че фирмата ще се съобрази с разпоредбите на закона, които гласят, че парното се пуска след като в три последователни дни среднодневните температури са 12 и по-малко градуса, както и ако има дългосрочна прогноза за застудяване. "На този етап такива условия няма", допълни Радослав Михайлов. В "Топлофикация" следят прогнозите на метеоролозите и очакват заявки от желаещи битови абонати за пуск на парното. Топлото по тръбите обаче няма да тръгне веднага, тъй като има технологични срокове това да се случи. Поетапното пускане на парното означава, че то ще стигне до абонатите най-рано 2-3 дни след решението за пускането му. Първо парното ще стигне до болници, детски градини и училища, припомни още изпълнителният директор на "Топлофикация".

Община Оряхово е публикувала публична покана с предмет: "Зимно поддържане и снегопочистване на общинска пътна мрежа и улици на територията на община Оряхово за 2014/2015г." с рег. №9035021/22.10.2014г. Изискванията за участие могат да бъдат намерени в профила на купувача на Интернет страницата на община Оряхово.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за реализиране на доставка с предмет: "Доставка и монтаж на обзавеждане/оборудване/техника в Посетителски център с контролен горски пункт "Враца" по проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Врачански Балкан",
обособено в следните позиции: Обособена позиция № 1- Доставка на офис обзавеждане и оборудване, Обособена позция № 2- Доставка и монтаж на мултимедийна техника; Обособена позиция № 3- Доставка и монтаж на електрически уреди и техника; Обособена позция № 4 - Доставка и монтаж на компютърна техника. Общата прогнозна стойност на поръчката е: 28 000.00 (Двадесет и осем хиляди лева) лева без включен ДДС. Срокът за получаване на офертите е 19.11.2014 г.

Вторият Балкански биосъбор ще се проведе на 23 и 24 октомври във Враца. Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Община Враца и Българска асоциация Биопродукти. Всеки посетител ще може да разговаря с производителите, за да научи начина на производство и мястото, от което идват продуктите, обясни Оля Генова, експерт в Природния парк.

Премиера на книгата "Плашилото" от полк. Тодор Никовще се състои на 23 октомври от 17 часа в голямата заседателна зала на Община Мездра.  

Пътуваща "Градина на мечтите" на "Екопак" ще посети Враца на 26-ти октомври. Компанията започна конкурс в национален мащаб под наслов „Моята зелена мечта за България”. В периода 10 октомври - 2 ноември 2014 г., учениците в страната ще имат възможност да изразят чрез авторски проект - разказ, есе, стихотворение или рисунка своята мечта за една по-красива и зелена България. Образователната кампания „Моята зелена мечта за България” е конкурс, в който могат да вземат участие всички ученици, независимо от тяхната възраст. Всяко дете трябва  предварително да подготви своята творба и символично да я закачи на едно от дърветата в пътуващата "Градина на мечтите" на "Екопак". Така творецът ще се регистрира успешно за участие в конкурса. Всички творби се разглеждат и оценяват след края на конкурса от три членно жури в състав писателката Ваня Щерева, публициста Константин Вълков и художника Ставри Калинов. Стоте най-добри произведения от цялата страна ще бъдат обявени на пресконференция на 18 ноември 2014 г. в град София. Победителите ще бъдат публикувани и на страницата на конкурса ww.zelena.ecopack.bg. Младите автори във Враца ще могат да регистрират произведенията си на 26 октомври между 10.30 и 17.30 часа на площад "Христо Ботев".

Победителите в конкурса на видинското ОУ "Иван Вазов" за есе на тема "Моят град празнува" бяха наградени днес. Грамоти получиха трите най-добри работи, на седмокласничките Мария, Венета и Габриела. Ръководството на училището е подготвило и две поощрителни награди. Конкурсът за есе е по повод празника на Видин- Димитровден. Есетата на отличените са подредени в коридора на последния етаж на училището.

Семинар "Да върнем читателите в библиотеката" се проведе във Видин. В инициативата участваха библиотекари от читалищни библиотеки в областта. Една от основните цели на семинара бе да бъдат споделени опит и добри практики в библиотечното обслужване за подобряването на услугите и възможностите, които предлагат библиотеките. Форумът е част от празничната програма за отбелязване на духовния празник на град Видин- Димитровден.

5 първи, 7 втори и 6 трети места завоюваха учениците от ПМГ "Екзарх Антим І" на Димитровденското математическо състезание, организирано за 11-та поредна година от секция Видин на Съюза на математиците в България. Това съобщиха от математическата гимназия във Видин. Традиционната надпревара за ученици от ІІІ до ХІІ клас в чест на духовния празник на Видин се проведе на 18 октомври 2014 г. и тази година събра 453 участници от България, Румъния и Сърбия.  Награждаването на победителите в състезанието ще е на 23 октомври (четвъртък) от 10.30 ч. в залата на Общински съвет- Видин.

5-та международна изложба организира Дружеството на гълъбовъдите във Видин, "Бонония 09". Проявата е част от празника на Видин, Димитровден и ще се проведе на 24, 25 и 26 октомври в Речна гара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Христов

Румен Христов е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Монтана

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен избирателен..

публикувано на 04.05.24 в 08:27

Велика събота е

Православната църква възпоменава телесното погребение на Иисус Христос.  "Този ден е най-тъжният от всички дни на годината. Христос е във гроба. Тежка скръб обзела учениците му и неговата майка Света Богородица. Имало чудни знамения, когато Христос издъхнал- земята се разтресла, камъни от скалите падали, църковната завеса сама се раздрала на две...

публикувано на 04.05.24 в 08:10

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24