Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 октомври 2014 година

Снимка: Полина Тодорова
Помещението в сградата на старата ж.п. гара във Видин, което ще се ползва за чакалня на общинската автогара, е ремонтирано и обновено. То отговаря на всички необходими изисквания и в него пътниците ще се чувстват комфортно, съобщиха от Община Видин. Ремонтните дейности са изпълнени от фирма, спечелила обществената поръчка. Средствата за тази цел са заложени в капиталовите разходи за 2014 г. и одобрени с решение на Общински съвет Видин. Всички документи, свързани с обособяването на общинска автогара, могат да бъдат разгледани на интернет страницата на Общината. Предстои движението да бъде прехвърлено по платното пред пощата. Тротоарът около паметника на Скърбящия воин се демонтира, за да се разшири пътя, а зеленото пространство ще бъде облагородено. Стоянката на таксиметровите коли остава на същото място. Пред старата ж.п. гара ще има 4 спирки за тръгващите автобуси по междуселищните линии. Ще се изгради и кръгово кръстовище с маркировка и изкуствени неравности.

За новата общинска автогара във Видин не е необходимо разрешение от Държавния строителен контрол, защото не се строи нов обект,
заяви изпълняващият длъжността кмет на Общината Добромир Дилов по повод проверката за издадено разрешение, поискана от областния управител. "В обществото се насажда едно мнение и се нагнетява напрежение относно намерението на Община Видин да създаде общинска автогара. Разрешително за строеж на общинска автогара няма, тъй като ние ползваме съществуващата гара. Ние не изграждаме нова автогара, а променяме организацията на движение и използваме сграда на съществуващата ж.п. гара." Добромир Дилов добави, че движението на автомобили се прехвърля по платното пред пощата, като тротоарът около паметника на Скърбящия воин се демонтира и се разширява пътя. Пред старата ж.п. гара се обособяват 4 стоянки за тръгващите автобуси. В зоната ще се изгради и кръгово кръстовище, което ще е с маркировка и изкуствени неравности.

Видин е домакин на втората международна конференция на тема "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко". Тя е продължение на миналогодишната, обясни Светлана Кръстева, началник на видинския Държавен архив. Конференцията се провежда днес и утре и в нея участват представители на държавния архив на Сърбия- от градовете Зайчар, Неготин и Пожаревац, на Държавен архив-Видин, историци от СУ "Климент Охридски" и Регионален исторически музей -Видин, архитекти, художници, научни работници, които ще изнесат доклади и ще направят научни съобщения по темата.

Задържано е ръководството на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в Плевен, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност", е задържало 7 души. Шест от тях, сред които директор и заместник-директор, са служители на регионалната дирекция "Автомобилна администрация"- Плевен. Седмият задържан е криминално проявен посредник между служителите на ДАИ и фирми. Разследването е установило, че някои от държавните служители в инспекцията са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на моторно-превозно средство. До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10, уточниха от прокуратурата.  

Окръжният съд в Монтана осъди на 10 месеца пробация и 150 часа обществено полезен труд 37-годишен мъж от Бойчиновци, за който бе доказано, че е купувал гласове за парламентарните избори на 5 октомври тази година. Мъжът е признал напълно вината си и е постигнал споразумение с прокуратурата, за да получи присъда под определения от закона минимум. Пред съда е заявил, че в деня за размисъл е дал 80 лева на двама избиратели, за да гласуват за определена партия. За престъпления срещу избирателната система в област Монтана през последния месец прокуратурата е образувала 35 преписки. Повечето от тях са срещу неизвестен извършител и вече са прекратени. В момента се работи по четири досъдебни производства, които касаят опити за купуване на гласове в Лом и Берковица, уточниха от Съдебната палата в Монтана.

Правителството дарява дърва за огрев на пострадали от наводненията в Северозападна България през това лято. 1500 кубика ще се разпределят между общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново. Целта е да се подпомогнат хората, чието имущество беше унищожено от природните бедствия. Община Мизия все още не е уведомена за решението на правителството. "Ние нямаме такава информация, официално решението не е дошло, което е много добро като решение. Дано и да ги докарат безплатно. Имахме друго обещание- да ни осигурят 600 кубика дърва, но с наш превоз, което малко ни затрудняваше", каза заместник кметът Николай Нековски.

Дарение от легла, дюшеци, матраци и чаршафи трябва да стигне в събота в Мизия. То е дело на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който е роден във врачанското село Нивянин. Информацията за бъдещото дарение направи във Враца новоизбраният депутат Георги Божинов, който ще плати транспорта на всички дарени предмети. Божинов координира логистиката, като е наел от Варна, където се товари в момента оборудването, двоен ТИР, който да прекара всички стоки и уреди. В Мизия в събота се очаква да пристигнат още употребявани хладилници и телевизори. Пратката ще бъде реализирана след писмо, подписано от кмета на община Мизия д-р Виолин Крушовенски. В него са описани конкретните нужди на населението, пострадало при опустошителното наводнение от началото на месец август.

Общинският съвет в Монтана одобри предложението с по 2000 лева да бъдат подпомогнати семействата на шестима от загиналите в завода за боеприпаси в село Горни Лом. Лично дарение ще направи депутат от региона, каза за Радио Видин кметът на Община Монтана Златко Живков.

Специализираната инженерна група от военно формирование 28 880- Белене продължава с разузнаването и повърхностното прочистване на територията от  външната страна на завод край село Горни Лом, община Чупрене. Днес, 23 октомври се извърши ротация на личния състав на модулното формирование. В дейностите за ликвидиране на последствията от взрива в района ще се включат сапьори от  военно формирование 28 880 - Белене, с ръководител капитан Минчо Минчев, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Вчера военнослужещите разузнаха и повърхностно прочистиха площ от 85 декара.

Пенсионерският клуб "Мадона" в Белоградчик дари 100 лева на Павел и Иван от видинското село Средогрив, които останаха без родители след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. Дарението връчи кметът на Общината Борис Николов, който посети днес братята. Заедно с това Борис Николов изказа своите и на колегите си съболезнования на Павел и също дари от името на Общината сума. Той пое ангажимента да намери подходяща работа в Белоградчик на приятелката на Павел, която е строителен техник по професия. Анонимен дарител вече е изпратил строителна бригада да ремонтира къщата на двете деца. На бабата на момчетата, която е със силно влошено здраве и е на легло, е отказан социален асистент с мотива, че в момента няма програма, по която да бъде назначен. Това налага Павел да търси работа в Чупрене или по-близо до дома.

Общинският съвет в Бойница заседава днес. Разгледани са 4 точки. На заседанието присъстваха 10 общински съветници. Одобрени са молба за еднократна помощ на жена от село Периловец в размер на 150 лева и молба на 94-годишна жена за дърва.

Над 200 овце са умрели в област Монтана от болестта син език. Ветеринарните лекари отчитат затихване на заболяването. Болестта син език в региона бе констатирана в края на август в село Винище, припомни д-р Людмил Антов, директор на Агенцията по храните в Монтана: "Имаме до момента констатирани умрели и подадени документи за обезщетяване на 185 броя овце. Може би има още 10-15. Животни, които не са маркирани и не са вписани в база данни на Агенцията по храните, не могат да бъдат обезщетени." В област Монтана до момента няма умрели говеда от син език.

От 23 октомври Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" въвежда нова електронна услуга за достъп до данните на Географската информационна система на пристанищната инфраструктура. Системата поддържа актуални данни за състоянието на инфраструктура, площи, сгради, съоръжения, пътни и железопътни терминали, складове, прилежаща акватория и други обекти на територията на пристанищата за обществен транспорт с национално значение на Република България. Държавното предприятие въведе в експлоатация системата в края на месец август 2014 г. Географска информационна система на пристанищната инфраструктура е изградена в рамките на проект, финансиран от Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г., на стойност над 4,5 млн. лева. Ползването на електронната услуга е безплатно и достъпът се предоставя чрез подаване на заявление- декларация, което може да  бъде изтеглено от сайта на ДП "Пристанищна инфраструктура".

Община Чипровци уведомява всички заинтересовани, че на 22.10.2014 г. в Регистъра на обществените поръчки и на сайта на общината е публикувана Публична покана за избор на изпълнител на "Строителство" с предмет: "Реконструкция на спортна зала, УПИ III, кв. 60, гр. Чипровци, етап 1 - преустройство на техническа сграда в зала за фитнес и аеробика", да се поканят чрез публична покана фирми, които да предложат оферти, в срок до 17.00 ч. на 31.10.2014 г.

Награждаване на победителите в 11-тото поред Димитровденското математическо състезание, което е с международно участие, се състоя днес в залата на Общинския съвет- Видин. Състезанието е част от празничната програма, посветена на духовния празник на Видин, Димитровден и се организира съвместно от секция Видин на Съюза на математиците, Община Видин и със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието. В него участваха както ученици, така и техните родители, баби и дядовци. Над 400 са участниците тази година, каза Камелия Иванова, председател на Съюза на математиците във Видин. На първо място в състезанието за трети клас се класира Николай Николаев от СОУ "Цар Симеон Велики", за четвърти клас- Йоан Василев от НУ "Христо Ботев", гр. Плевен, за пети клас- Влад Михай Чуперчану от Крайова, за шести клас- Анджела Бешир от Зайчар, за седми клас- Настасия Конич от Зайчар, за осми клас- Деян Емилов от ПМГ "Екзарх Антим I", за девети клас- Михайло Гърбич от Зайчар, за десети клас- Ралица Митова ПМГ "Екзарх Антим I" и за единадесети и дванадесети- София Каменова и Георги Любенов също от математическата гимназия. Победител в частта за възрастни стана Радослав Бочев от гр. Враца. Заместник-кметът на Видин Борислава Борисова връчи наградите на класиралите се на втори и трети места в състезанието.

Учениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" отбелязаха своя патронен празник. Гости на тържеството бяха народният представител Филип Попов, Емилия Николова- директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Видин, отец Исаак от Видинска Света митрополия, представители на видинските медии. Поздравително слово отправиха гостите на тържеството и директорът на училището Любомир Георгиев. Той връчи наградите на победителите в конкурса за ученическо творчество на тема: "Трудните уроци са по- мъдри и по- благодарни от лесните" или "Защо му е на човека целият свят, ако няма едно обикновено гнездо, в което да се приюти нощем и да сбъдне сънищата си?" Учениците поднесоха венци и цветя пред паметника на Йордан Радичков. Осмокласниците потеглиха "По стъпките на Радичков" към Берковица и Клисурския манастир, а всички останали изработиха "Символична визия на ГПЧЕ". По ученическото радио прозвуча етюд от "Опит за летене". Празничната програма продължава и утре.

Седмица, посветена на 85 години от рождението на писателя Йордан Радичков, се провежда в Берковица. Културните институции отбелязват рождението на големия сърцевед на Северозапада с различни инициативи. В едноименната библиотека към берковското читалище е уредена фотографска  изложба от посещенията на писателя в нашия край. Тя е обогатена с библиотечни материали, включващи и сбирка от първи издания на книги от Радичков. Тези ценни екземпляри са подредени на чина, на който е седял чудакът от Калиманица, когато е бил ученик в Берковската гимназия. Всеки ден в читалнята се провеждат срещи с ученици, посветени на годишнината. На тях присъства с разказите си от първо лице и Милан Миланов - Революцията, дългогодишен приятел на писателя. Днес от 17.30 ч. къща-музей "Иван Вазов" също ще почете годишнината. Организира се среща с журналиста Пенчо Ковачев, който е член на дружеството "Приятелите на Радичков", и ще изнесе лекция "Радичков от дописник до класик".

Днес дядо Марко Йотов от видинското село Шишенци отбеляза своя 100-годишен юбилей. Той бе приветстван в читалището на селото от близки, роднини и гости. Дядо Мрако си пожела да сме добре и да нямаме разправии. "Да живеем като хора, те това си пожелавам", каза рожденикът. Дядо Марко бе приветстван и от кмета на община Бойница, Анета Генчева.

Концертна версия на едни от най-популярните мюзикъли представят тази вечер Симфониета Видин, заедно със солистите Симона Кодева, Георги Динев и Христо Сарафов. Диригент на коцерта, който започна в зала Филхармония от 18 часа, е маестро Свилен Симеонов.

Благотворителен рок концерт в помощ на пострадалите от наводненията в Мизия и Берковица ще се проведе в Монтана днес. От 19:30 ч. в Голямата зала на Младежкия дом за каузата ще свирят групите Trick и Longest Road от Монтана, Effect от Лом и Rebels от Вършец. Събитието се организира от Ученическия съвет на гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" и Българския младежки червен кръст- Монтана. Средствата ще се набират от входни билети на стойност 2 лева, както и в благотворителна каса. Всички желаещи да помогнат на семействата, пострадали от наводненията, ще могат да дарят средства в касите на БМЧК. Те ще са отворени през целия ден.

От 15 часа на 24 октомври /петък/ на площад "Възраждане" в Белоградчик ще се проведе екохепънинг. Той ще премине под мотото "Опазете за нас". Хепънингът цели да повиши обществената отговорност за опазване на околната среда и запазването на биоразнообразието сред възрастните и младите хора.

Четвъртият национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино "Суперприз"- Белоградчик 2014 ще се проведе утре, 24 октомври в града на скалите. Форумът се организира от Народно читалище "Развитие - 1893 г.", с подкрепата на Общината и със съдействието на Федерация Алтернативно кино. Фестивалът ще се проведе от 24 до 26 октомври в конферентната зала на хотел "Скалите". Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино и да очертае върховите достижения в национален мащаб, да съдейства при избирането на филми за българските национални програми, които ще участват в международни фестивали, съобщават от местната управа.

Първата църковна служба от около 100 години насам ще се проведе в събота- 25 октомври в берковското село Песочница. Литургията е по случай Димитровден и отбелязва старта на втория етап от ремонта на Храма "Св. Георги Победоносец". От Димитровден до Великден, местното църковно настоятелство ще организира дарителска кампания за реставрацията на иконостаса на църквата, както и изрисуването на нови икони. Литургията ще отслужат епископ Поликарп и отците Петър и Димитър от Берковица. Ще пее църковният хор на отец Петко Балджиев от Вършец. Църквата е построена през далечната 1861 година и ремонтирана основно през 1928 г. Свидетел е на много значими за нашия край събития.  

На 26-ти октомври, Духовния празник на град Видин, в залите на Художествена галерия "Никола Петров" от 16 часа ще бъде представена книгата на Димитрина Табакова "Стъпалата към храма. Принципи на обучението по цигулка." Авторката с преклонение посвещава книгата на професор Недялка Симеонова, както и на своите родители, ученици и двете й дъщери за вярата и подкрепата им в нелекия й път на музикант и човек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39