Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 ноември 2014 година

С питка и мед бяха посрещнати потребителите при откриването на социалната кухня във Видин
Снимка: Полина Тодорова

Социална кухня за ветерани от войните, военноинвалиди и бивши служители на Министерство на отбраната беше открита във Видин. Кухнята ще осигурява топъл обяд за 40 души от Видин, Кошава, Сланотрън, Винарово и Ботево всеки работен ден. Инициативата е на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", която осъществява социалната политика на Министерството. Целта е да се подпомогнат ветерани и бивши военни, каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" контраадмирал Валентин Гагашев. "Това е една дългосрочна програма, изпълнявана от години. Целта е да се подпомогнат хората, които са служили в Българската армия и българските въоръжени сили и в момента са извън техните редове, с всичко, което е възможно да предостави Министерството на отбраната за тяхното подпомагане", посочи контраадмирал Гагашев. Социалната кухня във Видин е 26-ата, която Министерството на отбраната открива. Ползвателите й в областния град са 33-ма, каза директорът на дирекция "Военни клубове и военно-патриотично възпитание" към Изпълнителната агенция Радостина Раданова. "Условията са да имат доход под един определен минимум. За съжаление, част от колегите, излезли от системата, отговарят на тези условия и затова поемаме ангажимент към тях", добави Радостина Раданова. Социалната кухня ще работи целогодишно в заведение за обществено хранене във Видин.

До края на деня трябваше да бъдат издадени смъртните актове на 15-те загинали при взрива в завода за боеприпаси до село Горни Лом. Получено е потвърждение от Белоградчишкия районен съд, че няма обжалване на решението за издаване на актовете. В община Чупрене по-рано през деня нямаше ток, но след възстановяване на електроподаването актовете ще бъдат издадени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", увери кметът на Чупрене Ваньо Костин. "Получили сме потвърждение от Белоградчишкия съд и в момента работим. Проблем е, че днес няма ток, но когато го пуснат след обяд, до довечера най-късно, актовете ще бъдат издадени. Ако се забавят с електроподаването, утре най-късно ще бъдем готови. Издаваме актовете и ги изпращаме веднага на хората"- поясни Ваньо Костин. След получаването на актовете за смърт близките ще могат да извадят удостоверения за наследници и ще може да започне изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпуснаха на семействата на загиналите. Помощта, която е отпусната от Министерския съвет е 10 000 лева.

Заради влагата се отлагат основните ремонти на учебните и детските заведения в Мизия, които бяха засегнати от наводненията в началото на август. Възстановителните работи се бавят, каза кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски: "Много бавно текат възстановителните работи и причината за това са мокрите къщи. Налага се да спрем този процес и най-вероятно ще го продължим през пролетта, за да могат да изсъхнат самите стени, за да може да се положи гипсовата шпакловка и респективно след това и боята. Успяхме да възстановим асфалтовите настилки, които бяха разрушени от водата. Успяхме да реконструираме общежитието, в което ще настаним около 50 човека и изграждаме фургонното селище. Към момента имаме доставени 9 фургона за временно настаняване. Регулярно всеки ден ще ни карат по 6 фургона. Те трябва да се свържат с подземната комуникация-водопровод, канал и електрификация. За самото истинско строителство е необходимо технологично време. Основната ни грижа на първо време е да преодолеем зимата." Над 470 души, пострадали от наводнението, са подали документи чрез Общината в постоянната комисия за обезщетения от бедствието. Според кмета е необходимо новото управление да промени начина за компенсиране на щетите. Друг важен проблем, който не може да бъде решен без държавна намеса е какво ще предпази Мизия от други наводнения, смята Виолин Крушовенски: "При всеки дъжд хората изпитват несигурност. Така, че аз се надявам някой да направи един мащабен, мега проект, в който освен да се анализират причините, да се реши как ще се постъпва по нататък."  

Полицията започна традиционната си кампания "Зима", която ще продължи през целия месец. Целта е безопасното шофиране през студените месеци. Отначало пътните полицаи няма да глобяват за открити пропуски. Кампанията "Безопасно шофиране през зимата" има превантивен характер като ще се предоставят практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия. През втория етап на кампанията, от 17-и до 30-и ноември, започват  полицейските операции. Тогава ще се проверяват не само документите на водачите, но и техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

От днес започва акция "Зима" на Съюза на българските автомобилисти, която ще продължи до 10 ноември включително. В този период водачите на превозни средства ще могат да проверят техническото състояние на своите автомобили за зимния период. Това може да направите безплатно в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти, каквито има във Видин и Белоградчик.

Планът за действие при обилни снеговалежи, снегонавявания и обледявания обсъди Общинският щаб за защита на населението при бедствия във Враца на свое разширено заседание. До петък кметовете трябва да направят доклад дали са подписали договори за снегопочистване в населените места или не. Всеки кмет ще трябва да направи списък на самотноживеещите хора, които при природни катаклизми, ще се нуждаят от особена помощ и грижа. По места трябва предварително да бъдат организирани доброволчески групи. Предстои да бъде направен преглед на автопарка на Община Враца и проходимостта на автомобилите.

Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия в Белоградчик заседава днес. "Като първа точка в дневния ред кметът на общината и председател на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия Борис Николов уведоми членовете на щаба за това, че заповедта за определяне на щаба е актуализирана. В следващите точки от дневния ред членовете бяха уведомени за това, че договорът за почистване на републиканските и общински пътни мрежи изтича в края на годината, но с процедура ще бъде избрана нова фирма за пътно поддържане. Уточни се и количествата пясък и сол"- това съобщи секретарят на община Белоградчик Албена Бакалеева.

Ветрозащитен пояс се прави по северната дъга, която разделя ж.к. "Дъбника" във Враца от полето. Поясът се изгражда чрез засаждането на 1 200 фиданки ясен- това обяви днес кметът Николай Иванов. Към кампанията по засаждането могат да се присъединят и граждани. Поканата дойде от кметския пълномощник на жилищния комплекс Сашо Вълков. Той обяви, че в тази събота- 8 ноември, на всички граждани, които желаят да участват в засаждането на ветрозащитния пояс ще бъдат дадени фиданки. Първи сред доброволците са неправителствената организация "Северозападни младежки инициативи". Началото на засаждането в събота е в 9 часа. С тази инициатива, която е акцентът тази година, приключва озеленителната кампания "Есен 2014" на Община Враца. По традиция ежегодно на гражданите се раздава безплатно посадъчен материал за облагородяване на междублоковите пространства и обществените площи в общината. Тази есен бяха раздадени общо 1 560 фиданки и храсти.

Сериозността на рака на маточната шийка в национален и европейски мащаб ще бъде дебатирана на среща в информационно консултантския кабинет на Регионалната здравна инспекция в Монтана. Първите срещи по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка ще се проведат на 17 и 18 ноември, от 12 часа, съобщи директорката на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева: "Д-р Клара Балджиева ще представи данни за сериозността на заболяването в национален и европейски мащаб, както и методите за първична и вторична профилактика." До момента в област Монтана са имунизирани към 15 % от подлежащите за имунизация 12-годишни момичета. "Подлежащият контингент за тази година са над 400 девойки", допълни д-р Караилиева.

Видът на предлаганите услуги, границите на районите и честотата на сметоизвозване на територията на община Берковица за 2015 г. бяха регламентирани със заповед на кмета на общината. Такса битови отпадъци, както и до сега ще се събира за три дейности- сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения и поддържането на чистотата на територията за обществено ползване. Спрямо предлаганите услуги са определени два района- в първия попадат всички територии на общината, в които са организирани всички дейности, а във втория са зоните, в които не е организирано сметосъбиране и сметоизвозване. Тогава ще има намаление на такса битови отпадъци. Честотата на събиране на отпадъците е както следва: за Берковица контейнерите тип "Бобър" ще се изхвърлят два пъти, а кофите по веднъж; за селата и контейнерите, и кофите ще се извозват по веднъж; сметоизвозването на растителни отпадъци ще се извършва по веднъж месечно във всички квартали и в селата (по заявка на кмета или кметския наместник); извозването на всеки друг вид отпадък (строителен, покъщнина) ще се извършва след заплащане на съответната такса в Общината, съгласно решение на Общински съвет- Берковица.

Утре окръжният съд във Видин ще разгледа мярката за неотклонение на задържания за убийството на 34-годишния Иван Ганчев, каза за Радио ВИДИН окръжният прокурор Владислав Влашев. От прокуратурата са наложили на задържания за убийството 40-годишен видинчанин постоянна мярка за 72 часа, която изтича днес.  

Областният комитет на ВМРО- Българско национално движение във Враца, връчи традиционната си награда "Будител на годината" на проф. д.г.н. Ангел Кунов. Четвъртата церемония се проведе в Деня на народните будители- 1 ноември, съобщиха от ръководството на "войводите". Призът се присъжда на личности, допринесли за утвърждаването и популяризирането на традиционните български културни и духовни ценности. Преди да връчи наградата, областният председател на ВМРО и народен представител Красимир Богданов припомни приноса на родствениците на проф. Кунов към историята на България. Неговият прадядо е четник при войводите Панайот Хитов, Филип Тотю и Христо Македонски, участник в Сръбско-турската война от 1876 година. За приноса си в защитата на Шипка по време на Освободителната Руско-турска война получава сребърна чаша лично от император Александър II. Дядото на професора загива при Лозенград по време на Балканската война. Самият Кунов преживява англо-американската бомбардировка над Враца на 24 януари 1944 година, в която загиват 133 души. Проф. Кунов е Почетен гражданин на Враца за 2009 година. През 2009 година, с лични средства и дарения, проф. Кунов създава експозицията от минерали "Каменна дъга" в Регионалния исторически музей Враца. През 2014 година Ангел Кунов е един от инициаторите за изграждане на мемориал на жертвите от англо-американската бомбардировка и загиналите врачани във Втората световна война.

Община Плевен дари бюст паметник на ген. М. Д. Скобелев на Централния музей на въоръжените сили в Москва. Официална делегация от Общината, водена от кмета Димитър Стойков, посети руската столица. Повод бяха преговорите за развитие на партньорските отношения с Централния административен окръг /ЦАО/ на руската столица и връчване бюст паметника.

Видинската езикова гимназия "Йордан Радичков" бе домакин на областен кръг на състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език. Класираните на 1 и 2 място продължават с участие в националния кръг на състезанието, който ще се проведе на 15-16 ноември 2014 г. в Монтана, съобщиха от училището. Област Видин ще представят: в първа възрастова група: 4 - 7 клас- 1 място: Светозар Шандор Братанов- 4 клас, СОУ "Васил Левски"- гр. Кула; 2 място: Наталия Ваньова Ванкова- 4 клас, СОУ "Васил Левски"- гр. Кула; във втора възрастова група- 8- 10 клас- 1 място: Калина Светославова Борисова- 10 клас- ГПЧЕ "Йордан Радичков"; 2 място: Полина Валентинова Павлинова- 10 клас- ГПЧЕ "Йордан Радичков"; в трета възрастова група: 11- 12 клас- 1 място: Александра Илиева Гешева- 12 клас-  ГПЧЕ "Йордан Радичков"; 2 място: Персиан Иванов Георгиев- 12 клас- ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Трупата на Държавен куклен театър - Видин ще гостува на сръбска сцена със спектакъла "Приказка за рибаря и златната рибка" по А. С. Пушкин. Режисьор на постановката е Магдалена Митева. Видинският куклен театър ще гостува на сцената на културния дом в град Алексинац, Сърбия, където няма куклен театър. Представлението ще се играе на 4 ноември от 16 часа и на 5 ноември от 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие на площад "Бдинци", където ще бъде и официалната церемония по повод неговата визита. След..

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08