Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 ноември 2014 година

Снимка: Светлана Стоенелова
По повод патронния празник на видинското училище "Любен Каравелов", традиционният почетен знак на училището бе присъден на дългогодишния учител по химия Любка Борисова Монгова. Тази година се навършват 180 години от рождението на големия български възрожденец. В проявите, посветени на празника, участваха деца от всички класове.

Община Монтана получи от Министерския съвет около 750 000 лева за покриване на щети от бедствия по искания на администрацията, подкрепени и от областната управа в Монтана. "Средствата се отпускат с постановление на Министерски съвет №340, от 27 октомври", съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Община Монтана е подала искане за още 250 000 лева за преодоляване на последиците от природни бедствия през лятото. Последните искания все още не са разгледани от Комисията по бедствия към правителството, поясни кметът.

Община Белоградчик има готовност и подписан договор за почистване на улиците от сняг през зимния сезон
, съобщиха от общинската администрация. До края на годината Общината е подписала договор за зимно снегопочистване с фирмата "Пътно поддържане". След обявяване на обществена поръчка, предстои през декември да бъде подписан нов договор за снегопочистване на общинските пътища и улици за 2015 година.

Видинският окръжен съд определи мярка "задържане под стража" на 40-годишния Пламен Ценов, обвиняем за убийството на 35-годишния Иван Ганчев от село Дружба. Мотивите- деянието може да бъде квалифицирано като убийство, извършено по хулигански подбуди. Според съда, има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Не бе уважено искането на обвиняемия и неговия служебен защитник Лъчезар Минчев за определяне на по-лека мярка- "домашен арест" или "парична гаранция". Определението на Видинския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в тридневен срок.

Готови са смъртните актове на 15-те загинали при взрива в завода за боеприпаси до село Горни Лом. Актовете са издадени от служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Община Чупрене, след като бе получено потвърждение от Белоградчишкия районен съд, че няма обжалване на решението за издаване на актовете. "Издадени са смъртните актове, готови са и препис-извлеченията. Семействата на загиналите вече могат да си извадят удостоверения за наследници"- поясни Стефан Заин, главен специалист служба ГРАО в Чупрене. След което наследниците ще могат да получат обезщетенията, които държавата и институциите отпуснаха на семействата на загиналите. Помощта от Министерския съвет е 10 000 лева.

Междуведомствена комисия направи есенна проверка на язовири и речни диги на територията на област Враца. Комисията е сформирана със заповед на изпълняващия длъжността областен управител Иван Даков. Експертите са проверили техническото и експлоатационното състояние на водоемите, изправността на хидротехническите съоръжения, проходимостта на речните корита и корекциите на реките. Представителите на междуведомствената комисия са констатирали, че нивото на водата в язовирите варира от 30 до 50% от обема им. По време на проверката не е констатирано повишено ниво на водата в реките Скът, Огоста, Ботуня, Върбешница, Искър, Малък Искър и Дунав на територията на областта. В региона няма язовири, които да преливат. Водоемите имат достатъчно свободен обем и могат да поемат по-големи водни маси, съобщават от областната администрация.

Младежи в мездренското село Зверино полагат доброволен труд за подобряване на инфраструктурата в населеното място. Групата работи всяка събота и неделя. През тази година площад и улици в селото са бетонирани, направена е канализация на детската градина, построени са три детски площадки, изградени са тротоари и е ремонтиран покривът на кметството.

Един е кандидатът за извършване на обществена поръчка с предмет: "Извършване на мониторинг и профилактични дезинфекции, дезинсекции и дератизации на детска младежка дискотека
, както и на прилежащите към нея помещения, находяща се в Младежки дом Видин", съобщават от Общината. Това е "Дезинфекционна станция Видин" ЕООД. Офертата бе отворена в Община Видин от комисия с председател Борислава Борисова- заместник кмет "Хуманитарни дейности и социална политика", в присъствието на представители на медиите. Протокол от работата на комисията ще бъде представен до 10 ноември.

Продължава издирването на 62-годишния Милчо Митков от видинското село Тошевци, който е в неизвестност от 25 септември. "Обходен е районът, останали са малко места, които не са проверени, едно от тях е местният язовир", каза за Радио ВИДИН кметът на община Грамада Николай Гергов: "Минаха с лодки, търсиха, но нищо. Да ползваме водолази е много скъпо, а и не е сигурно, че тялото е там. Има огромни масиви с царевица, неожънати, по принцип те са отишли царевица да берат с друг човек, може да се предполага всичко"- обясни кметът.
   
Утре Община Видин и електроразпределителното дружество, обслужващо общината, организират приемна за битови и бизнес клиенти на дружеството. Приемната ще се проведе от 10:00 часа, в заседателната зала на Общинския съвет, в сградата на Община Видин. По време на срещата на разположение ще бъдат регионалните ръководители от четирите основни направления на Дружеството. Всеки клиент ще получи индивидуален отговор, след подробно разглеждане на представения от него случай.

Драматично-кукленият театър във Враца ще участва във фестивала "Балкан театър фест" в сръбския град Димитровград, познат от другата страна на границата и като Цариброд. Фестивалът се организира за 10-та година от Културния център и театър "Христо Ботев", със съдействието на местната управа. Врачанският театър ще участва с постановката "Забрадка на слънцето" на Кирил Топалов. ДКТ Враца е единственият театър от България, който ежегодно участва в културния форум. При всичките си гостувания в Димитровград, врачанските актьори са получавали висока оценка от зрителите. Кметът на Враца Николай Иванов също заминава в сряда (на 5 ноември) на еднодневно посещение  на фестивала "Балкан театър фест", по покана на кмета на община Димитровград Небойша Иванов, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Иван Попов, най-възрастният ветеран от Отечествената война в Плевенска област, навърши днес 100 години
. Той е четвъртият плевенчанин, който през тази година навършва столетие. Подполковникът от запаса е роден в Македония. Благодарение на български организации израства в различни интернати в България. Също с тяхна помощ завършва Агрономически факултет и цял живот работи по специалността си, предимно в Добруджа, за което получава орден- "Ветеран на труда". За 100-годишнината си Иван Попов получи поздравителен адрес от Община Плевен, сумата от 500 лева и торта- подарък от екипа на Общинския патронаж.

Станислав Борисов, ученик от 11 клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, е трети в националния конкурс "Ученическа научна сесия", посветен на 145-годишнината от създаването на Българската академия на науките
. Класирането дава възможност на Станислав Борисов да участва в едномесечен платен стаж в БАН, както и в поредица научни сесии и семинари, за сметка на Академията. Миналата седмица Станислав Борисов зае първо място в "Цветната олимпиада", направление "Български език и литература", за 11 клас.

Своята 60-годишнина отбеляза днес Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца.
За празника в града пристигнаха директори на библиотеки и гости от цялата страна, съобщават от Общината. Библиотеката е създадена на 24 декември 1954 година като Окръжна методическа библиотека, припомнят от Община Враца. През 1966 година приема името на Христо Ботев, а от 2006 година е преобразувана в Регионална библиотека. Започнала с фонд от 7000 тома, днес библиотеката притежава над 253 000 библиотечни документи от всички отрасли на знанието. Регионалната библиотека "Христо Ботев" посреща своята 60-годишнина с близо 4500 нови читатели годишно, 90 000 посещения реални и виртуални чрез функционалния сайт на библиотеката и профила й в социалните мрежи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13