Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 ноември 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

Значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия в област Монтана, отчитат от КАТ.

От началото на 2014-та до момента в следствие на катастрофи по пътищата са загинали 17 души срещу петима за същия период на миналата година, съобщи Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция": "От 1 януари до днешна дата на територията на област Монтана са станали 43 тежки пътно-транспортни произшествия, 17 убити и 40 ранени граждани. 2013 година, за същия период- 34 броя тежки пътно-транспортни произшествия, 5 убити и 35 ранени."

23-има души са загинали от началото на годината по пътищата във Врачанска област.
При станалите 775 пътно-транспортни нарушения са били ранени 773 човека, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" във Враца Янко Харалампиев. В сравнение със същия период на миналата година, катастрофите са с 2 повече, а убитите- с 10 отгоре.

Повече пътно-транспортни произшествия от началото на годината са отчетени и в област Видин в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи главен инспектор Красимир Живков, началник на сектор "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР: "За първите девет месеца на тази година, на територията на област Видин са регистрирани 354 пътно-транспортни произшествия, с 6 жертви и 57 ранени. За същия период на 2013 година броят им е бил 315 пътно-транспортни произшествия, с 8 жертви и 66 ранени."

Пътна полиция стартира традиционната акция "Зима", в рамките на която ще бъде проверявана техническата изправност на автомобилите. По време на полицейската операция, която ще продължи до края на месеца, ще бъдат санкционирани и пешеходците, които нарушават правилата за движение, допълни главен инспектор Живков. До 16 ноември ще се извършва оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. В периода 17-30 ноември ще се провеждат специализирани полицейски операции, при които ще се проверява и техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Кампанията "Водачи и пешеходци за толерантност на пътя" ще се проведе от 10 до 16 ноември. Полицията във Видин разпространи и практически препоръки за предпазване от тежки произшествия на пътя през зимния период.

Досегашният началник на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР Видин, главен инспектор Красимир Живков е назначен за Началник на отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР Видин със заповед на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Това съобщи директорът на видинската полиция комисар Константин Джунински.

С пет последователни почивни дни ще разполагаме за посрещането на новата 2015 година след днешното решение на правителството да обяви 2 януари (петък) за почивен ден. Новогодишните празници започват на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. Самият 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота). Решението на кабинета за разместване на почивните дни през 2015 г. позволява струпване на по четири почивни дни около още три национални празника- на Освобождението, на Независимостта и Нова година. Неработни дни ще бъдат 2 март (понеделник), 21 септември (понеделник) и 31 декември (четвъртък). Те ще се компенсират в съботите на 21 март, 12 септември и 12 декември. Припомняме, че с решение на правителството от м. г. 31 декември 2014 г., сряда, беше обявен за почивен ден, който се отработва на 13 декември 2014 г., събота. Оставащите след Коледните празници два работни дни- 29 и 30 декември 2014 г., са необходими на финансово-стопанските организации за приключване на годината. Съгласно Кодекса на труда неработни са и дните около Рождество Христово и Възкресение Христово.

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 19 910 247 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.
На общините ще бъдат преведени 19 015 938 лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие и на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.

От изключително значение е общините при бедствена ситуация да могат да получат незабавно парична подкрепа
. Това заяви председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов- член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Средствата ще са необходими веднага, за да се справи общинското ръководство с възникналите проблеми в първите часове на бедствието. Предстои на Общото събрание на сдружението в началото на декември да бъде разгледано предложение за създаване на Фонд "Общинска солидарност". Според предложението, общините ще правят годишна вноска във фонда, размерът на която предстои да бъде уточнен, но вероятно ще бъде между 1 000 и 3 000 лева, каза още Дарин Ангелов.

По 10 000 лева ще бъдат изплатени на наследниците на загиналите работници при взрива на завода за боеприпаси в Горни Лом. Това ще стане след подаване на заявление в свободен текст в дирекциите "Социално подпомагане" по местоживеене. Вчера бяха издадени смъртните актове на загиналите. Какви документи трябва да представят наследниците в службата обяснява Венци Пасков, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин: "Еднократната финансова помощ се изплаща на законните наследници след подадено от тях заявление в свободен текст, в което да бъде посочена банковата сметка и приложени копие от смъртен акт, удостоверение за наследници и копие от документ, удостоверяващ номера на банковата сметка." Четирима са наследниците от област Видин, които ще получат по 10 000 лева. Днес служители от дирекцията "Социално подпомагане" в Белоградчик посетиха близките на загиналите, за да им разяснят процедурата. Очаква се представител на ТЕЛК комисията във Видин да посети двете възрастни жени, наследници на загиналите в Горни Лом, който да установи каква степен на инвалидност ще им бъде определена. На база на тяхното становище, ще се вземе решение за отпускането на личен асистент.

През настоящия отоплителен сезон енергийни помощи в Монтанско ще получават 9 050 души, съобщиха от Областната дирекция за социално подпомагане в Монтана. Броят на подпомаганите от държавата ще е същият както и през 2013 година. Най-много от тях са в община Лом- близо 2 400 души. Следват общините Бойчиновци, Берковица и Монтана. Над 90 на сто от изявилите желание да получават енергийни помощи предпочитат да се отопляват на ток, а останалите- на твърдо гориво.

Електроразпределителното дружество, което обслужва Видин, проведе приемна за свои битови и бизнес клиенти от общината. В продължение на 2 часа потребители поставиха пред представители на компанията конкретни въпроси и казуси. Клиентите на компанията поставиха въпроси, свързани с изнасянето на електромерни табла на границата на собственост, сроковете за подмяна на електромери, начините за проверка на електромери, условията за излизане на свободния пазар на електроенергия, съдържанието на фактурите за електроенергия. От електроразпределителното дружество увериха, че всеки клиент, на чийто въпрос не е даден конкретен отговор по време на приемната, ще получи такъв след подробно разглеждане на представения от него случай.

Община Ружинци публикува публична покана на портала за обществените поръчки и в профила на купувача на сайта на местната управа за участие за избор на изпълнител за услуга с предмет "Упражняване на авторски надзор при изпълнение на строителството на спортни комплекси в с. Ружинци и с. Дреновец - общ. Ружинци". Срокът  за получаване на офертите е  17:00 ч. на 18 ноември,  а отварянето им  е  на 19 ноември от 11:00  часа в заседателната зала на общинска администрация Ружинци.  

Над 70 бивши работници и служители в Металургичния комбинат в село Елисейна се събраха днес на обяд в Мездра по повод Деня на металурга. Бившият директор на комбината Илия Николов припомни, че там са работили 1300 души, които са изхранвали своите семейства. Той пожела на всички здраве и дълъг живот.

Интервю с кандидати за четири работни места в общинската администрация се проведе в Кула. Назначаването на свободните позиции е по програмата за заетост на младежи до 29 години, с висше образование, "Старт на кариерата". Петима кандидати се явиха на интервюто. Те кандидатстваха за две работни места във финансовата дирекция на Общината. Кандидати за другите две работни места в Дирекция "Специализирана администрация" не се явиха. Свободните позиции бяха преобразувани и разпределени в другите направления, за да могат да бъдат назначени повечето от кандидатстващите младежи. Всичките петима кандидати бяха класирани, но от тях ще бъдат назначени четирима, със специалности: българска филология, финанси, публична администрация и туризъм. Трима младежи са от Видин, а двама- от Кула.

Осмокласничката от видинската езикова гимназия Ева Обесникова спечели второ отличие. Преди дни тя получи първа награда за литература в обявения конкурс за ученическо творчество по повод "Радичкови дни 2014", след което се изяви и в спорта- завоюва първо място по шах в Областния ученически турнир 5-8 клас и отнесе златната купа. В този спорт тя е два пъти шампион на София, а успешните й участия в Сърбия и Гърция я поставят на 38 място в Световната ранглиста по шах на възраст до 13 години, съобщиха от училището.

Кметът на Община Монтана Златко Живков празнува днес 55-ия си рожден ден. "Да съм жив и здрав и да не губя мотивацията си за работа", си пожела Златко Живков в ефира на Радио ВИДИН. Той вече е 15 поредни години на кметския стол в Монтана- рекорд за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13