Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 ноември 2014 година

Снимка: Стефка Павлова
Българският червен кръст (БЧК) във Видин започна работа по проект за хранене на бездомни хора. Обхванати са 15 души, част от които са приютени в Центъра за временно настаняване в града. Те ще получават топла храна до края на декември, каза директорът на Областния секретариат на БЧК- Видин Цветелина Петрова. Тя добави, че в случаите, когато хората са болни и не могат да получат лично храната, тя се дава на техен представител срещу лична карта. Проектът за осигуряване на топъл обяд на бездомни хора от Видин се реализира за втора поредна година с финансиране от Националния съвет на БЧК.

Децата на загиналите работници при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, които нямат навършени 18 години, могат да подават молби до Националния осигурителен институт за отпускането на наследствени пенсии. Това каза Стефка Александрова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Монтана. По 10 000 лева ще бъдат изплатени на наследниците на загиналите работници. Това ще стане след подаване на заявление в свободен текст в дирекциите "Социално подпомагане" по местоживеене. "Наследниците могат да подават молби до социалните служби по последен постоянен адрес на загиналите", уточни Стефка Александрова.

Сапьорите от Специализираната инженерна група от военно формирование 28 880 Белене откриха общо 10 противопехотни мини M16A2 от началото на операцията за прочистване на района на взрива на територията на бившия военен завод край село Горни Лом. Групата продължава да изпълнява задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на територия от външната страна на завода. От началото на операцията за прочистване на района с радиус 900 метра от епицентъра на взрива, общата разузната площ е 1 909 декара, от общо 2 180 декара.

Труп на 24-годишният Кирил Луканов от врачанското село Хайредин е намерен тази нощ обесен на дърво на улица в селото. Преди да бъде намерен мъртъв, мъжът е бил в приятелска компания в частен дом, каза за Радио ВИДИН кметът на селото Тодор Тодоров. "Нормален мъж, всички се изненадахме от това, че е намерен обесен. Били са на купон в техни съседи и след това той тръгнал за негов приятел. Пред него казал, че отива да пие кафе. После братът на този приятел го намерил обесен на връзките на обувките му, около 3:30 часа"- обясни кметът. Не са открити следи от насилствена смърт, съобщиха от полицията. Мъжът не е имал финансови затруднения и хората са изненадани от това, че е посегнал на живота си. Вероятната причина за смъртта е самообесване, съобщиха още от полицията. Образувано е досъдебно производство по случая.

Зачестилите катастрофи на кръговото кръстовище на обходния път на Враца и кръстовището по посока Криводол в началото на ж.к. "Сениче" са причината заместник областният управител Борислав Банчев да покани на работна среща началника на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР Враца, главен инспектор Иван Тодоров и главния експерт "Улична мрежа" при Общинска администрация Враца- Стефан Стефанов. През последните 5 месеца са станали 18 катастрофи, като се наблюдава увеличаване на нещастните случаи. Обсъдени са предложения за поставяне на нови обозначителни табели и знаци, които да указват разрешената скорост и приближаването на кръстовището; за т. нар. "награпяване" на пътната настилка, непосредствено преди кръговото кръстовище и монтирането на допълнителни осветителни тела. Групата ще заседава отново във вторник, 11 ноември. За участие са поканени главен инспектор Иван Тодоров, началник сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР Враца, главен експерт Стефан Стефанов от Община Враца, Стоян Цонев, управител на строителна фирма "Гарант 95" и Пламен Ганецовски, директор на "Областно пътно управление" във Враца.

Община Видин е подготвена за новия отоплителен сезон и той е напълно обезпечен, заяви за Радио Видин заместник кметът Борислава Борисова. Заявени са 345 800 литра дизелово гориво, с които ще бъде осигурено отоплението на детските градини, здравните и социални заведения и общинските учреждения. Три училища, ученическото общежитие и комплексът за социални услуги също са включени в доставката на Общината. Борислава Борисова добави, че останалите училища самостоятелно са провели процедури за избор на достачвик на гориво за отопление. Информацията от тях е, че са готови за зимния сезон. Отоплителните инсталации на учебните заведения са в изправност. Ако възникне проблем, Община Видин има ангажимент за бърза намеса, добави заместник кметът.

Приключи кампанията по подаване на молби за енергийни помощи. 791 молби в община Белоградчик и 323 в община Чупрене са одобрени за подпомагане. Около 20% от одобрените кандидати са пожелали да получат дърва чрез доставчик. Останалите ще получат пари. Новото тази година е, че енергийни помощи се полагат и на приемните семейства. Средствата за енергийната помощ са в размер на 65 лева за 5 месеца. Периодът обхваща времето от месец ноември 2014 г. до март 2015 година. Парите ще бъдат преведени на два транша. Първата част от 132 лева ще бъде преведена до 31 декември, а остатъкът от 197 лева- през януари следващата година.

Над 500 лева са иззети от каси на длъжници към бюджета от органите на Териториална дирекция Видин на Националната агенция по приходите (НАП). Акцията е в рамките на кампания на НАП, започнала днес в цялата страна. Близо 1500 лева бяха иззети от касите на три търговски обекта на длъжници към бюджета, от обхвата на офис Враца. 860 лева е сумата, прибрана от каси на длъжници- съобщават и от офис Монтана. Мярката да се изземва оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които длъжникът, въпреки че разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта в момента на проверката и изземване на наличните парични средства от публичен изпълнител или задължаване на собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на търговския обект- като дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети и дали продавачите са назначени на трудови договори.

Община Белоградчик обявява обществена поръчка с предмет "Застраховки КАСКО", "Злополука на местата", "Гражданска отговорност на автомобилистите" за автомобили, собственост на община Белоградчик, Застраховка на имущество, Групова застраховка "Трудова злополука", Застраховка "Живот" на работници и служители от Община Белоградчик, по обособени позиции. Публичната покана е публикувана в Регистъра на обществените поръчки под №9035680 на 6 ноември.

Нов план за ускорени действия по ремонта на стадион "Христо Ботев" във Враца трябва да засили дейностите по спортното съоръжение, за това призна в началото на седмицата градоначалникът Николай Иванов. Според него, трябва да "се изготви екшън-план", тъй като между общинската управа и Министерството на младежта и спорта липсва стиковка на ангажиментите и сроковете за окончателното завършване на ремонта. Съгласно постановлението за финансиране на ремонта, средствата за дейностите трябва да бъдат усвоени до края на месец декември. А според договора с фирмата-изпълнител "Спортни настилки", ремонтът ще продължи 5 месеца, т.е. до месец март. Според кмета на Враца Николай Иванов, е напълно реалистично по-бързото завършване на първия етап от ремонта и започването на втория. Проектът за рехабилитацията на стадиона е за около 5 000 000 лева. Той беше спечелен от общинската управа, а финансирането идва от спортното министерство.

Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана получава 9 000 лева. Парите са спечелени по проект на Министерството на културата "Българските библиотеки- съвременни центрове за четене и информираност", съобщи кметът Златко Живков: "Трябва да се използват за обновяване на фондовете за книги и други информационни източници. Това трябва да стане в рамките на следващия един месец и трябва да бъде отчетено до 15 декември по класификатора и бюджетите на регионалната библиотека."

Ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, които са членове на Евроклуба в училището, се срещнаха с историка д-р Момчил Методиев- главен редактор на списание "Християнство и култура" и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Поводът беше отбелязването на 25 години от падането на Берлинската стена и началото на демократичните процеси в България. Годишнината се отбелязва по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Изборът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" за провеждане на открития урок не е случаен- училището предизвика медийния интерес  със създаването на Музей на социализма, в който са подредени материали и символи от този период, като част от обучението по история, съобщават от учебното заведение. Срещата в гимназията беше открита от Марийка Василева- началник на Регионалния инспекторат по образование във Видин. Министерството на образованието и науката е партньор в инициативата за провеждане на открити  уроци за Прехода в областните градове на България.

Ивайло Стоянов и Константин Маринов от ІХ в клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин, с ръководител Валентина Велева, ще вземат участие в Есенно национално състезание по физика. То е под егидата на Министерство на образованието и науката. Надпреварата ще се проведе в Плевен от 7 до 9 ноември, съобщават от видинската гимназия. Състезанието е за ученици VІІ-ХІІ клас и се провежда в един ден с продължителност четири астрономически часа. За участниците, които се състезават по специалната тема, продължителността е пет астрономически часа. 393 ученици ще вземат участие в Есенното Национално състезание по физика, като в него ще се включат и 55 ръководители от 23 административни области.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05