Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 ноември 2014 година

2
Снимка: Радио ВИДИН

На 9 ноември се навършват 40 дни от трагедията при с. Горни Лом, при която загинаха 15 души. За да се почете паметта на загиналите при инцидента, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в катедралния храм на Видин, "Св. Димитър Солунски", ще бъде отслужена заупокойна молитва. След неделната света Литургия в катедралния храм, която ще бъде отслужена от епископ Поликарп, ще бъде извършена Панихида в памет на загиналите. Светата Литургия ще започне в 09:00 ч., а Панихидата в 10:30 ч. Архиерейският наместник на Белоградчик, отец Рафаил, ще отслужи Панихида за загиналите на площада на с. Горни Лом и ще се помоли за упокоение душите на загиналите. Панихидата в с. Горни Лом ще започне в 12:00 часа.

Народните представители избраха за втори път Бойко Борисов за министър-председател. Подкрепата си дадоха 149 от депутатите, а 85 бяха "против". Срещу новия премиер гласуваха групите на БСП, ДПС и "Атака", както и двама депутати от Патриотичния фронт. Съставът на новия кабинет подкрепиха 136 депутати, против бяха 97, един се въздържа. Депутатите подкрепиха и структурата на Министерския съвет на България като "за" гласуваха 144 народни представители, а "против" бяха 83. Министрите в новия кабинет положиха клетва. Бойко Борисов прие премиерския пост от своя предшественик Георги Близнашки на кратка церемония в Министерския съвет. Времето от три месеца и един ден като служебен премиер Георги Близнашки отчете като кратко, но трудно и напрегнато. Премиерът Бойко Борисов отбеляза трудните условия, в които е направен кабинетът. След кратка среща с премиера в Министерския съвет всеки от новите министри пое поста си в своето ведомство.

Възможностите за сътрудничество между област Видин и региони в Азербайджан, Молдова и Украйна са обсъдили днес областният управител Кръстьо Спасов и посланиците на трите страни. Срещата се състоя в рамките на двудневната визита на тримата дипломати във Видин. Областният управител е информирал гостите за социално-икономическата ситуация в област Видин, като е посочил като основни проблеми слабата икономика и намаляването на населението в най-бедния регион на Европейския съюз. Акцентирал е и върху необходимостта от газифициране и от цялостно възстановяване и модернизиране на пътната, железопътната, въздушната и речната инфраструктура във Видинско по двата международни транспортни коридора - 4 и 7. Тримата посланици се срещнаха и с изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов и заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, съобщиха от общинската пресслужба. По време на разговорите Добромир Дилов е запознал гостите с най-важните инфраструктурни проекти, по които работи общината. Борислава Борисова е обърнала внимание на развитието на туризма като един от основните приоритети в работата на Общината.

Следствието за палежа на тръбите от водния цикъл на Враца от началото на месец май влезе в прокуратурата. Държавното обвинение е получило материалите от разследващите за престъплението, по което обвиняем е Диян Неделчев. Очаква се в следващите седмици да бъде изготвен обвинителен акт и казусът да влезе в съдебна зала. Ако магистратите докажат вината на извършителя, Неделчев го застрашават затвор между 3 и 10 години.

С решение на Общински съвет - Берковица е избрана комисия от общински съветници, която да направи предложение за избор на съдебни заседатели. За Община Берковица са определени 5 съдебни заседатели, като най- малко 10 на сто от лицата, които се предлагат, трябва да са с педагогическа квалификация. В срок до 13 ноември 2014 год. /четвъртък/, всички желаещи да кандидатстват пред комисията за съдебни заседатели за Окръжен съд - Монтана, да представят в Общински съвет - Берковица, стая 211 необходимите документи. За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който е навършил 21 години, но не е навършил 65 год. към момента на определянето му, ползва се с добро име в обществото и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Над 2400 лв. бяха иззети от каси на 6 длъжници от Монтана към бюджета в кампания на Националната агенция за приходите, провела се в цялата страна. Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Заедно с това се прави и цялостна проверка на дейността на обекта, като например издават ли се касови бележки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

Врачанската фирма "Пътремонт" ООД ще възстанови улиците в две села от общината, разрушени напълно или частично от наводнението от края на месец юли. Тя спечели наддаването в конкурс, обявен от местната управа. За почистването на платната, изливане на бетонни настилки и бордюри фирмата ще получи 70 000 лева. Крайният срок за завършване на обектите в селата Девене и Бели извор е 20 декември. Общинската управа е заделила 18 945 лева за текущ ремонт на общинските пазари и търговските площадки в два жилищни комплекса - "Металург" и "Дъбника". Договор за изпълнението на тази поръчка вече е подписан с фирма "Лусия" ЕООД, но парите за дейностите ще бъдат преведени, едва когато работата бъде приета с протокол, уточняват от местната управа.

Сдружение Активно общество, с подкрепата на фондация "Новите лидери" започва проект "Модерно е да си здрав". Проектът цели набиране на средства за привеждане на скрининги за диабет, метаболитен синдром, хипертония и затлъстяване и провеждането им, казаха от сдружението. Статистиката показва, че по смъртност, причинена от последствията от диабет, метаболитен синдром, хипертония и затлъстяване област Видин е на първо място в България. Средната смъртност от инсулти в страната е 299 на 100 000 души на година, а във Видин е 649; от инфаркти е 87 от 100 000 в страната, във Видин е 151; от исхемична болест 215 за страната и 384 за Видин; от сърдечно-съдови заболявания е 979 за страната и 1586 за Видин. От сдружението замислят да обхванат общините - Видин, Белоградчик, Ново село, Чупрене и Макреш. Проектът ще се проведе в два етапа. Първият е фондонабирателен, който започва от 7 ноември и ще продължи до 8 декември. През това време ще се съберат средства за провеждане на скринингите. От 8 до 14 декември ще се проведат и скринингите.

Училищата в селата Моравица и Елисейна от община Мездра са принудени да провеждат занятия на студено. Те се отопляват с метан, който трябва да бъде доставян от врачанска фирма, но досега гориво не са получили. Кметът на Моравица Коно Жилковски сподели, че няма обяснение за забавянето на доставката. С проблема е запознат министърът на образованието, от който се очаква спешно съдействие, информира Петко Котларски.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин започна нова инициатива "Пътуващ приказен куфар". Тя е насочена към най-малките потребители- децата от детските градини. Пътешествието на приказния куфар започва на 7 ноември 2014 г. от ЦДГ "Детелина", където ще престои две седмици. След това "приказният куфар" ще продължи своето пътешествие и в останалите детски градини на територията на община Видин. Библиотечните специалисти от Детския отдел са подбрали 35 книжки с приказки, гатанки и стихотворения, съобразени с възрастовата група на децата. Пет от книжките са на английски език.

В отдел "Чуждоезикова читалня" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" бе представена програмата "Образование в САЩ". Снежана Тенева, консултант по образованието в САЩ при Комисия "Фулбрайт" представи пред ученици и техните родители възможностите за безплатна подготовка при кандидатстване за прием със стипендии в елитни американски колежи и университети. Информационната сесия е насочена към ученици от 8 до 12 клас и техните родители.

Работна среща по проблемите на туризма се състоя в белоградчишкото село Стакевци. Участниците в срещата изразиха своята загриженост за създаването на условия от развитието на различните видове туризъм и приоритетно организиран групов туризъм. Своите впечатления от велосипедния туризъм в околностите на гр. Линц сподели заместник кметът Росен Младенов, който наскоро участва в учебно пътуване на Контактен център "Дестинация Дунав" в Австрия. Своя опит във велотуризма споделиха и Радослав Младенов, развивал няколко години този вид туризъм с чуждестранни туристи, чиято амбиция е догодина също да  работи в тази насока с френски туристи по маршрута - Берковица - Белоградчик - Зайчар - Раяц - Неготин - Белград, и Марияна Николаева - и двамата членове на Сдружение велоклуб "Скала".

Белоглавата лешоядка К77 получи името Вршец, предавател и свобода. Птицата пристигна в България вече възрастна, след като е спасена от удавяне! Лешоядката е намерена в река в Кадис, Испания през септември 2013 г., но е извадена и възстановена в местен спасителен център. През ноември миналата година, птицата бе изпратена при нас, за да стане част от семейството на проект "Завръщането на лешоядите в България" и бе настанена във волиерата за адаптация на белоглави лешояди до с. Долно Озирово, Монтанско. Неин кръстник е Петър Стефанов, заместник кмет на Община Вършец. Благодарение на него, К77 вече се казва Вършец. След няколко месеца адаптация, тя бе пусната на свобода, съобщиха от ПП "Врачански Балкан".

Жители на Берковица организират факелно шествие на 8 ноември от 18 часа в памет на убития след зверски побой 31-годишен Стефан Попов. Шествието ще премине по булевард "Мрамор", ж.к. "Заряница" до центъра на Берковица, където ще почетат паметта на убития. На 19 октомври Стефан Попов бе пребит до смърт от трима души.

По инициатива на Торлашко дружество "Ждребче" на 08 ноември 2014 година в Белоградчик ще се проведе традиционна торлашка среща, в която ще вземат участие членове на торлашкото дружество "Тимочана-торлака" от село Миничево, Република Сърбия. Те ще бъдат посрещнати в село Салаш, където ще разгледат строителството на новия път до прохода "Кадъ боаз". Ще посетят етнографска изложба в местното читалище и ще бъдат поздравени от фолклорна група за изворен фолклор "Родни звуци". Гостите ще разгледат природните забележителности на Белоградчик, а вечерта ще се състои торлашката среща.

Враца отбелязва в неделя (на 9 ноември) 137 години от освобождението си от османско робство със серия от прояви. В 10.30 часа пред паметника на Вестителя на свободата, който се намира край Хижата, ще бъде отслужен водосвет-молебен от Траянополския епископ Киприян. След това пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните потомци. В 12 часа в читалище "Развитие" започва безплатен концерт на смолянския ансамбъл "Родопа". Организаторите от общинската управа очакват на сцената да се качи именитата ни певица Валя Балканска. Тържествата ще завършат с операта "Оперният директор" от Доменико Чимароза. Творбата ще бъде показана от 18 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър в града под Околчица.

Община Мездра предостави помещение на специалист ревматолог за извършване на профилактични прегледи за остеопороза. Прегледите ще включват изследване на костната плътност с ултразвуков апарат, ревматологична консултация при ставни проблеми и консултации и препоръки за профилактика и лечение на заболяването. Прегледите ще се извършат на 13 ноември /четвъртък/ от 9 до 12 часа в Ритуалната зала на Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30