Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масов спорт от ранна детска възраст

7
Снимка: УСК "Шампион"

"България е на шесто място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11 до 17 години. Всеки трети първокласник, всеки втори мъж и всяка трета жена страдат от наднормено тегло", е записано в новата Концепция за насърчаване на развитието на спорта за всички, която разработи Министерството на младежта и спорта в служебния кабинет. Програмата очертава насоките за развитие на масовия спорт до 2022 година. Документът трябва да реши посочения за основен проблем на нацията - ниската физическа активност, рисков фактор за здравето на населението сред всички възрастови групи в страната.

Експертите са на мнение, че физическата активност трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Фактите обаче сочат, че само два клуба в Северозапада са получили финансиране по програмата "Спорт за децата в детските градини" на Министерството на младежта и спорта. По нея до 31 май 2015 г. ще работят Клуб по атлетика "Враца" и Ученически спортен клуб "Шампион" Видин. Врачанският клуб по лека атлетика и видинският, който развива баскетбол, получават по 3 500 лв. Във Враца се работи с децата от ОДЗ "Люляк" и ОДЗ "Славейче", а във Видин - с деца от ОДЗ 11 "Славейче".

Снимка"Втора поредна година детската градина работи по програмата "Спорт за деца в детските градини" съвместно с Ученически спортен клуб "Шампион". Основна цел на тази програма е създаване на условия и възможности чрез формите и средствата на физическата култура и спорта децата от детските градини да участват в безплатни занимания с физически упражнения и спорт. По тази програма са обхванати 45 деца на 5 и на 6 години, които са разпределени в три групи по 15 деца. Тези групи имат два пъти седмично занимания по физически упражнения и овладяване на елементи на спорта баскетбол. Родителите са много доволни и все повече деца се включват в тези занимания, защото те им дават не само възможност за овладяване на двигателни умения и спортни елементи, но и възможност за позитивни преживявания заедно със своите връстници. Спортът е нещо, което обединява децата. Тази програма допринася не само за развитие на физическата дееспособност, но и дава възможност на базата на този позитивизъм, който носи съвместната игра, да се създаде мотивация за двигателна дейност у децата. Статистиката в последните години за наднорменото тегло на децата е плашеща и подобни програми дават възможност още в детската градина децата да придобият знания, умения и на тази база да си изградят трайни навици за двигателна активност.", каза за Радио ВИДИН Диана Димитрова, директор на ОДЗ №11 "Славейче".

По програмата "Спорт за децата в детските градини" са разпределени 230 000 лв. на 86 клуба в страната. В момента спортните клубове могат да кандидатстват по програмата "Спорт за децата в свободното време" за 2015 година на Министерството на младежта и спорта, по която всяка година десетки клубове от цялата страна получават финансиране за развиване на масовия спорт.

Снимка"Някои клубове продължават работа до края на годината. До 15 ноември се приемат документите за програмата през 2015 година, засега само три клуба от областите Видин, Враца и Монтана са кандидатствали, очаквам най-малко 20 проекта от трите области. Има интерес от нови общини и нови клубове, повече спортове ще се включат в програмата. До края на годината продължава работа и по 4 проекта по програмата "Спорт за деца с увреждания и деца в риск", по тази програма за следващата година се приемат проекти до края на януари. В момента във Враца се изпълнява проект и по програма "Научи се да плуваш", по тази програма крайният срок за кандидатстване е до февруари.", обясни Росица Стаменова, главен експерт на Министерството на спорта за Северозападна България.

През тази година шест спортни клуба от Област Видин работят по програмата "Спорт за децата в свободното време". Това са баскетболният клуб "Видабаскет", волейболните клубове "Бдин Вида" и "Град" Белоградчик, Спортният клуб по борба, самбо и джудо и клубовете по кану-каяк "Ванто" и "Бдин 77". В област Враца финансиране са получили Баскетболен клуб "Ботев 2012", СК по волейбол "Ботев", клубът по кик-бокс "Арис 2008", СК по спортна стрелба "Ботев", Железничарски клуб по художествена гимнастика "Анелия" Мездра и СК по тенис на маса "Искър 97" Роман. В Монтанска област по програмата работят Спортен клуб по биатлон "Ком" - Берковица, Ски клуб "Ком" Берковица и Волейболен клуб "Монтана-Волей".

Новият спортен министър Красен Кралев също обеща, че сред приоритетите му ще е развитието на масовия спорт. "Медалите са ни скъпи, но здравето на нацията ни е още по-скъпо", обяви Кралев и добави:

Красен Кралев е новият министър на младежта и спорта"Трябва да направим реформата заедно с всички участници в тоя процес. Наши естествени партньори са Министерство на образованието и общините. Също така, работата и инвестирането в инфраструктурни проекти в частта масов спорт. Основният ангажимент, който трябва да поемат клубовете, е работата с детско-юношеския спорт. Разбира се, че кабинетът Борисов ще продължи политиката от първия си мандат, със сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти в областта на спорта. Ще строим нови обекти, ще реновираме съществуващите, ще подобряваме мениджмънта. Бюджетът ни е малък, ние сме министерството с най-малък бюджет, затова трябва да бъдем изключително икономични, пестеливи и максимално ефективни. Проблемът с медали от Олимпийските игри е най-малкият, проблемът е, че децата няма къде да спортуват и не желаят да спортуват. Ние трябва да се справим с този проблем."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57