Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 ноември 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

От вторник- 11 ноември отварят за преминаване едното платно на надлеза по булевард "Панония" във Видин. Започнало е и асфалтирането на улица "Гео Милев". Това съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов. Ремонтът на надлеза върви в срок и от фирмата изпълнител са уверили, че ще бъде напълно готов до средата на декември. От утре ще бъде възстановено и разширеното платно на улица  "Железничарска" между пощата и старата жп гара, допълни Добромир Дилов.

Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите заместник-министри. Кандидатурите им са предложени от ресорните министри, съобщават от правителствената пресслужба. Своите постове запазват заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов. Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. Екипът в МЗХ ще бъде попълнен и с Цветан Димитров, заемал същия пост в първия кабинет "Борисов". Заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов, които са изпълнявали длъжността в предишни правителства. Втори заместник-министър на финансите ще бъде Карина Караиванова. Тя е директор на дирекция „Национален фонд” от началото на 2011 г., с прекъсване в периода декември 2012 – февруари 2013 г., когато е била заместник-министър. Павел Гуджаров става заместник-министър на околната среда и водите. Той е магистър от СА „Д. Ценов”. Бил е заместник-кмет на Община Раковски и народен представител в 42-ото Народно събрание. Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде народният представител Красимир Ципов.

Положението на хората в Мизия не се е подобрило, въпреки направеното от служебното правителство през последните месеци - това заяви във Враца депутатът от коалиция "Патриотичен фронт" в 43-ото Народно събрание Красимир Богданов. Според него, не е направено нищо в посока превенция на бъдещи бедствия: "... Нито е почистено коритото на реката, нито са изградени някакви диги, защитни съоръжения, които да предпазят населението и дано да не прозвучи пресилено, но при следващи такива проливни дъждове има опасност бедствието и трагедията да се повтори отново." Преди дни Красимир Богданов е задал въпроса какво предвижда правителството за подобна превенция и на служебния премиер Георги Близнашки. Според депутата е необходимо да се изработи цялостен план за действие в цялата страна: "Там, където има опасни водоеми, те да бъдат премахнати. Има язовири, които нямат стопанско значение, към момента обслужват шепа хора- концесионери, които не поддържат на необходимото ниво водата, изпускателните кранове и дигите в добро състояние... Този план трябва да включи- от една страна корекция на речните корита и изграждане на защитни съоръжения, от друга страна, трябва да предвижда подготвителна работа с населението в застрашените райони..."- коментира депутатът, като посочи, че ще настоява за ускорено създаване на такъв план, както и за бърза реакция за защита на пострадалите хора от Мизия.

Във Враца започва традиционният конкурс за коледна украса. Конкурсът ще се проведе от днес /10 ноември/ до 9 декември, съобщиха от общинската пресслужба. На пресконференция кметът Николай Иванов съобщи, че за разхубавяването на Враца ще се разчита и на подкрепата на гражданите, фирмите и институциите. Награди ще бъдат връчени в пет категории: обществена и административна сграда; туристически обекти- заведения за хранене и развлечения и места за настаняване; частен дом и двор; витрина на магазин и фирма. Всички желаещи да бъдат включени в конкурса ще могат да подадат заявки за участие от 10 ноември до 9 декември в Община Враца. Заявките ще се приемат на телефони: 0887 900 331, 092/ 665-708 - Ирена Николова и на 0887 900 339 - Велина Иванова. Всички участници трябва да оставят свой адрес и телефон за обратна връзка. Специална комисия ще направи журирането, след като обиколи обектите на 10 и 11 декември. Награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 15 декември, уточняват от пресслужбата на община Враца.

Изравнител "Клисура" ще бъде източен заради предстояща профилактика на слабонапорен канал "Клисура", съобщават от Предприятие "Язовири и каскади", язовирен район "Петрохан". Отварянето на кавака на основния изпускател ще се извърши на 11 ноември в 10.00 часа. Водните маси в изравнителя предварително ще се преработят енергийно до неизползваем обем от 2800 куб.м. Този обем ще бъде източен с дебит 0,195 куб.м/сек., без допускане на висока вълна по поречието на река Бързия, съобщават от предприятието. Ще се предприемат всички технически и организационни мерки за опазване на водата в река Бързия от наноси. Част от дейностите по профилактиката включват огледи и поставяне на предпазна решетка в основата на водна кула "Клисура". Срокът за изпълнението й е 17 ноември.

Продължава работата на терен по разследването на причините за взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Намерените веществени доказателства са дадени за изследване. Все още не са готови резултатите, съобщи Андрей Цветанов от Националната следствена служба, който ръководи следствените действия и увери, че екипът ще приключи работа възможно най-скоро. "На този етап нито една версия за причините за взрива не е потвърдена, нито изключена работим по всички"- каза още Андрей Цветанов. След взрива в Горни Лом на 1 октомври, при който загинаха 15 души, от Главна прокуратура обявиха две основни версии- експлозия на взривно вещество в машината за мелене при опериране с експериментален взрив или неправилно утилизиране на мините.

Запълнен е капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин в началото на зимния период. Въпреки недостига на места, социалните работници уверяват, че няма да върнат нито един нуждаещ се от подслон човек. През зимата Центърът за временно настаняване във Видин подслонява много хора, които нямат дом или близки, при които да отидат. Центърът е предвиден за 10 души, в момента в него са настанени 11 бездомници, на възраст от 35 до 85 години. В повечето случаи те са попаднали там, след като са изоставени от близките си. Имотни спорове също са сред причините хора да се превърнат в потребители на социалната услуга. "Аз съм най-младият от потребителите. Продадохме си къщата и се озовах тук. Аз по принцип пътувам в чужбина, тук ми е временно - идвам, тръгвам, след няколко дни тръгвам пак", каза ползвател на услугата.

Голяма търговска верига през тази седмица ще направи дарение за новите социални услуги, които се предоставят във Враца. "Искам да благодаря на фирма "Технополис" за дарението в помощ на оборудването на новоизградените три центъра за настаняване от семеен тип и преходното жилище в нашия град. Всеки от центровете и преходното жилище ще получат по един комплект, който ще съдържа прахосмукачка, сешоар, ютия, пасатор и микровълнова фурна"- обяви кметът Николай Иванов. Уредите ще бъдат доставени на 14 ноември, като първото място, където ще пристигне дарението е в ЦНСТ 1, на ул. "Кокиче" 14. Новите придобивки ще се ползват в тези жилища, в които ще се предоставят социални услуги по общинския проект "Шанс за деца и младежи от дома". По проект в трите Центъра и преходното жилище могат да бъдат настанени до 50 деца и младежи.

Започва археологическо проучване на берковското село Гаганица. Инициативата е на Нов Български Университет (НБУ) и е под наименованието "Непознатият Гаган- от Античността до Новото време". Основно ще бъде направено теренно проучване на с. Гаганица, осъществено съвместно с Регионалния исторически музей в Монтана и Община Берковица. Финансира се от Студентския съвет на Нов Български Университет. Ще се направи теренен обход на всички регистрирани археологически обекти, както и регистриране на нови, ако бъдат открити. Специално внимание ще се обърне на средновековната църква "Свето Възнесение Господно", обявена за паметник на културата с местно значение, построена през 17 век. В тази църква обект на изследване и проучване ще бъдат иконите, както и част от олтара й, които не са проучвани и публикувани и са част от фонда на Регионалния исторически музей в Монтана.

Жътвата в община Мездра все още не е приключила. Наводнените от дъждовете площи не позволяват на арендаторите да работят нормално. Все още има неприбрана продукция, като от засетите 13 100 декара слънчоглед, до момента са ожънати 12500 декара, средният добив е 200 килограма от декар. 15 500 декара са засадени с царевица, реколтата е прибрана само от 4200 декара, за сега средният добив е 910 килограма от декар. Заради неприбрана продукция се бави и есенната кампания. До 10 ноември е извършена предсеитбена подготовка на 11 300 декара, дълбока есенна оран на 5200 декара. Засети с пшеница са едва 5900 декара.

Благодарствено писмо от Асоциацията на българските учители-емигранти в Мадрид - Асоциация "Слово" и Българското неделно училище "Бачо Киро" получи днес кметът на Враца инж. Николай Иванов, съобщиха от пресслужбата на общината. Поводът е подкрепата на инж. Иванов за създаването и разпространяването на художествено-документалния филм "Ботев - от Голгота към свобода", който бе представен пред българската общност в испанските градове Мадрид и Валенсия.  Лентата е била приета много емоционално и сърдечно от нашите съграждани зад граница. На прожекциите са присъствали стотици българи, като сред тях са били първият секретар на българското посолство в Мадрид Десислава Парушева и българският генерален консул във Валенсия Мая Стефанова. Екипът, който е представил филма, вече е получил заявки за прожекции в Барселона, Будапеща и Виена, уточняват от общинската пресслужба.

Заупокойна молитва за жертвите на катастрофи ще бъде отслужена на 11 ноември, от 11 часа, в храм-паметник "Св. Мина" край село Градец. Кметът на селото Илия Томов каза, че за по-малко от 10 години при пътнотраспортни произшествия на пътя Градец- Иново са загинали 6 души. По инициатива на близките на загиналите на мястото е изграден храм-паметник, посветен на Св. Мина. Илия Томов добави, че катастрофи в този участък стават, защото не се спазват правилата за движение. На мястото има завой и не трябва да се кара с превишена скорост. За да се предотврати възникването на нови инциденти, на мястото е поставен знак за ограничаване на скоростта. В деня на Св. Мина край село Градец ще бъде раздаден курбан и ще бъде отбелязана 1 година от построяването на храм-паметника. Богослужението ще бъде изпълнено от епископ Поликарп Белоградчишки, викарий на Видинския митрополит.

Празничен концерт за 82-годишния рожден ден на Видинския митрополит Дометиан ще се състои утре, 11 ноември в  митрополитски храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин. Програмата включва изпълнения на източно-църковна музика. Песнопенията ще бъдат изпълнени от Методи Стоилов-солист, Деян Петров и Станислав Колев- исо, от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в София. Концертът е и по повод годината на Христовата любов, допълват от митрополията. "Приканваме желаещите да вземат участие в празничния концерт, да почетат с присъствието си Видинския митрополит Дометиан, както и да чуят християнски песнопения, изпълнявани от православния свят непокътнати и непроменени през вековете", призовават от митрополията. Началото на концерта е от 17:30 часа. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05