Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани и депутати от Северозапада за силата на обединението

Снимка: БГНЕС
В часа за политика в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, какво обедини ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, и направи ли обединението силата.

България има ново правителство. В края на миналата седмица парламентът одобри преизбирането на Бойко Борисов за министър-председател. След дълги преговори, това правителство бе съставено с подкрепата на четири политически сили- ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Оценките за тази конфигурация са много противоположни- от мненията, че това е възможно най-добрата коалиция с оглед на състава на парламента, до пълното й отричане като напълно безпринципна и малко вероятно да бъде дълготрайна. Мненията на видинчани събра Пламен Коцев.

"Не сме убедени. Нямаме вяра, че нещо ще се промени. Това са си старите хора, ще се изпокарат за постовете...Много са се ояли и продължават да ядат. Всичките са били някога от една партия...Новото е по-прогресивно, но дали правителството ще изкара мандата, е рано да се каже..."


Новото правителство бе избрано със 136 гласа "за". Против гласуваха 97, един се въздържа. Преди дни депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков даде пресконференция във Видин и отговори на въпросите на Радио ВИДИН, зададени от Красимир Каменов.

"Изгради се т.нар. ос на баланса между Реформаторския блок и ГЕРБ в центъра, и Патриотичния фронт и АБВ. Коалиционно споразумение обаче е сключено само между Реформаторския блок и ГЕРБ, останалите две партии подкрепят програмата на правителството. Коалицията е дясноцентристка, но с подкрепа за нейната програма и от други политически сили. Смятам, че 137 души, които са готови да подкрепят една такава политика, са гаранция че тя ще успее", заяви Вили Лилков.  

За коментар по темата за силата на обединението потърсихме и мнението на Владимир Тошев от ГЕРБ.

"Обедини ни държавническото мислене, което е надпартийно. Даваме си сметка, че Северозапада се нуждае от директна подкрепа. Приоритетни са ни скоростният път София - Видин и ж.п. линията Видин - София".  

Кабинетът Борисов 2, Снимка: БГНЕСНовото правителство е петото на България само за две години, а мъчителните компромиси, чрез които бе договорено, в съчетание с тежките проблеми, които има да решава при сложната конфигурация в парламента, ще са истинско изпитание на волята за реформи. Неслучайно, един от най-честите въпроси още при учредяването на 43-тото Народно събрание беше кога ще са следващите предсрочни избори.

Пред сътрудника ни във Враца Жоро Александров, депутатът Красимир Богданов от Патриотичния фронт заяви, че това, което ги е накарало да подкрепят правителството е признаването на програмата им.

"Наистина успяхме да се преборим в управленската програма да влязат почти всички искания, които заложихме, като например нов изборен кодекс"
.

"В нас надделя един политически разум, направихме компромис в името но стабилността, на държавността. Дано изборът ни да е бил за добро", каза депутатът от АБВ Иван Иванов.

Правителство имаме, даже и първите заместник-министри вече са назначени, предстои назначаване на областни управители, ръководства на държавни фирми и т.н. И, за да обобщим- правителството е такова, каквото си го заслужиха избирателите.

Още по темата за силата на обединението чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59