Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовността за зимата във Видинско обсъди кризисният щаб

Засиленият трафик и движението на тежкотоварни автомобили без оборудване предизвикват "тапи" във Видинско през зимата

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Готовността на общинските администрации и компетентните държавни служби за посрещането на зимния сезон обсъди Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия във Видин. Девет от общините в областта вече са сключили договори за почистване на пътищата през зимата. В процедура по избор на изпълнител са общините Видин и Кула, съобщи заместник-областният управител Николина Ванчева.

"На общините са предоставени 90% от средствата, предвидени в държавния бюджет под формата на целева субсидия за зимната подготовка, като останалата част предстои да им бъде преведена", съобщи заместник- областният управител.  

Договорът на Областно пътно управление с фирмата, ангажирана със зимното поддържане на пътищата от републиканската мрежа, е до 26 ноември и предстои  подписването на нов. Засилен е трафикът на товарни автомобили в региона след откриването на Дунав мост 2 и на места през зимата има участъци, на които се образуват "тапи", заради липсата на подходящи гуми и оборудване за движение при зимни условия. 

На денонощие по Дунав мост 2 преминават около 1 800 превозни средства, над 1 100 от които тежкотоварни. Налага се мерки за подобряване на техникоексплоатационното състояние на пътни участъци. 

"Чувствително увеличеният брой товарни превозни средства освен, че предизвиква натоварване на пътни участъци, е предпоставка за възникване на "тапи" при снеговалеж и заледяване"- съобщи началникът на Областно пътно управление Павел Драганов.

Сред проблемните за движение е участъкът край Добри дол. За предотвратяването на инциденти по него се поддържа сътрудничество с Областните дирекции на МВР във Видин и Монтана.

Ремонтирани са пътни обекти, разрушени от падналите през пролетта и лятото обилни валежи. Възстановени са мостови съоръжения и подпорни стени на пътните участъци при с. Раброво- с. Периловец, с. Гранитово- гр. Белоградчик, с. Воднянци- с. Дреновец и с. Арчар- Мали Дреновец, съобщиха още от Областно пътно управление.

Към момента, в готовност за работа при снеговалеж са около 90 машини на територията на районните пътни управления във Видин, Кула и Белоградчик. Общото количество инертни материали, с което разполагат, е 3 000 тона пясък, 850 тона сол и 26,5 тона химически вещества. До 17 ноември фирмата, ангажирана със зимното поддържане на пътищата от републиканската мрежа, трябва да е в готовност за дежурства през зимата. 

"Направена е пълна профилактика на електрическите съоръжения в седемте подстанции, стопанисвани от "Мрежови експлоатационен подрайон"- Видин", съобщи неговият ръководител Петър Неделков.

От ВиК- Видин също потвърдиха готовността на дружеството за работа при зимни условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05