Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 ноември 2014 година

Снимка: Пламен Генчев

Жители на видинското село Градец отбелязаха деня на Св. Мина и почетоха жертвите на пътнотранспортни произшествия. Хората се събраха пред храм-паметник "Св. Мина", изграден край пътя Градец-Иново в памет на загиналите на това място през последните години 8 души. Епископ Поликарп Белоградчишки, викарий на Видинския митрополит, отслужи водосвет, а след това- заупокойна молитва за жертвите на пътя край Градец. Почетени бяха и загиналите от началото на годината по пътищата в област Видин 7 души. Главният организатор на ритуала- Мариана Георгиева от село Градец, изрази надежда повече инциденти на пътя да няма: "Днес се почита празникът на светеца....надяваме се да няма повече неприятни случки на пътя. Да сме реалисти, и самият път не е много хубав, общината трябва да види този завой. При по-хлъзгав път не е приятно да се кара, дори с по-лека скорост поднася", обясни Георгиева. Грозданка Тодорова, майка на една от жертвите, също се обяви за мерки за обезопасяване на пътния участък между Градец и Иново. Последната тежка катастрофа на пътя Градец-Иново става преди 5 години. Тогава загива млада жена. Миналата година в участъка отново става катастрофа, за щастие жертви няма.

Готовността на общинските администрации и компетентните държавни служби за посрещането на зимния сезон обсъди Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия във Видин. Девет от общините в областта вече са сключили договори за почистване на пътищата през зимата. В процедура по избор на изпълнител са общините Видин и Кула, съобщи заместник-областният управител Николина Ванчева. "На общините са предоставени 90% от средствата, предвидени в държавния бюджет под формата на целева субсидия за зимната подготовка, като останалата част предстои да им бъде преведена", съобщи заместник- областният управител. Договорът на Областно пътно управление с фирмата, ангажирана със зимното поддържане на пътищата от републиканската мрежа, е до 26 ноември и предстои  подписването на нов. Засилен е трафикът на товарни автомобили в региона след откриването на Дунав мост 2 и на места през зимата има участъци, на които се образуват "тапи", заради липсата на подходящи гуми и оборудване за движение при зимни условия. На денонощие по Дунав мост 2 преминават около 1 800 превозни средства, над 1 100 от които тежкотоварни. Налага се да се вземат мерки за подобряване на техникоексплоатационното състояние на пътните участъци, съобщи началникът на Областно пътно управление Павел Драганов. Сред проблемните за движение е участъкът край Добри дол. За предотвратяването на инциденти по него се поддържа сътрудничество с Областните дирекции на МВР във Видин и Монтана. Към момента, в готовност за работа при снеговалеж са около 90 машини на територията на районните пътни управления във Видин, Кула и Белоградчик. В наличност са 3 000 тона пясък, 850 тона сол и 26,5 тона химически вещества. До 17 ноември фирмата, ангажирана със зимното поддържане на пътищата от републиканската мрежа, трябва да е в готовност за дежурства през зимата.

Двама заместник-министри са назначени в Министерството на регионалното развитие - Деница Николова и Иван Аспарухов, който досега беше кмет на Мездра. Аспарухов е назначен по линия на коалиционното споразумение. "Предвиждаме целенасочена политика към слабо развитите региони. Една голяма част от това споразумение в ресора на нашето министерство, това ще е именно и неговият ресор, за да положим всички необходими усилия в тази политика и от гледна точка на стратегическо планиране и на осигуряване на конкретни мерки и за Северозападна България, за пограничните, планински и други райони"- каза регионалният министър Лиляна Павлова.

В залата на Общинския съвет във Видин се проведе обществено обсъждане, свързано с приемане на отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Видин за периода от 1 януари до 31 декември 2013 г., отчет за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз, отчет на капиталовите разходи за 2013 г. и отчет за състоянието на общинския дълг за 2013 г. В условията на финансова криза в страната и през 2013 г. Община Видин запазва нивото от 2012 г. на събираемостта на собствените приходи.

По предложение на кмета на Община Монтана Златко Живков, с решение на Общинския съвет, на близките на загиналите при инцидента в завода в Горни Лом ще бъдат изплатени по 2 000 лева. За децата ще бъдат осигурени и коледни и новогодишни изненади. "Около Коледа ще го направим отново този жест, ангажиментите не са един и два. Стараем се според възможностите си да направим малко по-спокоен деня на децата и на близките на загиналите"- поясни кметът на Монтана.

Представител на Ученическия съвет на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик се срещна с Павел от село Средогрив, чиито родители загинаха при взрива в завода в Горни Лом, за да му връчи дарение от училището. "Всички знаехме, че Павел е учил в нашето училище и кой повече, кой по-малко го познаваха"- разказва Моника Велкова, която се срещна с Павел, за да му даде събраните средства. Всички ученици са откликнали на призива. Много от тях нямат много средства, но са пуснали в импровизираната касичка рестото от закуската си.

Ръст на съвместните проверки през октомври, отчитат от Националната агенция по приходите в Монтана. Инспекторите са извършили 18 проверки през октомври. 11 от текущите проверки са направени с Агенцията по храните на тържища и пазари за плодове и зеленчуци и на складове за хранителни стоки. 3 са свързани с контролиране на стоки с висок фискален риск. Тематичните проверки са в обекти на селектирани задължени лица. През октомври е съставен 1 акт за неспазване на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.  

Ремонтните дейности по едното платно на надлеза по булевард "Панония" във Видин приключиха и от днес то е отворено за движение. "Фирмата работи в срок, по предоставения график и имаме уверението, че ще завърши към средата на декември, когато ще имаме изцяло възстановен надлез", съобщи изпълняващият длъжността кмет на община Видин Добромир Дилов. Общината възстановява конструкцията с табелата "Добре дошли във Видин", която бе съборена при катастрофа през август миналата година. Новата табела на входа на града няма да е под формата на арка, а ще е поставена странично на пътя. "Новият надпис ще е светещ и ще бъде на английски и български език", поясни Дилов.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще се включи в националната инициатива "Диабетът-утре може да си ти"  по случай Световния ден за борба с коварната болест. Инициативата се организира от сдружения „Диабет и предиабет и метаболитен синдром”, "За инсулиновите помпи", "Асоциация диабет тип 2", "Българска асоциация Диабет" и Национална пациентска организация. На 14 ноември 2014  г., от 11.00 часа, диабетици, доброволци, ученици и студенти, облечени в сини тениски, ще сформират във всеки град по един голям син кръг - символ на борбата с диабета. Основен акцент тази година е солидарността с малките, които имат нужда от инсулинови помпи.

В мездренското село Зверино ще празнуват 135 години просветно дело и 30 години гимназиално образование. Организатор е СОУ "Св. Климент Охридски", в което днес учат 201 деца в 12 паралелки, с 27 учители и 7 души не педагогически персонал. Първите учебни занятия в Зверино започват през пролетта на 1879 година в къща, построена за единствения турчин в селото Махмуд бей, а първият учител е Николчо Исайев от Враца, който сам обучава 56 ученици. На 1 септември 1921 година се открива прогимназия, занятията се водят в няколко къщи, а първият директор е Христо Динев, завършил Солунската мъжка гимназия. През 1936 година започва строеж на първата сграда на училището, а на 15 септември 1965 година е открита нова пристройка, като учениците вече са 355. Учителският колектив, начело с дългогодишната директорка Йорданка Димитрова и децата, водят трескава подготовка за деня на тържеството - 25 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05