Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издръжката на читалищата обсъждаха в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

Секретарите на читалищата в община Кула обсъдиха проблемите с финансите на културните средища и начинът на управлението им. Издръжката на читалищата се формира съгласно субсидираните бройки, които в селата са един, а в някои и само половин щат. Сумите не са големи и едва покриват заплатите, осигуровките и разходите за електрическа енергия. Малко средства остават за дейност, но въпреки това читалищата в селата продължават да изпълняват своите функции на средища на духовен живот, опирайки се на самодейността и възможностите да формират собствени приходи от наеми на помещения, земя. Достигна се до решението на всеки три месеца счетоводните документи да се представят на счетоводителя на читалището в Кула, за да се постигне финансовата дисциплина.

На срещата бяха обсъдени и културните календари на читалищата за новата година. Освен традиционното отбелязване на национални и религиозни празници, са включили и специфични за населеното място събития като годишнини, родови празници, сборове, юбилеи, ритуали и обичаи. През 2015 година читалище "Пробуда" в с. Старопатица ще отбележи своята 90-годишнина- едно значимо събитие, което ще бъде включено в културния календар на Община Кула. В календара е включен и ритуалът по отбелязването на 100-годишния юбилей на жителка на с. Тополовец.

Предстои тежкият и продължителен зимен сезон, който е свързан с повече разходи за отопление, но е богат на празници и събития и е активен период за читалищата. Усилията на културните работници ще са насочени към осигуряване на нормални условия за осъществяване на дейността им.

В община Кула има четири действащи читалища- в общинския център и селата Старопатица, Цар Петрово и Тополовец. Всички те са самостоятелни юридически лица, управлявани от настоятелства, но и досега счетоводството им се обслужва от счетоводителя на НЧ "Просвета-1882"- гр. Кула. В много случаи кулското читалище осигурява и методична помощ на читалищата в селата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00