Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета Видин представя операта "Крадецът на праскови"

Снимка: Полина Тодорова

Симфониета Видин ще представи операта "Крадецът на праскови" утре, 13 ноември, от 18.00 часа, в зала Филхармония. Произведението е по мотиви на едноименната повест на Емилиян Станев. Автор на музиката е композиторът Благовеста Константинова, а либретото е дело на Цонка Великова.

Много се вълнувам, защото за първи път чувам операта си в изпълнение на симфоничен оркестър. Усещането е неописуемо, каза за Радио Видин композиторката Благовеста Константинова. Тя гостува във Видин за втори път. Първото й посещение на местна сцена е било преди години като солист на симфоничния оркестър.

Въздействащата музика и талантът на солистите Елица Нешевска, Хрисимир Дамянов и Валентин Ватев възкресяват непреходната драма за обречената любов и стремежа на духа към свобода.  

Диригент на спектакъла "Крадецът на праскови", в който специално участие ще вземе и част от хор "Видин", е маестро Ивайло Кринчев. Режисьор е Георги Симеонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежка организация организира игри в Мездра

Новата група "БУМ" ("Будни, устремени мездренчани") в Мездра предлага за младите поредно предизвикателство.  Организацията подготвя инициативата "Игри на БУМ" за малки и големи участници. „Ще се състезаваме и ще минаваме през препятствия, вдъхновени от "Игри на волята", а и не само. Ще търкаляме, ще прескачаме, ще решаваме загадки, но също и..

публикувано на 11.09.24 в 16:44

Вършец отпразнува 60 години градски статут

Днес се навършват 60 години от обявяването на Вършец за град.  Този важен момент от историята на курортния град бе отбелязан с тържествена сесия на Общинския съвет, на която присъстваха общинското ръководство, кметовете и кметските наместници на селата, граждани и гости. Заседанието бе открито от Анатоли Димитров, председател на местния..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Здравната инспекция във Видин стартира имунизацията срещу COVID-19

Имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон започна от днес, 11 септември. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Повече подробности съобщи доктор Мариана Чавдарова от РЗИ-Видин: "Регионална здравна инспекция вече разполага с..

публикувано на 11.09.24 в 16:10

Започва приемът на документи за смяната на отоплителните уреди в община Видин

Община Видин обявява първа покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични по проект „За по-чист въздух в община Видин“ , съобщиха от общинската администрация. Във връзка с изпълнение на проекта „За по-чист въздух в община Видин“, от 16 септември (понеделник) хората, които желаят да подменят..

публикувано на 11.09.24 в 15:52

Ремонт спря трафика между две врачански села

Ремонт ограничава движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене , предупредиха от общинската управа. Във връзка със строително-ремонтни дейности, до 20 септември временно се преустановява движението по пътя Чирен-Девене. Създадена е временна организация на движение, която е сигнализирана с пътни знаци. Припомням, че..

публикувано на 11.09.24 в 15:33

Продължават ремонтите в две монтански гимназии

Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. В три професионални гимназии в Монтана стартираха мащабни ремонтни дейности през миналата учебна година, финансирани по програма „Региони в растеж“. Единствено..

публикувано на 11.09.24 в 14:00

Благотворителен концерт набира средства за дете от Враца

Благотворителен концерт организират в подкрепа на малкия Тихомир от Враца . Това е поредното събитие за събиране на средства за лечение на момчето, което страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. Проявата ще се състои в края на месеца, обясни майката на детето Емилия Николаева : "Концертът ще бъде на 30 септември във Враца,..

публикувано на 11.09.24 в 13:05