Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат разходи за транспорт по схемата "По-близо до работа"

Информационен ден за популяризиране на схемата се проведе в Бюрото по труда във Видин
Снимка: Ани Цекова

Експерти от Бюрото по труда във Видин проведоха информационен ден за търсещи работа хора и работодатели. Инициативата бе за популяризиране на схемата "По-близо до работа", по която се изплащат транспортните разходи на работници от и до месторабота. Срокът е 51 месеца и цели насърчаване на географската мобилност на работещите, каза Жасмина Ангелова, главен експерт от Бюрото по труда:
 
"Схемата насърчава географската мобилност на работещите чрез предоставяне на стимули за търсене на подходяща работа, когато тя е далеч от дома. Има стимули и за работодателите за наемане на персонал от места и региони, различни от местата, в които се извършва дейността на фирмата."


Разходите за транспорт се полагат за новонаети или заети по трудов договор на работно място не повече по 100 км от местоживеене в сектори, различни от селско и горско стопанство, или рибарство и аквакултури. Документи за включване в проекта се подават до 1 месец от сключване на трудовия договор с работодателя.

"Изплащат се ежемесечно средства за направените разходи за транспорт от и до работното място, след сключване на договор с Агенцията по заетостта. Допустими разходи за транспорт са тези за обществен превоз с автобус или за железопътни превози. Разходите за транспорт покриват стойността на билета или картите, които съответстват на отработените дни за съответния месец"- допълни експертът.
 
Схемата е насочена към частния сектор. Могат да се включат всички хора, които са наети по трудов договор в частни фирми за срок не по-малък от 6 месеца. В проекта могат да участват частни работодатели, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на тези от сферата на селското, горското и рибното стопанство. Работодателят трябва да проведе въвеждащо или надграждащо обучение на работниците, които ще получават транспортни разходи. Продължителността на това обучение е не по-малка от 30 часа. На работодателя се предоставят средства в размер на 150 лв. за всеки обучен работник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05