Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните ни плащания към работниците са за септември, уточни тази сутрин Севдалина Димитрова. А по-късно днес бяха изплатени в пълен размер заплатите за септември

НЕК изплати малка част от задължението си към "Видахим"

"Няма да освобождаваме хора. Започваме ремонти по заводите, а те се правят само в спряно положение", обясни Севдалина Димитрова

| обновено на 13.11.14 в 16:35
4
Топлоцентралата на Видахим АД Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Все още стои опасността най-голямото видинско предприятие "Видахим" АД да спре работа заради недостатъчно количество въглища за производството на ТЕЦ. Вчера е преведена малка сума от общо дължимите близо 19 млн. лева, с която са закупили въглища. Те обаче ще стигнат едва за няколко дни, каза председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението във Видин- Севдалина Димитрова:

"Необходимите средства са много повече от това, което вчера се случи. Вчера ни преведоха много малка сума от НЕК, от която ние купихме веднага въглища. Но тези въглища са много малко, за броени дни, и ако нямаме повторно плащане, ще бъдем в същата ситуация."

"Въглищата ще стигнат за около 10 дни. Но проблемът не е решен кардинално. До сега сме водили преговори с трима министри на икономиката и енергетиката и се надяваме на скорошно решение", категоричен бе изпълнителният директор на "Видахим" Цветомир Лещарски.

Ако няма следващо плащане, заводът за гуми и Топлоцентралата ще спрат работа, каза Севдалина Димитрова. Това, че се е наложило предприятието временно да намали оборотите, не означава, че е дошъл краят на "Видахим", няма да има съкращения на работници, обеща Севдалина Димитрова:

"Ще спрем до момента, в който съберем пари да си купим въглища, за да започнем една нормална работа. Няма да освобождаваме хора, така както бяха казали, че 600 души ще са на улицата. Не, няма да са на улицата. Започваме с ремонтна дейност по заводите, а ремонти правим само в спряно положение."

Последните ни плащания към работниците са за септември, уточни тази сутрин Севдалина Димитрова. А по-късно днес бяха изплатени в пълен размер заплатите за септември.

Работници от Видахим АД ВидинРаботниците от "Видахим" АД са силно притеснени от затрудненото положение, в което е изпаднало дружеството, защото са наясно, че спре ли работа ТЕЦ-ът, спира всичко. Въпреки това те вярват на ръководството на предприятието, че ще се справи със ситуацията.

"Аз съм от 12 години тук, семейството ми работи тук и никога до момента не е имало случай дори и месец да се просрочи. Сега целият екип, който работи с мен в моя цех, всички сме зад това управление. Твърдо сме убедени, че нещата ще се оправят. Всеки има някакви притеснения. Въпросът е за парите, които постъпват от НЕК- за енергията, която продаваме като производители, защото те са за закупуването на въглища, за заплати и за всички конкумативи, които се влагат в производството", коментираха Иво Арабчев, работник механик от цех "Въглеподаване" и Райчо Младенов, ръководител звено "Поддръжка сгради". В цеха за гуми производството от вчера е спряно, но хората са на работа, каза Елеонора Павлова, служител от цеха.

Радио ВИДИН припомня, че вчера- 12 ноември 2014 година, от "Видахим" АД обявиха опасения за спиране на производствения процес. Председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението Севдалина Димитрова потвърди новината, като посочи причината за спирането- неизплатени задължения на НЕК към предприятието в размер на близо 19 милиона лева.

"Защото НЕК има много големи задължения към нас и не ни е плащала много отдавна. Задълженията се трупат всеки ден. И нямаме пари да си купим въглища."

Производството на ток е основно приходно перо за компанията. В момента във "Видахим" се продават единствено специализирани индустриални гуми, и то в малък обем. В предприятието към момента са на работа около 600 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Къща изгоря при пожар в Козлодуй, има задържан

54-годишен мъж е задържан за умишлено предизвикан пожар в къща в Козлодуй . Произшествието е от вчера, 11 август, около 21:00 часа. Къщата е напълно изгоряла при пожара. Задържаният е живял на семейни начала със собственичката на имота. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 12.08.24 в 10:05

Овладян е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и доброволци..

публикувано на 12.08.24 в 09:10
Младежки център - Монтана

Дни на младежта се провеждат в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта, 12 август. До сряда са предвидени различни събития и образователни дейности.  Днес, от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на Младежкия център, в парк „Огоста“,  ще се проведе лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя. Във вторник..

публикувано на 12.08.24 в 08:30

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар горя над Вършец. Огънят се бе разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30