Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 ноември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Все още стои опасността най-голямото видинско предприятие "Видахим" АД да спре работа заради недостатъчно количество въглища за производството на ТЕЦ. Вчера е преведена малка сума от общо дължимите близо 19 млн. лева, с която са закупили въглища. Те обаче ще стигнат едва за няколко дни, каза председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението във Видин- Севдалина Димитрова: "Необходимите средства са много повече от това, което вчера се случи. Вчера ни преведоха много малка сума от НЕК, от която ние купихме веднага въглища. Но тези въглища са много малко, за броени дни, и ако нямаме повторно плащане, ще бъдем в същата ситуация." "Въглищата ще стигнат за около 10 дни. Но проблемът не е решен кардинално. До сега сме водили преговори с трима министри на икономиката и енергетиката и се надяваме на скорошно решение", категоричен бе изпълнителният директор на "Видахим" Цветомир Лещарски. Ако няма следващо плащане, заводът за гуми и Топлоцентралата ще спрат работа, каза Севдалина Димитрова. Това, че се е наложило предприятието временно да намали оборотите, не означава, че е дошъл краят на "Видахим", няма да има съкращения на работници, обеща Севдалина Димитрова: "Ще спрем до момента, в който съберем пари да си купим въглища, за да започнем една нормална работа. Няма да освобождаваме хора, така както бяха казали, че 600 души ще са на улицата. Не, няма да са на улицата. Започваме с ремонтна дейност по заводите, а ремонти правим само в спряно положение." Последните ни плащания към работниците са за септември, уточни тази сутрин Севдалина Димитрова. А по-късно днес бяха изплатени в пълен размер заплатите за септември.

От Националната електрическа компания заявиха за "Хоризонт", че постъпленията им са малко и затова компанията не е в състояние да се разплаща с всички навреме. От НЕК уточниха също, че на 19-и септември са получили писмо от "Видахим" с молба 80 на сто от дълговете на НЕК към тях да се превеждат на фирма "Ритъм 4", към която "Видахим" има задължения. За завода са останалите 20%, посочват от НЕК и уверяват, че към момента изпълняват това желание на "Видахим".

Работниците от "Видахим" АД са силно притеснени от затрудненото положение, в което е изпаднало дружеството, защото са наясно, че спре ли работа ТЕЦ-ът, спира всичко. Въпреки това те вярват на ръководството на предприятието, че ще се справи със ситуацията. "Аз съм от 12 години тук, семейството ми работи тук и никога до момента не е имало случай дори и месец да се просрочи. Сега целият екип, който работи с мен в моя цех, всички сме зад това управление. Твърдо сме убедени, че нещата ще се оправят. Всеки има някакви притеснения. Въпросът е за парите, които постъпват от НЕК- за енергията, която продаваме като производители, защото те са за закупуването на въглища, за заплати и за всички консумативи, които се влагат в производството", коментираха Иво Арабчев, работник механик от цех "Въглеподаване" и Райчо Младенов, ръководител звено "Поддръжка сгради". В цеха за гуми производството от вчера е спряно, но хората са на работа, каза Елеонора Павлова, служител от цеха.

Общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" (БКС), което поддържа и почиства улиците във Враца и общинската пътна мрежа, има достатъчно инертни материали, за да реагира при обилен снеговалеж. Управителят на фирмата Момчил Младенов заяви, че на склад дружеството има инертни материали за 2 месеца, а след това- при необходимост, могат да се доставят и още. "На склад имаме 150 тона - 50 тона пясък, луга - 50 кубика, която е останала от миналата година, и калциев двухлорид, с който се третира при сериозни замръзвания и обледявания - 3 тона имаме от него. За сравнение, миналата година използвахме тон и половина от този химикал... Имаме традиционни доставчици на пясък и сол, така че при нужда можем да реагираме веднага…" Проблемът тази година може да дойде от ръчното почистване на снега, тъй като държавата не е заявила ангажимент за наемането на безработни за тази работа. Това отбеляза кметът на Враца Николай Иванов.

Общинска комисия отвори днес офертите на участниците в обществената поръчка за изпълнение на строително-ремонтните дейности в Младежки център във Враца. Постъпилите предложения са 12, като пет от тях са от фирми от Враца, четири - от София и по едно дружество от Пазарджик, Благоевград и Русе. Участниците са "Обединение Турна", "Термикс ЕС" ООД, "Енемона" АД, "Елитстрой" АД, "Радми 90" ЕООД, "Инфра роудс" ЕООД, "СП 90 - Венцислав Петров - Тони Петров" ЕТ, ДЗЗД "Сдружение Враца - ОК", "ГУСВ" ЕАД, "Билдинг груп" ЕООД, ДЗЗД "Сдружение за младежки център" и "Декра-строй" ЕООД. Отворени бяха пликовете с документите за подбор и предложенията за изпълнение на поръчката. На свое закрито заседание предстои комисията да разгледа документите на участниците. Обществената поръчка е по проекта "За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск - изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца". При реализирането му ще се извърши цялостен ремонт на сградата на бившето училище "Митрополит Константин" и там ще бъде изграден модерен Младежки център в помощ на деца и младежи в риск. Стойността на обявената обществена поръчка за ремонта на сградата е 1 247 290 лв., а на целия проект - 2 269 130 лв.

Общинската управа на Враца планира да изгради модерен детски парк на мястото на бившите бараки на ХЕИ, които се намират на ул. "Георги Апостолов" в града под Околчица. До скоро там живееха десетки фамилии от малцинствата, които в средата на октомври бяха изселени принудително заради опасност за живота им от самосрутване на сградите. Те бяха настанени там от предишния кмет на града д-р Костадин Шахов през 2009 г. Веднага след изнасянето на хората, повечето от сградите бяха съборени с багери, за да се предотврати ново настаняване. В момента в района стърчат руини и останки от сгради, които до няколко месеца ще бъдат превърнати в детска площадка и зелени площи. От общинската управа на Враца вече имат идея да превърнат района в място за игри на подрастващите и удобства за техните майки.

Развитието на икономиката в побратимените градове Враца и Франкфурт на Одер бе основната тема, разисквана днес на среща между кмета Николай Иванов и неговите гости Марио Кваст - референт "Икономически отношения" в германския град и Уве Хоппе- главен мениджър на Занаятчийската камара в Източен Бранденбург. "Разговорите ни бяха ползотворни и доста по-конкретни след предишната среща през май, когато се видяхме по повод празниците на Враца. Говорихме за приоритетите в икономиката в двата града и за проблемите, и направихме план за действие"- така обобщи срещата кметът на Враца.  

Община Монтана започна масово почистване на централната част на града от безразборно залепени афиши, плакати и жалейки, съобщи кметът Златко Живков. Почистват се електрически табла, стълбове, дървета, стени на сгради. По повечето от тях има налепени рекламни и агитационни материали. Общината ще следи да не се лепят нови материали и ще налага глоба от 150 до 500 лева, заяви кметът.

Три отбора с 12 ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" ще участват в VІІІ есенен математически турнир. Надпреварата ще се проведе в София от 14 до 16 ноември. Видинската математическа гимназия се включва с отбори от VІІІ, ІХ и ХІ клас, водени от учителите по математика Камелия Иванова и Емил Стоянов. Вяра Паскова, Деян Емилов, Петър Тодоров и Ростислав Иванов ще представят гимназията при осмокласниците, Виктор Алексиев, Диана Миленова, Мартин Василев и Ралица Апостолова- при деветокласниците, а Божидар Деков, Милена Цанкова, Михаел Милушев и София Каменова- при единадесетокласниците. Състезанието е включено в календара за извънкласна дейност на Министерството на образованието и науката и СМБ и се организира със съдействието на Съюза на математиците в България (СМБ), секция БАН-СУ, Американска Фондация за България (АФБ) и Фондация Георги Чиликов. Резултатите от Есенния математически турнир важат за определяне на разширения национален отбор на България за Балканската олимпиада по математика- БОМ- BMO и EGMO.

Програма за дуално професионално обучение на Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда може да подпомогне, включително и финансово, 2 000 младежи от Европейския съюз. Изискването е кандидатите да са на възраст между 18 и 27 години. "Младежите трябва да имат българско гражданство, завършено средно образование или висше- до степен бакалавър, и да живеят в рамките на Европейския съюз"- поясни Даниела Сиракова, старши експерт и ЮРЕС асистент към Бюрото по труда във Видин. Дуалното професионално обучение дава възможност да се придобият, освен теоретични, и практически умения в дадена професия, каза още експертът: "Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучителното предприятие и ден или два се обучават в професионалното училище. Обучението е тригодишно и в края се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, който се признава по цял свят."Програмата предоставя средства за покриване на пътните разноски до Германия, и за самото обучение. Всеки обучаващ се получава заплата от работодателя по време на практиката си, не по-малка от 200 евро. Крайният срок за записване на кандидатите на сайта на Федералната агенция (ZAV) е до 25 ноември. Информационен ден за популяризиране на дуалното обучение в Германия ще се проведе във Видин на 18 ноември от 10:00 часа в център "Работа" в Бюрото по труда.

Програмата на община Мездра за Коледните и Новогодишни празници е готова и е внесена за утвърждаване в Общинския съвет. Тя предвижда тържествата да започнат от 12 декември, петък, със запалване на светлините на коледната елха на площад "България" от 17:30 часа. Международен детски турнир по художествена гимнастика "Коледни звездички" ще се състои на следващия ден, 13 декември, във физкултурния салон на ОУ "Хр. Ботев", от 10 часа. Откриване на художествена изложба, литературно четене за Рождество и  представяне на краеведското изследване "Моето родословие" от Петър Кръстев са предвидени за 16 декември, от 17 часа в читалището в Мездра. Етнографско кулинарна изложба "Коледна обредност" ще се състои на 17 декември, сряда, от  11 часа на терасата на ресторант "Родина". В същото заведение, на следващия ден ще се проведе Традиционна среща и обявяване "Спортист на годината", с начало 18 часа. Посрещането на Нова година ще започне на 31 декември от 22 часа на площад "България".   

"BG Бъди активен" - организатор на Европейската седмица на движението MOVE Week в България, връчва специални награди на организатори на събития- за отлично представяне по време на Европейската инициатива. Това ще стане на специален тур, който стартира в Самоков и продължава в Плевен, Благоевград, с. Трудовец, Монтана, Павликени, Сливен, Ямбол, Симеоновград. Сред отличените е Международна академия за детско-юношески туризъм и краезнание - България (МАДЮТК-България), Плевен. Те организираха и координираха 20 събития на територията на Плевен, като работиха с различни спортни клубове и организации, включително училищата. Организираха също и флашмоб за промотиране на MOVE Week. Общински младежки дом - Монтана по време на инициативата е участвал като "агент на движението".

Безплатно измерване на кръвна захар ще правят утре, 14 ноември, в Общинския клуб на Българския младежки червен кръст в Берковица. Измерванията ще се извършват от 8 до 10 часа. Инициативата е в Международния ден за борба с диабета. Организатор е сдружение "Заедно за по-добро здраве". Желаещите да проверят кръвната си захар трябва да не са се хранили сутринта, съобщават от организацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30