Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на пазара на труда във Видинско отчитат икономисти

Снимка: Полина Тодорова

Все по-рязко е разграничението в икономически аспект между областите в Северна и Южна България, сочи анализ на Института за пазарна икономика за профила на регионите. Според изследването, Видин е най-слабо развитата в икономически план област в страната, но вече се наблюдават и положителни тенденции. Монтана се нарежда сред икономически изостаналите райони, въпреки преобладаващо позитивните оценки за работата на местната администрация. Влошава се и икономическото състояние на Враца, заради задълбочаващи се проблеми на пазара на труда, сочи анализът.
Изследването "Регионални профили: показатели за развитие" се извършва за трета поредна година. Обхваща 28-те области в страна, като са анализирани 59 показателя.

"За северозападния район на страната у нас широко се знае, че той е този, който е в най-лошо социално-икономическо състояние. В същото време в нашето изследване ние разглеждаме не само икономическото състояние на регионите, което се и диктува от това какви доходи имат хората, колко е висока безработицата и т.н., но и други елементи на регионалното развитие като инфраструктура, околна среда, здравеопазване, образование.

В комплексния преглед на данните, може би единствено област Монтана през тази година се пада в групата на областите в най-лошо социално- икономическо състояние, докато във Видин нещата стоят малко по-добре.

Това, което може де е интересно за слушателите, и може би е една от негативните страни в нашия анализ, е че все повече области в Северна, Централна и Североизточна България показват сходно ниво на икономическо изоставане с това на областите в Северозападна България.

Има добри новини за Северозапада през тази година. Ще видим дали ще могат да се установят като тенденции. Специално за област Видин през 2013 г. и началото на 2014 г. данните показват стабилизация на пазара на труда. Заетостта достига до 39,6 %. Въпреки, че е ниска на фона на средната за страната, тя бележи своеобразен рекорд за областта за последните 15-20 години"- съобщи икономистът Явор Алексиев от екипа, който е изготвил анализа за профила на регионите.

Според икономисти, предпоставка за стабилизирането на областта е Дунав мост 2. Отчита се и влиянието на програмите за заетост.

Въпреки негативните оценки като цяло за българската икономика, има и положителни тенденции, твърдят експерти. Икономисти имат и препоръки как да преодолеем кризата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05