Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 ноември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Инвестиционните проекти за сградата на жп гара- Видин и Паметника на скърбящия воин не са съгласувани с Министерството на културата. Това се посочва в писмо до областния управител на Видин Кръстьо Спасов от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова. От писмото става ясно, че сградата на жп гара - Видин е декларирана в Националния институт като архитектурно-строителен паметник на културата. Паметникът "Скърбящият воин" също е със статут на исторически паметник на културата и национална културна ценност, съгласно законовите разпоредби. От Националния институт за недвижимо културно наследство информират областния управител, че установеното при проверката им несъответствие на строежа със  изискванията на Закона за устройство на територията, ще бъде разгледано по компетентност от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство". Припомняме, че при старата жп гара във Видин и в близост до паметника "Скърбящия войн" се обособява нова общинска автогара по проект на Община Видин.

Телата на четирима чужденци са открити във Видинско, съобщават от пресцентъра на МВР. 33-годишен иракчанин е намерен мъртъв в района на бившето стрелбище в землището на село Раковица, община Макреш. Телата на други трима мъже са открити в землището на близкото село Киреево. Те са били в процедура по получаване на статут на бежанец, а след като са потърсили закрила на територията на страната ни, са направили опит да я напуснат. Видими следи от насилие не са открити по труповете. Телата са намерени при издирвателна акция на полицията, след сигнал от телефон 112, че група чужденци, тръгнала към българо-сръбската граница, се е изгубила в района. По случаите са образувани досъдебни производства в полицията в Кула, уведомена е Окръжна прокуратура- Видин. "В Окръжна прокуратура Видин са постъпили две съобщения за започнати две досъдебни производства- едното е във връзка с открит труп на лице от иракски произход, на 15 ноември, второто съобщение е за допълнително открити на 17-ти, т.е. вчера, още три трупа на лица с неустановена самоличност. В момента се извършват аутопсии за установяване на причините за смъртта на четирите лица", съобщи говорителят на прокуратурата Владислав Влашев. Полицията е открила при акцията още 13 мъже в землището на село Раковица, които са искали да напуснат страната. Те са спасени от измръзване, съобщават от МВР. Петима души са намерени без документи за самоличност на 16 ноември, като по думите им двама от тях са от Алжир, други двама- от Афганистан и един- от Пакистан. Същия ден, на около 2,5 километра източно от държавната граница, в района на бившето стрелбище в землището на с. Раковица, била локализирана и втора група от 8 чужденци, които също били без документи за самоличност. Те заявили, че са от Ирак и Сирия.

13-годишният Наско Найденов получи писмена благодарност и подарък от ръководството на полицията във Видин. Момчето, което е седмокласник в училище "Св. Св. Кирил и Методий" намери портмоне с пари, документи и дебитни карти и го занесе в полицията. За постъпката си получи награда от директора на Областната дирекция на МВР комисар Константин Джунински. Наско, който е ученик в паралелка по хореорграфия, открил портфейла в близост до хотел на улица "Цар Иван Александър ІІ" във Видин. "Отивах на училище и да пресека пешеходната пътека и видях портмонето. То беше разтворено, видях, че има пари и документи. И първо мислех да го върна в хотела", разказва момчето. Класната ръководителка на Наско Маринела Любомирова благодари за постъпката и каза, че не е изненадана. Портфейлът е върнат на притежателя му- румънски гражданин, съобщиха от полицията.

Областна администрация - Видин днес бе домакин на семинар на тема "Състояние на доброволните формирования и участието им в дейностите за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации". "Ефектът от тяхното участие особено пролича в бедствията, които сполетяха страната ни тази година. Всички се убедихме, че държавните органи, местната власт и гражданите могат да се обединят и да работят заедно в такива тежки моменти", каза областният управител Кръстьо Спасов при откриването на семинара. Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин даде висока оценка на доброволните формирования в Брегово, Ново село и Грамада, участвали в изграждането на защитни диги, укрепването на язовирни стени и почистването на речни корита. Той съобщи, че видинската дирекция разполага с подходящи за целта противопожарни автомобили, които могат да се предоставят на общините при поискване от тяхна страна.

Два нови приоритета са включени към проекта за новата Оперативна програма "Околна среда" 2014 -2020г. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по екология и опазване на околната среда във Враца. Приоритетите са свързани с мерките за борба с наводненията и замърсяването на въздуха. Заседанието откри и води Иван Даков, участие взеха представители на общините в Област Враца, РИОСВ и ВиК. Първият приоритет относно мерките за борба с наводненията, се предвижда изграждането на информационно звено - Национален център за управление на водите в реално време. Към него се предвижда да се кандидатства за изграждане на диги и защитни съоръжения за предотвратяване на риска от наводнения. Към втория приоритет, свързан с мерките за борба със замърсяването на въздуха, се предвижда предприемане на действия за подобряване на градската среда, ревитализиране на градове, регенериране и обеззаразяване на промишлени зони, намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерки за намаляване на шумовото замърсяване. На заседанието бе обсъдена и готовността от страна на общините за кандидатстване с проектни предложения за новия програмен период на ОП "Околна среда" 2014-2020, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация- Враца.

Държавата отпусна малко повече от милион и половина лева за непредвидените разходи, направени във Враца и селата от общината около летните порои от края на месец юли. Сума от 1 560 538 лева отива, за да компенсира дейностите, извършени за предотвратяване на последствията от бедствието. Разчетите на местната управа във Враца за направените дейности беше за три пъти повече - около 5.5 млн.лв. Парите, отпуснати от държавата, ще бъдат разпределени за 44 обекта. Сред тях са мост в село Мраморен, стена на мост в Горно Пещене и улица "Елин Пелин" в селото, водостоци в населените места Власатица, Горно Пещене, Бели извор, Веслец, Мраморен, Вировско, Оходен, както и мостове в Оходен, Косталево, Мраморен, Лиляче и Бели извор. Предвижда се да бъде извършен и основен ремонт на пострадалите от природното бедствие улици в селата от община Враца.

Животновъди от област Монтана получиха обезщетения за умрели овце от болестта син език. Областната дирекция по безопасност на храните е съставила 126 акта за обезщетения от тази болест, отнасящи се за 482 овце. Общата сума, която животновъдите ще получат, е 50 250 лева. Средно за една овца обезщетението е в размер от 120 до 135 лева. До момента са изплатени 32 725 лева, поясни директорът на инспекцията в Монтана д-р Людмил Антов. Отказ за плащане е направен на собствениците на 38 овце. През последните седмици няма констатирани нови случаи на болестта син език. Причина за това е настъпилото застудяване. През следващата година се очаква да има ваксинация срещу заболяването син език.

3 извънредни и 17 планови проверки на обекти в общините Враца и Козлодуй извършиха експерти от РИОСВ - Враца през миналата седмица. Комплексни проверки са извършени на четири обекта в град Враца. Няма констатирани нарушения в изпълнение на законодателните норми, касаещи чистотата на въздуха и водите, както и на управлението на отпадъци. На две от проверените фирми са дадени предписания за изготвяне на собствена екологична оценка за възможните случаи на причинени или настъпили екологични щети. Три са проверките на селища във Врачанска община във връзка с чистотата на населените места. Дадено е едно предписание за почистване на терен, замърсен с битови отпадъци и недопускането на повторното му замърсяване. Предписание за почистване на отпадъци от хартия, които не могат да се рециклират, е дадено и на фирма в град Козлодуй, притежаваща площадка за складиране на материали, подлежащи на вторична преработка.    

По инициатива на Регионалния инспекторат по образование във Враца на 18 ноември се проведе Областен дискусионен форум "Да имаш обич - правото на детето на права". Той се реализира във връзка с 25-годишнината от приемането на Конвенция на ООН за правата на детето. Във форума взеха участие повече от 90 учители и директори на детски градини от Врачанска област, родители, представители на държавни и общински институции и на неправителствени организации. Дискусията се състоя в Търговско-промишлена палата - Враца, след което продължи в Кино "Роял" - Мездра с представяне на добри педагогически практики, касаещи правата на детето. Областният дискусионен форум бе предшестван от работна среща на тема: "Правото на детето на права", организирана от ОДЗ №2 - Мездра.

Световната седмица на предприемачеството започна в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Откриването бе съпътствано от представяне на проект, по който гимназията ще работи с училища от 6 държави. Целта е да се разработят учебни програми, които са в синхрон с проблемите на Дунавския регион, каза директорът Мариета Георгиева. Професионалната гимназия координира изявите в Седмицата на предпримачеството в региона на Видин за седма поредна година. Седмицата на предприемачеството ще продължи с иновационен лагер, представяне на резултатите от програма за финансова грамотност и кръгла маса, посветена на културното предприемачество.

Програма за дуално професионално обучение на Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда представиха пред младежи от Видин. Обучението започва през следващата година и важи за младежи между 18 и 27 години. Преди заминаване в Германия, одобрените младежи преминават езиково обучение в България, обясни Даниела Сиракова, старши експерт и ЮРЕС асистент към Бюрото по труда във Видин. Професионалното обучение и практика е за различни професии- в хотелиерския и ресторантьорския бранш, строителството и електротехниката. Видинските младежи смятат да се възползват от тази възможност за реализация в чужбина. Интервютата с немски представители започват от 2-ри декември.

Как в училище може да е забавно, освен полезно, доказват преподаватели и ученици в полуинтернатните групи във видинското училище "Любен Каравелов". 10 са групите от така наречената занималня, а интересът към тях е голям, твърди помощник директорът Борка Младенова. Освен, че подготвят уроците, децата могат да научат повече и по темите, които ги интересуват. Часове по екология, фотография и изкуство, също са включени в следобедните занимания. Темите са подбрани така, че да съвпадат с интересите и желанията на децата, разказва Зоя Младенова, която е преподавател на полуинтернатна група във втори клас.

До края на годината ще приключи изпълнението на проект "Модернизация и подобряване на спортната инфраструктура в трансграничния регион Монтана - Пирот", по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Общата стойност на проекта е 682 000 евро, от които безвъзмездната помощ на община Монтана е 100 % - 463 000 евро, а 219 000 евро са за община Пирот, от които собственият им финансов принос е в размер на близо 33 000 евро. Основният обект за община Монтана е градският стадион в комплекс "Огоста", който вече е модернизиран, с новата лекоатлетическа писта, с табло, с напоителна система, прожекторно осветление. В община Пирот е построено мултифункционално спортно игрище"- съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Жителите на Пирот ще могат да използват ледената пързалка, каза координаторът на проекта от сръбска страна Ненад Георгиевич.

Народно читалище "Просвета 1925"- Мездра прие Плана си за работа през 2015 година. Културното средище ще отбележи своята 90-годишнина през следващата година. Читалището си поставя за цел да утвърждава своята водеща роля в културния живот сред жителите на община Мездра. Читалищната библиотека ще закръгли своя фонд на 50 000 тома, очаквайки 700 читатели и около 10 000 посещения. Тя все повече се превръща в привлекателен център за децата.

Изложба "Кърпата в бита на българина" бе открита в Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра. Експозицията включва над 50 различни по вид, предназначение и начин на изработка кърпи: сватбарски кърпи за уруглицата; кърпи за младата булка; кърпи за семейно-битовата обредност и обзавеждането на дома; кърпи за завиване на хляб; кърпи, свързани с трудовата дейност на българина - за оран или за жътва; кърпи за хорото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27

Автомобил и трактор се удариха край Брегово

Лек автомобил и трактор са катастрофирали по пътя Видин-Брегово . Инцидентът е станал вчера, 13 август, около 09:00 часа.  Колата, шофирана от 52-годишен жител на с. Майор Узуново, движейки се в посока областния град при излизане от десен завой се блъснал в извършващ ляв завой към полски път трактор, управляван от 32-годишен бреговчанин...

публикувано на 14.08.24 в 10:50

Пътуващ театър ще изнесе представление в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на Пътуващ театър „Бабел“ от гр. Курбьовоа̀, предградие на френската столица Париж, ще бъде представена в Мездра , съобщиха от Общината. Представлението разказва историята на млад тийнейджър с вечно бързащи родители, който открива случайно, че неговите баба и дядо са били парижки кабаретни артисти...

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Посланикът на Нидерландия посети Враца

Посланикът на Кралство Нидерландия – Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург проведе няколко срещи във Враца , на които представи желанието на своята страна да сътрудничи на България в подобряване на съвместните връзки и развиване на по-добри отношения между двете европейски държави. Високият гост пристигна във Враца по покана на..

публикувано на 14.08.24 в 09:50

Три жени, обвинени за побой във Враца, остават в ареста

Оставиха в ареста трите жени, обвинени за побой над млада жена във Враца, вследствие на което далакът ѝ бе отстранен. Определението на врачанския Окръжен съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване, напомниха от Съдебната палата. Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на колегите си от Районния съд в града, с..

публикувано на 14.08.24 в 09:00

Започва панаирът в Кула

Утре вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа –..

публикувано на 14.08.24 в 08:45