Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 ноември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Седем са кандидатите за зимното поддържане и почистваното от сняг на пътищата от общинската мрежа във Видин. Това са: "ВИОЛИНА" ООД- гр. Видин, "Гейв" ООД- с. Антимово, Георги Иванов Георгиев- гр. Видин, Томо Боянов Томов- гр. Видин, Роско 02 ЕООД- с. Кошава, Пламен Ромелов Иванов- с. Гомотарци и "Кратон" ООД - гр. Видин. Обществената поръчка за зимното поддържане е чрез публична покана. Комисия, с председател Румен Лилов, директор на Дирекция "Устройство на територията", отвори офертите на кандидатите. Всички те са допуснати до участие. Комисията трябва да приключи работата в срок до 30 ноември, съобщи Румен Лилов. Критерият за избор на изпълнител е "икономически най-изгодна оферта". Според изискванията на Общината, при снеговалеж, разчистването на пътищата трябва да започне до два астрономически часа.

Община Берковица избра фирмите за зимното почистване на улиците и пътищата след проведен открит конкурс. Изпълнители са избрани за снегопочистване и зимно поддържане на местни пътища и улици в землище на Берковица и републиканския път, както и за общински пътища и улици в населените места на територията на общината. Това съобщи Радослав Найденов, заместник кмет на Община Берковица: "За третата позиция- поддържането на пътя към зона "Ком", се е явил един кандидат, който е предложил цена, по-висока от допустимата според документите за участие. Поради това днес подаваме ново обявление на страницата на Агенцията за обществени поръчки- със същите параметри, но със съкратен срок- седем дни." Ангажиментите на фирмите включват всички дейности по поддръжка н пътя- опесъчаване, изрязване на клони, помощ на закъсали автомобили. Общата сума за поддържане на пътищата по трите обособени позиции е 125 000 лева. Сформиран е екип за осъществяване на ефективно управление и контрол за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища, местните пътища и улици в населените места на територията на общината.

Епархийският съвет към Видинската Митрополия е обсъдил вътрешно-организационни въпроси на заседанието си тази седмица, каза за Радио ВИДИН епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит Дометиан: "Изготвянето на новия бюджет на Митрополията, вътрешно-организационни и кадрови въпроси, как да се призоват нови свещеници, адекватната служба на свещениците, както и текущи въпроси, свързани с проектиране, ремонти на храмове." Казусът с недоволството на някои от свещениците срещу епископ Поликарп е приключен, обявил видинският митрополит Дометиан. "Този казус е приключил, каза Видинският митрополит Дометиан, ако е останало нещо неизяснено, трябва да си остане в дворите на Митрополията, в Църквата, за да не се изкушават хората с елементарни злободневни ситуации, от които никой няма полза", обасни епископ Поликарп.

Постигнато е споразумение за погасяване на кредитите, наследени от 9-годишната Анна-Мария от село Дреновец, чийто баща Емил Илиев загина при взрива в Горни Лом. Това стана ясно след разговори между представители на фирмата-собственик на барутната фабрика "Видекс" и бабата на детето - Анелия Николова. Кредитите са два. Размерът им вече е над 14 000 лева, каза тя. Споразумението предстои да бъде одобрено от борда на директорите на фирмата. Майката на Анна-Мария- Милена Асенова, е запозната с него и е съгласна да го приеме, добави Анелия Николова.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана Иван Георгиев и районният прокурор Емил Александров съобщиха, че благодарение на добрата съвместна работа на двете институции през последните дни са разкрити три грабежа, станали в Монтана през последната година и половина. Разкрит е смятаният за много труден от криминалистична гледна точка грабеж на 4,3 килограма златни накити, станал в Монтана на 22 юни 2013 година. Задържани са двамата нападатели Христо Георгиев /42 г./- бивш служител на сектора "Грабежи" в 9-о РПУ в София и Димитър Спасов /28 г./. В момента двамата са задържани в Монтана и им е наложена постоянна мярка за задържане, обяви Георгиев. Другите два грабежа са станали през тази година в денонощни магазини в Монтана. Две групи младежи са задържани. От тях са иззети маски, газови пистолети и други улики, обявиха шефовете на полицията и прокуратурата.

Първата стажантска програма за дипломиращи се студенти по право в Районния съд във Враца завърши с реален съдебен процес днес по наказателно дело от общ характер. Казусът по делото бе за извършена измама с продажба на земеделска земя без знанието на собственика и нанесена щета в размер на 7800 лева. Работата по него за бъдещите юристи- студенти във Великотърновския, в Благоевградския и във Варненския университет, започна с внасяне на жалба в прокуратурата. След това те са се занимавали със събиране на доказателства, разкриване на извършителя и повдигане на обвинение, разказа съдия Вероника Бозова- говорител на Районния съд, по чиято инициатива започна програмата. Стажантите са имали възможност да гледат и да се произнесат по мярка за неотклонение на "обвиняемия" и нейното обжалване. Те са поискали и съдебни експертизи по делото. "Процесът" ще завърши с произнасяне на присъда, но стажантската програма ще приключи с разглеждане и на гражданския иск за обезщетяване на ищеца за "понесените щети" от измамата със земеделска земя, обясни съдия Вероника Бозова. Тя допълни, че целта е бъдещите юристи да навлязат в реалната дейност на правоохранителните и правораздавателните органи във всички аспекти и на практика да приложат наученото в университетите. Програмата, която за първи път се осъществява в съдилище в страната, ще продължи през следващата година.

Регионалната здравна инспекция в Монтана наложи шест акта за неспазване наредбата за тютюнопушене в закрити помещения
. Проверките са извършени между 23 часа и два след полунощ. Нарушенията са констатирани в кафе - аперативи и ресторанти. Глобата за физическо лице е 300 лева, а за юридическо 3000 лева, припомни директорката на хигиенната инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева.

Представители на различни институции от сферата на културата във Видин дискутираха по темата "Що е то културно предприемачество" в професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров".
Целта на дискусията е да бъде провокирано новаторството в работата с учениците, анонсира една от основните задачи на проявата Мариета Георгиева, директор на гимназията: "Напоследък това са най-важните направления- културното предприемачество, зеленият бизнес, зелената икономика, социалната икономика." Срещата е в рамките на световната инициатива "Световна седмица на предприемачеството", която се провежда в периода 17-21 ноември. На кръглата маса присъства и директорът на Радио Видин, Огнян Първулов. По време на срещата ученици от професионалната гимназия представиха впечатленията си от посещения в различни институции в сферата на културата и възможностите си за развитие в тази област.

Десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" получиха сертификати за завършено обучение по управление на личните финанси. Обучението е проведено по пилотен проект, чиято цел е повишаване финансовата грамотност на младежите. Ученици обясниха, че са се научили как да харчат разумно парите си. Финансовата грамотност е необходима на всички хора, каза преподавателят по икономически дисциплини Красимира Апостолова и добави, че обучението по финансова грамотност трябва да бъде въведено в учебните заведения.

Единадесетокласници от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин представиха сериозната и забавната страна на древногръцката философия пред ученици от девети клас. Така в училището беше отбелязан Световният ден на философията. Дискусия на тема "Приятели на философията" се проведе в гимназията с ученици от ІХ "в", Х "в" и ХІ "б" клас. В превод от старогръцки "философия" означава любов към мъдростта, започна урока Марчела Маркова, преподавател по философски науки, с която разговаряхме преди началото на часа. Ученици от видинската гимназия участват в олимпиадите по философия за шеста по ред година. Те имат и изяви в конкурси, които изискват подготовка по тази дисциплина. От 2005 година всеки трети четвъртък на ноември се чества като Световен ден на философията. Определен е по инициатива на ЮНЕСКО.

Ученическият съвет на СОУ "Цар Симеон Велики" Видин провежда дарителска акция за подкрепа на децата от дома за сираци в с. Нови Хан, поддържан от отец Иван. Акцията е за събиране на пакетирани хранителни продукти се провежда до 21 ноември, в училището, в часовете от 13:00 до 13:30 часа.

Базар под мотото "От земята до трапезата" бе организиран във видинското училище "П. Р. Славейков" по повод Световната седмица по предприемачество. Учениците, които от два месеца работят с преподавателите си по проекта, предлагаха на базара тестени изделия, приготвени от тях с помощта на родителите. Набраните средства ще отидат за ремонт на санитарните възли в училището. По време на проекта учениците са се запознали с целия производствен процес за достигане на тестените изделия до трапезата.

СОУ "Васил Левски" в Кула отбеляза Световната седмица на предприемачеството с иновационен лагер. Състезанието се провежда за седми път в учебното заведение и се радва на голям интерес от страна на ученици, учители и кулската общественост. Преди четирите отбора да представят проектите си в областта "Зелени идеи", директорът на училището Диана Йончева представи новото предизвикателство- участие в международен проект в партньорство с 5 други европейски държави на тема "Предприемачество и възможности за заетост в Европа".

Тържествен концерт по повод Деня на християнското семейство- 21 ноември, ще се проведе тази вечер в Общинския драматичен театър във Видин. Организатори са Видинската митрополия и читалище "Цвят - 1870" - Видин. Събитието е част от културните прояви, с които Видинската митрополия ще отбележи Деня на християнското семейство. Концертът е от 18:00 часа в салона на Драматичния театър, с участието на школи и състави от Народно читалище "Цвят 1870", Видин и Фолклорна студия "Северняци".

Община Белоградчик и храм "Свети великомъченик Георги Победоносец" организират в Младежкия дом в града на скалите отбелязване на църковния празник Въведение Богородично, популярен като Деня на християнското семейство. Честването е утре, 21 ноември, от 17.00 часа. Празникът ще започне със слово на отец Рафаил за християнските семейни ценности. Кметът Борис Николов също ще поздрави присъстващите по случай празника. 14 приемни семейства от региона са поканени на тържеството. Празникът ще продължи с програма, в която ще вземат участие вокалната група, с ръководител Диана Тонинска и школата по народни танци към Детския комплекс, пенсионерският хор "Пей сърце" и вокално- инструменталният състав "Феникс" към читалище "Развитие 1893 г.".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30