Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок за търпимостта и доброто в навечерието на празника Въведение Богородично

4
Снимка: Светла Бондова

Ден на толерантността си организираха в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село в навечерието на празника Въведение Богородично, отбелязван и като ден на християнската младеж и семейство.

"Когато си беден, когато си слаб,
когато трепериш за късчето хляб,
когато отвсякъде, кой както свари,
препъва те с крак и ти удря шамари-
недей се отчайва, недей се навежда,
не си позволявай да губиш надежда!
Защото, макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава доброто.

СнимкаКакво е охолство, какво са пари
пред светлата участ да бъдем добри!
Когато в сърцето ти гняв се надига,
кажи си наум кротко думата "стига!"
и вярвай, че пак ще спечели двубоя
със лошите мисли усмивката твоя.
Защото макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава доброто!"

Това стихотворение на Недялко Йорданов- "Песен за доброто"- избра за встъпление в разговора учителят Гълъбина Боянова.

Може би защото в края на лятото, когато тези стихове прозвучаха по време на традиционното детско шоу, публиката зашумя, не разбрала дълбоката философия, излязла от детската уста...

Стихотворението "Песен за доброто" се изучава във втори клас. С него Гълъбина Боянова откри беседата за толерантността, търпимостта към другия до теб и добротата, която трябва да отглеждаме в себе си. Всеки ден децата се сблъскват, в буквалния смисъл на думата, с налагането на различни принципи и поведения, взети от друг начин на живот, с неразбирането и грубостта. Да поговорят за общочовешките добродетели, да накарат учениците да изведат за себе си и осъзнаят принципите на толерантност се опитаха педагозите от училището в един ден. 

Снимка

Във всеки клас денят премина по различен начин. Второкласници изработиха малки сърца, които подариха на избран човек. В четвърти клас направиха "Дърво на добротата", а в коридора на училището учениците от горния курс поставиха табла с принципите на толерантността, върху които се подписаха в знак на това, че ги уважават, че ги приемат и че ще опитат да ги спазват.

Знаем, че децата възпроизвеждат модела на своето семейство, на своята среда. Един ден в училище не е достатъчен за възпитание в толерантност на нашето общество.

"Колко търпимост може да прояви към съседите си К., ако всеки ден от дома му изчезва по някоя вещ? Или Г.Ф., който откупува собствените си инструменти?... Когато законът се прилага  еднакво за всички, тогава може да се работи по-успешно за разбиране и търпимост към отделните групи и индивиди", така говорят на площада в Ново село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00