Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рампата на Художествената галерия във Видин вече работи

Снимка: Полина Тодорова

Рампата пред Художествена галерия "Никола Петров" във Видин вече е ремонтирана и работи. Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха преди време, че нямат достъп до галерията, защото съоръжението не работи. Уведомихме Община Видин и Регионалния исторически музей, който стопанисва галерията.

"Успя да дойде техник и да оправи тези щети, които са нанесени по рампата. Вътре всичко е компютърно и не може един обикновен техник, който примерно да го извикаме и да оправи тези щети", обясни Красимир Кръстев, уредник в галерията.

Рампата е единствената възможност за хората с двигателни увреждания да посетят галерията.

"Удобна е, практична е, върши работа. Стълбите са много стръмни. Колкото и да ползваме такива варианти по стълби да се изкачват колички или хора, които са трудно подвижни, без рампата галерията ще бъде недостъпна", каза Емилия Йосифова, председател на фондация "Подкрепа за реализация".

Често пъти пред рампата спират автомобили, а колоездачи заключват велосипедите си на нея.

"Когато Тома Томов направи собствена изложба не можах да отида да я видя. Когато Бани Ангелов си направи изложбата също не можах да се кача. Когато беше Националната изложба по живопис пак не можах да се кача точно заради тази рампа. Като всяка обществена сграда тя трябва да бъде достъпна за всеки един гражданин. Тук не става дума дали тя ще бъде непрекъснато посещавана. Дали всеки ден ще има хора като мен. Необходимо е това подемно устройство да работи, дори веднъж в годината да се случи да отида, то да работи. Там не се ходи по график", каза Даниел Дамянов от видинското сдружение "Достоен живот".

СнимкаТова е третото посегателство откакто е поставена рампата.

"За три години трети път идват техници. Първите два пъти беше ритано, скачано по нея, беше изкривен капакът. Този път бяха откъснати кабелите долу от стената. Рампата в началото беше с катинарче при включване и изключване. Всичко това беше счупено през тези години. Няколко пъти връзвахме с тел", допълни Красимир Кръстев.

Това е поредната вандалска проява в Художествената галерия. През последните години са чупени улуците на сградата и пейките около нея, два пъти е чупена главата на една от скулптурите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05