Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 ноември 2014 година

Снимката на деня
Снимка: Радио ВИДИН


Екип на фондация "Четири лапи" пристигна днес във Видин, за да извърши кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни кучета. "Ще останем във Видин за 13 дни- от днес до 6 декември, включително. Това е третата ни съвместна акция с Община Видин във връзка с организиране на кастрационни проекти", съобщи за Радио ВИДИН д-р Маргарита Чанкова от организацията. Екипът на фондация "Четири лапи" ще кастрира бездомните кучета в общинската амбулатория, която се намира до крепостта "Баба Вида". От фондацията призовават видинчани да съобщават за места, на които има бездомни животни, за да могат по-бързо и по-качествено да свършат своята работа.

Държавата отпуска над 200 000 лева за пораженията от водното бедствие в Берковица. Междуведомствената държавна комисия одобри 111 302 лева за изграждане на укрепващо съоръжение- водосток в берковското село Слатина. Средствата са допълнителни трансфери от резерва по Закона за държавния бюджет за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Комисията одобри и необходимите разходи за разплащане на дейностите по спасителните аварийно-възстановителни работи след обилните валежи от дъжд.

Създаването на Агенция за развитие на Северозападния регион е приоритет за парламентарната група на АБВ, съобщи във Видин народният представител Иван Иванов. "Другото нещо, към което сме се насочили, това е една програма от мерки, която цели законодателни промени, насърчаващи инвестициите в Северозападния регион- по-ниска данъчна ставка за брой нови работни места, по-нисък ДДС за инвестиции, преференциално отдаване на терени държавна собственост срещу определен инвестиционен ангажимент. Другото нещо, към което съм се насочил и най-вероятно още утре ще имаме работна среща с представители на неправителствени организации, е създаване на обществен експертен съвет за област Видин", обясни Иван Иванов и добави, че ще проведе среща с кметовете на общини от Област Видин, с които ще обсъди националния Бюджет 2015 г.

Всички села от община Враца имат готовност за отоплителния сезон и издадени заповеди за противопожарна безопасност. Това стана ясно на днешния Ден на кмета, който бе воден от заместник кмета Николай Йорданов. Доставката на пясък за опесъчаването на заледени пътни участъци е единственото, което тревожи кметовете от малките населени места. "Пясъкът ще бъде доставен при първа възможност, а това означава веднага щом бъде подписан договорът с фирмата, която ще бъде ангажирана със зимното поддържане на общинската пътна мрежа"- каза заместник кметът. Изискванията при ползване на различни видове отоплителни уреди бяха припомнени от Диляна Дамянова- инспектор в групата "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" към РСПБЗН. До кметовете на кметства и кметските наместници от противопожарната служба са изпратени мерките, които трябва да се вземат, за да се предотврати опасността от пожари. Остава проблемен въпросът с осигуряването на хора в малките населени места за ръчното снегопочистване. На много от местата или няма работници, наети по социални програми или са само двама-трима, което е крайно недостатъчно.

Пълна готовност за посрещането на първия сняг има в община Мездра. 130 кубически метра пясък и 14 тона сол, необходими за опесъчаването на пътищата, вече са осигурени. Техниката на Общинско предприятие "Чистота", което се грижи за почистването от сняг на града, е в готовност. Екипите, които ще работят, също са определени. Кметовете по населените места в общината са подписали договори с фирмите, които ще се грижат за почистване на селските пътища. Необходимите за целта средства са осигурени.

Национално пълномащабно учение "Защита 2014" започва в АЕЦ "Козлодуй". Над 30 национални структури, сред които Националният щаб за реагиране при бедствия, ще участват в учението, което започва утре. Сценарий на тема: "Тежка авария в АЕЦ "Козлодуй"- управление на последиците от аварията" ще се проиграе по време на учението. Основната му цел е да се провери готовността на органите за управление и силите за реагиране на национално ниво при авария в АЕЦ "Козлодуй", съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Над 30 национални структури ще участват в учението, сред които Националният щаб за реагиране при бедствия, Областните щабове на Враца и Монтана, Общинските щабове на общините Козлодуй, Мизия, Лом и Вълчедръм, Центърът за  управление на аварии на АЕЦ "Козлодуй", а също така и органи за управление на ведомствените щабове за защита при бедствия. Реалните действия на всички институции при възникване на извънредна ситуация, в резултат на авария в АЕЦ "Козлодуй" ще се проиграят паралелно в София, Враца, Монтана, Козлодуй, Лом, Вълчедръм, площадката на АЕЦ "Козлодуй" и  в района на с. Ковачица, община Лом. Тренировка на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия ще се извърши утре в населените места от 30-километровата зона за неотложни защитни мерки на АЕЦ "Козлодуй" (от община Лом- село Станево, от община Вълчедръм- гр. Вълчедръм, с. Долни Цибър, с. Горни Цибър, с. Златия, с. Игнатово, с. Ботево, с. Септемврийци, с. Бъзовец, с. Мокреш и с. Черни Връх, община Бойчиновци- с. Лехчево, с. Бели Брод). Оценка и анализ по организацията и провеждането на Националното пълномащабно учение "Защита 2014" ще се направи на 26 ноември, сряда.

По две от най-натоварените откъм движение улици във Враца ще се полага нова маркировка утре- 25 ноември, съобщиха от общинската управа. По този повод от администрацията приканиха собствениците на автомобили да не паркират возилата си по участъците, за да не пречат на работниците. Между 8 и 13 часа ще се работи по бул. "2 юни" от кръстовището с ул. "Ген. Леонов" (при паметника на Работника) до кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф". От 13 до 18 часа пък нова пътна маркировка ще се прави на ул. "Ген. Леонов" от кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф" до църквата "Свето Възнесение" (при кооперативния пазар).

Три фирми кандидатстват за извършване на строително-монтажни работи на читалища във Видинско. Ремонтите са за културните средища във Видин, Дунавци и в селата Кутово, Сланотрън и Кошава. Оферти за участие в обществената поръчка бяха отворени в Община Видин. Кандидатите са "Проект - Строй" ЕООД, гр. Шумен, "СЕДСТРОЙ" ЕООД, гр. Самоков и ЕООД "Универсал-Ж", гр. Видин. Критерият, по който ще бъдат оценявани кандидатите, е най-ниска цена. Комисията ще изготви протокол в срок до 1 декември.

Глоби за 6 500 лева наложи Българска агенцията по безопасност на храните в Монтана. Санкциите са за нарушения, констатирани за първите две седмици на месец ноември. 500 проверки са извършили инспекторите от отдел "Контрол на храните" при Областната дирекция по безопасност на храните - Монтана за първите две седмици на месеца. 98 от инспекциите са при производители на храни, 29 в складове на едро, а останалите 360 в търговската мрежа на региона, уточни директорът на контролния орган д-р Людмил Антов. За констатирани несъответствия са издадени 38 предписания.

95 на сто от проверките на аптеки от Здравната каса в Плевен са завършили с открито нарушение. Това показва анализ на контролната дейност на РЗОК. В част от  инспекциите са установени получени суми от аптекарите без правно основание. По тази причина контролните органи на Касата са определили да бъдат възстановени от фармацевтите 3336 лева. Заради допуснатите нарушения, след приключването на финансовите проверки в аптеки на собствениците им са наложени санкции общо в размер на 14 750 лева. Най-често установените пропуски са свързани с изпълнение на рецепти, които са предписани и отпуснати в несъответствие с изискванията и в противоречие на сключените договори. Здравната каса в Плевен поддържа договорни отношения със 134 аптеки на територията на областния град и региона.

За проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на функциите си, с наградата "Обявяване на благодарност" с парична награда 50 лв., министърът на МВР Веселин Вучков награди Пламен Костов- началник на отдел "Охранителна полиция" и Димитър Йончев - началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност". За същите резултати главният секретар на МВР Светлозар Лазаров награди Володя Ангелов- началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и Боян Тасков- началник на Районно управление "Полиция"-Бяла Слатина

Масивна антична мраморна плоча намери полицията в Монтана при проверка в района до контролно-пропускателен пункт в Лом и в близост до път ІІ-81. Предметът представлява културно-историческа ценност, съобщават от Областната дирекция на МВР. Плочата е открита в чувал до полуразрушена безстопанствена постройка. Мраморният блок е с размери 30 на 47 см. Плочата има надписи на чужд език и е с изображение на мъж, държащ в лявата си ръка житни класове, а в дясната си ръка- земеделско сечиво и лежащо в краката му куче. На място е извършен оглед и е образувано досъдебно производство.

Община Враца получи още едно дарение за трите Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и преходното жилище. Дарението е от врачанската фирма "Серпио" ООД, които ще изработят и монтират безплатно комарници за четирите сгради. През миналата седмица бяха поставени комарници на ЦНСТ, който се намира на ул. "Кокиче" № 14 и в ЦНСТ на ул. "Цар Симеон" № 18 - 20. Утре преди обяд предстои монтирането в Центъра в жк "Дъбника" и в преходното жилище.

Дни на "Отворени врати за младежи" започнаха в Центъра за работа в Дирекция "Бюро по труда"-Видин. Младежите ще бъдат информирани за посредническите услуги, които могат да получат в бюрото, Европейската гаранция за младежта и германската програма за професионално обучение "Работата на моя живот". Дните на отворени врати ще продължат до 28 ноември, петък. Младежите без работа ще могат да получат информацията, която търсят, в Център "Работа", ст. 15, ет. 2 в "Бюро по труда", от 10:00 ч. до 16:00 ч.  

Започна монтирането на коледната украса във Враца. Към съществуващите до момента светещи пана и гирлянди ще бъдат добавени нови на обща стойност около 30 000 лева. Очаква се част от сумата да бъде дадена от дарители, до които Община Враца вече изпрати писма с предложения да се включат в коледното разкрасяване на града. Нова коледна украса по специална поръчка, съобразена с водното съоръжение, ще бъде направена за фонтана пред Сувенирната палата. Към съществуващите 40 светещи пана, които украсяват маршрута на основната тролейбусна линия № 4, ще бъдат закупени и монтирани още 40. Нови светещи завеси ще бъдат подредени по цялата пешеходна зона в града- по бул. "Никола Войводов" от сградата на бившето кино "Васил Коларов" до площад "Македония". Очаква се до 2 декември да приключи поставянето на коледната украса по улиците на града. На 2 декември в 17 ч. ще бъдат запалени светлините на две коледни елхи в града - в центъра срещу читалище "Развитие" и в жк. "Дъбника" при пълномощничеството. И на двете места ще има тържества, в които ще се включат малчугани от детските градини във Враца. Дядо Коледа ще бъде гост и на двата празника. За първи път коледната елха в центъра ще бъде украсена от външна фирма- Парти център "Ив", на която Община Враца ще плати за услугата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05