Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 ноември 2014 година

Снимка: Видин-хора по улиците

Равнището на безработица в област Видин е повече от два пъти над средното за страната. 24 % от хората в икономически активна възраст в областта са без работа през месец октомври. 54 % безработица е отчетена в Белоградчик, а в общините към Бюрото по труда във Видин безработицата е 18%, съобщи директорът Милчо Цоков: "През месеца са постъпили на работа 283 безработни лица, като само 25 са по програми за заетост и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема "Подкрепа за заетост" 101, другите са на първичен пазар на труда, което означава, че продължаваме да борим безработицата с първичния пазар на труда, основно в реалния сектор." От средата на октомври отново е открито Бюро по труда в Кула. През април 2012 година то беше преобразувано като отдел към видинската дирекция.

Министерски съвет назначи нови областни управители на 24 области в страната, сред които на Видин, Враца, Монтана и Плевен. Представителят на Реформаторския блок Момчил Станков е новият областен управител на Видин. Той е магистър по право, адвокат. Момчил Станков е общински съветник от 2008 година. Той е в Реформаторския блок като представител на Демократи за силна България. Малина Николова е назначена за областен управител на Враца. Дълги години е директор на Начално училище "Иван Вазов" в града, е посочено в справката на Министерски съвет. Малина Николова е председател на Общинския съвет във Враца от май 2013 година. Ивайло Петров е назначен за областен управител в Монтана. Той беше на същия пост в периода 2009-2013 година. Ралица Добрева става областен управител на Плевен. Тя е дългогодишен служител в системата на Министерството на земеделието и храните. Ралица Добрева е била директор на Областната дирекция "Земеделие" в Плевен до август на миналата година.

За пореден път Агенцията по заетостта набира кандидатки за бране на ягоди в Испания. Търсят се жени с опит, на възраст между 25 и 40 години. "Жените трябва да са с добри физически данни, заради работата, която е във висока влажност и високи температури"- съобщи Никодимка Георгиева от "Бюрото по труда" в Монтана. Документи се приемат до 7 януари следващата година.
 
Над 10 700 молби за отпускане на целева помощ за отопление през зимата са подадени в дирекциите за социално подпомагане в област Видин
. Помощта ще бъде предоставена на близо 8 900 домакинства. С изменения в Наредбата за условията и реда за отпускане на помощта от този месец е променена базата за определяне на месечния размер на целевото подпомагане, съобщи главният експерт в Регионалната дирекция за социално подпомагане Даниела Ангелова. Помощта е в размер на 72, 20 лева на месец за настоящия отоплителен сезон. Домакинствата, които ще получат целевата помощ тази зима, са с 245 по-малко от миналия отоплителен сезон. По-малко са и подадените декларации за помощта, както и отказите за отпускане.

Близки на загиналите при взрива на фабриката за боеприпаси в Горни Лом получиха дърва за огрев. Решението за осигуряването на твърдото гориво беше взето от Общинския съвет в Чупрене в началото на миналия месец. Три са семействата от общината, които получиха помощта. Дървата за семействата на загиналите жители на общината вече са доставени, каза кметският наместник на Горни Лом Илиян Михайлов. "Дървата са осигурени, по 10 кубика на семейство. Вече са раздадени на близките на загиналите"- поясни кметският наместник. Сумата от 2500 лв., която по решение на общинските съветници в Чупрене трябваше да бъде изплатена на семействата на загиналите работници, е раздадена още миналия месец, допълни Илиян Михайлов. Районът около завода за боеприпаси, собственост на фирма "Видекс", остава охраняем от екипи "Жандармерия".

Строителството на депото за отпадъци се извършва в срок, съобщиха от Община Видин. Това е станало ясно след среща на заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината Добромир Дилов с членовете на Регионалното сдружение на общините "Видин". Поводът за срещата бе напредъкът на строителните дейности по проект "Изграждане на система за управление на отпадъците в регион Видин, България". Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в най-кратки срокове, съобщават от Общината. Проектът за Регионалното депо се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Общата стойност на проекта е 20 515 000 лв. Целта е да се изгради необходимата инфраструктура за обезвреждане на цялото количество отпадъци на територията на всички общини в областта, съобразено с изискванията на Европейския съюз и на националното законодателство.

Отново зачестяват опитите за телефонни измами. През последните два дни обажданията са насочени към домашните телефони на възрастни хора от градовете Видин и Грамада и селата Толовица и Бранковци. Измамниците действат по познатия сценарий за „нужда от пари за спешна операция на близък”. До момента в полицията няма получени сигнали за реализирани телефонни измами и осъществени плащания, но опитите на измамниците  продължават.

35-годишен жител на Горни Лом е задържан за кражба от завода за боеприпаси в селото, съобщиха за Радио ВИДИН от Областната дирекция на МВР. Като скрап са откраднати утилизирани капсул-детонатори. Кражбата е извършена за продължителен период от време, след 1 октомври, когато в завода възникна взривът, отнел живота на 15 души. Утилизираните капсул-детонатори, станали обект на посегателството, са се намирали в отдалечена част на територията на фабриката. Престъплението е разкрито на 17 ноември, а на следващия ден Белоградчишкият районен съд е наложил на 35-годишния извършител постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката е обжалвана пред Окръжен съд-Видин, който я е потвърдил. По случая е образувано досъдебно производство.

Състоянието на общинския дълг и касовото изпълнение на бюджета ще отчете изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов по време на редовното заседание на Общинския съвет. То ще бъде проведено на 27 ноември от 9 часа.

Публично обсъждане на проектобюджетите на общините Враца и Мездра ще се проведе утре, 27 ноември. Дискусията във Враца ще започне в 17 часа в конферентната зала на местната управа. Материалите за обсъждането са публикувани на официалния сайт на Община Враца в категория "Бюджет". Становища, предложения и препоръки по проекта на бюджета могат да се представят в деловодството на местната администрация. Публичното обсъждане в Мездра е от 10 часа в заседателната зала на Общината.

Районната здравноосигурителна каса във Видин извърши плащания над дължимите средства за болнична медицинска помощ. Общият размер на преведената сума е 149 хил 110 лв. - допълнителен ресурс към преведените дължими по договор с болниците средства, при изпълнен ангажимент за обслужване на медицински здравноосигурени лица според утвърдените изисквания. Договорената сума за дейността на болниците по клинични пътеки, която вече е по тяхната сметка, е общо 637 хил. лв. Редовни са и плащанията на Здравноосигурителната каса към лечебните заведения, които са изпълнители на доболнична медицинска помощ, както и към аптеките.

Трети ТИР докара обзавеждане в Мизия, Крушовица и Нивянин. Мебелите бяха раздавани на пострадали семейства от наводненията през август т.г. Дарението е от родения в борованското село Нивянин бизнесмен Георги Гергов, а превозът и доставката им са подсигурени от народния представител от БСП Георги Божинов. В трите селища на Врачанска област бяха раздадени 100 врати, 100 одеяла, 100 закачалки, 50 телевизори, 50 хладилници, 50 разтегателни фотьойли,  около 10-12 двойни спални, нощни шкафчета, маси за хранене и столове. Мебелите са част от  обзавеждането на хотел в туристическия комплекс "Слънчев ден" във Варна. Товаренето на тировете във Варна се организира  от управителя на хотелския комплекс "Слънчев ден" Митко Атанасов. Това е трети двоен ТИР от началото на месец ноември, който депутатът Георги Божинов съпроводи до Мизия. Досега в Мизия са раздадени стотици одеяла, външни врати и врати за баня, около 300 нощни шкафчета, маси за хранене, холни гарнитури, фотьойли-легла и друго обзавеждане.

"Ротари клуб" дари електрическо родилно легло на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Придобивката е по последните стандарти в акушер-гинекологията, съобщават от лечебното заведение. "Новото родилно легло е многофункционално- освен за раждане в зала, то може да бъде използвано за транспортиране и реанимация на родилки", обясни завеждащият на АГО-то д-р Захари Николов. Все повече жени от цяла Северозападна България избират да родят в монтанската болница през последните години, съобщават от болницата. Броят на новородените там бебета се задържа около 700 годишно.  

Във Видин започва осъществяването на граждански контрол върху приобщаващото образование. Инициативата е на сдружение "Достоен живот" и цели проследяване на изпълнението на Стратегия за развитие на образователната система в Община Видин, стартирала през 2008 година. Резултатите от проучването ще станат ясни през месец април следващата година, посочи Митко Николов от сдружението.

Десет ученици от VIII клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин вече са част от инициативата на Общобългарски комитет "Васил Левски" за изграждане на мрежа от младежки клубове "Млади възрожденци". Това съобщават от учебното заведение. Председател на клуба в гимназията е учителят по история Валя Александрова. Основната мисия на клуба ще бъде популяризиране на българската памет и ценности в контекста на европейското минало и настояще чрез синхронизиране с дейностите на Евроклуба в училището, съобщават от гимназията.  Учениците, учредили структурата са: Владислав Георгиев, Гергана Жикова, Кристина Борисова, Стефани Стефанова, Теодор Иванов (секретар), Вероника Бибанова, Кристен Радуканова, Мария Николова, Михаела Войденова (заместник председател), Йоан Йончев (координатор информация).  Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски"- Васил Василев ще гостува утре, 27 ноември, във Видин и ще се срещне с  представители на ученическите младежки клубове от града и областта. Срещата ще се проведе в конферентния център на Областната администрация, с начало 11 часа.

Общински комитет "Васил Левски" ще бъде учреден във Враца. Учредителното събрание ще се състои на 27 ноември в 18 ч. в голямата зала на Дома на науката и техниката. Кметът Николай Иванов ще бъде сред основателите на комитета. Общобългарският комитет "Васил Левски" е непартийно обществено-културно сдружение с идеална цел. Комитетът е самостоятелна юридическа личност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за осъществяване на общественополезна дейност, развиваща и утвърждаваща духовните ценности, образованието, науката и културата, чрез опазване на българското културно наследство, свързано с идеите на Васил Левски и неговите сподвижници, както и на други дейци от българското Възраждане.

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде поставен в Мездра. Идеята бе дадена в края на миналата година от инициативен комитет от граждани, който внесе предложението до кмета и Общинския съвет. Имаше и много идеи и спорове за неговото място. Със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов бе сформирана комисия от специалисти от София, Враца и Мездра, която направи предложение паметникът да се монтира в наричаната от гражданите "градинка на Гено Цеков". Тя се намира близо до алея "Стамболийски", паметника на загиналите във войните "Свети Георги" и ОУ "Христо Ботев". "Апостолът е бил в Долна Кремена, Лик, Мездра и Черепишкия манастир, и нашата идея е бюст-паметникът да бъде открит догодина през февруари, по случай 142-годишнината от неговото обесване", каза Иван Аспарухов.

Постоянният представител на Световната банка в България Тони Томпсън даде висока оценка за изпълнението на проекта "СТИМУЛ - социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността" на Община Враца. Томпсън пристигна днес във Враца с част от своя екип и с Елена Кременлиева- директор на дирекция "Социално включване" в Министерството на труда и социалната политика. Поводът за визитата е проверка на място на напредъка по социалния проект. В работната среща участваха също кметът на Община Враца Николай Иванов и екипът, който реализира "СТИМУЛ". Проектът е финансиран по Проект за социално включване на Световната банка по споразумение между Министерството на труда и социалната политика и Община Враца.

Обучителен семинар  на тема "Светлина върху наследството" се проведе в продължение на два дни в Белоградчик
. В него взеха участие представители на общинската администрация, на културни институции и учреждения, свързани с туристическата дейност, собственици на къщи за гости, учители и ученици. Представителят на Център за интерпретиране на наследството Маргарита Каишева обясни целта на семинара: "Нашата идея е да запознаем участващите в семинара, а чрез тях и по-широк кръг от обществеността в Белоградчик с това, как успешно се интерпретира или разказва, или тълкува наследството, за да можем да развиваме успешни продукти, базирани върху богатото природно и културно наследство." Номинацията на Белоградчишките скали за обект на ЮНЕСКО, управлението на Белоградчик като дестинация на културно и природно наследство се дискутираха на семинара. Практически упражнения за идеи и предложения за туристически услуги и атракции се състояха по време на срещата. Улф Цимерман от швейцарския Институт за ландшафт представи иновативни идеи по темата от различни страни в Европа.

Седмица на отворените врати за младежи организира Агенция по заетостта през седмицата 24 - 28 ноември в цялата страна. Срещата в Бюрото по труда в Кула ще се проведе на 27 ноември от 10:30 часа. Поканени са учениците от гимназиален етап в СОУ "Васил Левски" в града. Младите хора ще разговарят със специално обучени трудови посредници, които всекидневно консултират младежи до 29-годишна възраст, както и със EURES- съветници, предлагащи възможности за реализация в чужбина. Инициативата "Отворени врати за младежи" се стреми да привлече възможно най-много млади хора, които никога досега не са били регистрирани в бюро по труда - младежи, отпаднали преждевременно от образователната система, ученици, завършващи средно образование, студенти. По време на посещението си те ще получат пълна и достъпна информация за всички услуги, от които биха могли да се възползват- консултиране, професионално ориентиране, мотивиране, посредничество при търсене на работа, помощ за изготвяне на документи за кандидатстване и др.

Млади таланти от Враца се нуждаят от помощ за международна изява в Москва. Учениците на Олга Младенова от детската школа по изкуствата към врачанското читалище "Развитие" Елица Стефанова, Павел Стефанови и Мария Стоянова спечелиха три награди от III Международен клавирен конкурс "Андрей Стоянов". "За самостоятелното си участие в ІІІ възрастова група 10-годишната Елица получи първа награда, а с брат си Павел, който е на 13 години, като клавирно дуо бяха отличени с Втора награда… В групата на Елица бяха и братята Хасан и Ибрахим, които наскоро се върнаха с второ място от "Евровизия". Това малко притесни Елица, но ето, че тя успя да ги победи… Мария Стоянова, която е на 9 години, в своята ІІ възрастова група спечели втора награда"- разказа Олга Младенова. Успехите на Елица и Павел им дават възможност да мечтаят за международната сцена. Между 13 и 16 декември малките пианисти от Враца са поканени в Москва да представят България, но имат нужда от финансова помощ за самолетни билети. "Около 2 000 - 3 000 лева ще струва това участие, като освен цената на билетите, трябва да се вадят и визи. Молим всеки, който има възможност, да помогне!" Повече информация - в музикалната школа на читалище "Развитие", телефони за контакт с Олга Младенова: 0879 347075 и 0888 347075.

Община Берковица обявява конкурс за рисунка на тема: "Берковица от Освобождението до днес" по повод 137 години от Освобождението на Берковица от Османско владичество. Участниците сами избират конкретната тема на рисунката според своите интереси и в съответствие с условията на конкурса. Те трябва да представят творбите си във формат А4. Техниката на изпълнение на рисунката- графика, акварел, туш, пастел и др., е по избор на участниците. На обратната страна на творбите да са означени име, възраст, група или клас, учебно заведение и населено място на детето или ученика. Крайният срок за предаване на рисунките е 2 декември /вторник/ в Общинска администрация - Берковица. Победителите ще бъдат обявени на 3 декември /сряда/ в сайта на Общината. Награждаването ще се извърши на 4 декември  на тържественото честване пред паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война. Предоставените за участие творби ще могат да бъдат разгледани в Етнографския музей. За повече информация: Анелия Якимова - Главен експерт "Образование" към Общинска администрация- Берковица, тел: 0953/89125; 0893412167.

Благотворителен концерт в подкрепа на Павел и Иван от Средогрив, които изгубиха родителите си при взрива в Горни Лом, ще се проведе в Монтана. Концертът е организиран от Природоматематическа гимназия "Св. Климент Охридски".
Благотворителният концерт ще започне от 18,30 часа в Младежкия дом в Монтана. Събраните средства ще бъдат коледен подарък за братята от Средогрив.

Видинската поетеса Диана Сиракова представи новата си книга- стихосбирката "Прах по обувките". Представянето съвпадна и с 60-годишния юбилей на авторката. "Озаглавих книгата така, защото животът на човек е един път, безкраен път… Ние преминаваме през хубави и лоши неща, трънливи пътища, утъпкани пътища, прашни пътища, отвсякъде по нас остава частичка от този път, добра или лоша. Това е прахът по нозете, който ние пренасяме със себе си напред в живота. Реших че тези стихотворения, които съм събрала, са прашинки по пътя на моя и живота на всички хора около мен", каза Диана Сиракова.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05