Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата на ГЕРБ бойкотира днешното заседание на Общинския съвет във Видин

3
Снимка: Радио ВИДИН

Днешното заседание на видинския общински съвет започна бурно и завърши делово за около 3 часа. Общинският съветник от ГЕРБ Милен Милчев зададе актуално питане към изпълняващия длъжността кмет на Видин Добромир Дилов:

"Питането ми е относно земеделските земи, собственост на Община Видин, които са запорирани и обявени за продажба на търг от частен съдия-изпълнител. Става дума за около 60 имота на обща стойност над 2 милиона лева. Как сте защитили интереса на Общината?"


"В съвсем кратки срокове ще вкарам предложение или ще запозная Общинския съвет, но сега не съм подготвен да Ви отговоря", каза Добромир Дилов.

"Търгът за продажбата на земите е само след два дни, земите са апетитни, защото голяма част от тях са с лице към главен път Е-79. Отговорът Ви вероятно ще е пост фактум", заяви от трибуната Милен Милчев.

В дискусията се включи и Росица Кирова от групата на ГЕРБ, която засегна темата с новата автогара във Видин и преустройството на пространството около паметника на "Скърбящия воин":

"Пуснах няколоко сигнала до контролните органи и имам отговор, който казва, че строежът на общинската автогара и кръговото кръстовище е незаконен. Процедираният ПУП, който отрязва тротоарите около паметника на Скърбящия воин, също е в нарушение на закона. Разрешението за строеж на обект 6-а категория е в нарушение на закона, защото строежът е 3-а категория. И тъй като от тази трибуна бях уверявана, че всичко е наред и има всички документи, питам как мога да вярвам на тези, които ме уверяваха като внасят някакви материали, че те отговарят на истината. Освен това разполагам с два документа, които представляват заявления от г-н Герго Гергов за ползване на 30 работни дни платен отпуск. На тези заявления пише: "Разрешавам: Пламен Трифонов" и има подпис. Т.е. Пламен Трифонов е разрешил на Герго Гергов за времето, когато е отстранен от длъжност, да ползва платен отпуск. На края на тези заповеди има следното изречение: "По време на отпуска служителят да бъде заместван от Добромир Дилов, зам. кмет УТРИ". Тези заповеди си имат номер и дублират една друга заповед, която е издадена един ден преди отстраняването от длъжност, на основанията на която ние гласуваме решенията, внесени ни от г-н Дилов като временно изпълняващ. Твърдя, че има нарушение на закона и на Кодекса на труда и смятам, че като Общински съвет ние би трябвало да прекратим тази практика. Крайно време е да решим кой да управлява Община Видин, докато г-н Гергов го няма и кой ще понесе отговорност за законосъобразността на решенията, които касаят всички граждани на общината."

Общинските съветници от ГЕРБ обявиха, че ще гласуват против всички предложения, направени от Добромир Дилов:

"Аз и групата на ПП ГЕРБ ще гласуваме против всички внесени предложения от изпълняващия длъжността кмет, поради, според нас, нелегитимността на представителството", заяви Милен Милчев.

Така първото предложение в дневния ред- за отпускане на 10 000 лева заем на ДКЦ 1 за ремонт на рентгена не бе прието. Коментарът на председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов:

"Искам само да напомня, че ставаше въпрос да се даде заем на поликлиниката, за да може да се поправи рентгенът, за да може да съществува. Сега, по този начин, поликлиниката няма да може да съществува след Нова година." Относно отрицателния вот от групата на ГЕРБ на предложението за поемането на общински дълг, необходим за завършването на системата за управление на отпадъците, Пламен Трифонов заяви:

"Знаем- идват избори, ние сме политически ангажирани хора, всичко оправдавам, но не може да оправдаваме нещо, което е насочено директно срещу гражданите на община Видин. Не може да се гласува против неща, без които се загробва Община Видин. Потъпкайте вашето его, защото няма друг начин." Да се нормализира обстановката, призова и общинският съветник Цецо Иванов от Коалиция за Видин.

В делови порядък местният парламент одобри общо 20 предложения, сред които Община Видин да поеме краткросрочни заеми от фонд ФЛАГ за довършване на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в размер на общо около 7 милиона лева. Заводът за преработка на гуми в село Сланотрън получи "зелена светлина" да бъде свързан с водопроводната и електропреносната мрежи. На Народно читалище "Синя светлина" бе предоставено помещение в центъра на града, одобрено бе и регистрирането на нов пенсионерски клуб във Видин, наречен "Златна есен". Съветниците приеха касовото изпълнение на бюджета, сметките за средства от Европейския съюз, капиталовите разходи и състоянието на общинския дълг за 2013 година и изпълнението им през първата половина на настоящата година. Приета бе и промяната на Общия устройствен план заради инвестиционно намерение в сградата на "Техномаркет" да започне работа цех за производство на мъжки ризи. Инвеститорът е заявил, че ще разкрие 150 нови работни места, а магазинът за електроуреди ще бъде преместен. Съветниците приеха и редица предложения, свързани с изпълнението на европроекти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19