Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2014 година

ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се включи в кампанията по повод 1 декември
Снимка: Росен Ракаджиев


ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се включи в кампанията по повод 1 декември - Световния ден за борба със СПИН с различни дейности и инициативи. Мартина Алексиева от ХІІв клас в гимназията е представител от Младежкия червен кръст (МБЧК)-Видин и заедно с доброволци от 18 клуба от страната ще участва в срещата със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски, на която ще му бъде връчена специално изработена Младежка харта за популяризиране на здравното и сексуално образование в българското училище. Най-малките ученици от гимназията направиха постери и плакати, които по-късно поставиха в спортна зала "Фестивална", където тази вечер е кулминацията на кампанията във Видин с традиционната проява - Баскетболен ученически мач на звездите между "Севера" и "Юга". Учители и ученици от ХІ и ХІІ клас днес си направиха анонимен тест в кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН (КАБКИС) във Видин. През целия учебен ден доброволци от БМЧК, които са ученици от ПМГ "Екзарх Антим І", раздаваха по класове флаери и информационни материали за коварната болест и начините за предпазване.

Червени панделки в знак на борба срещу СПИН окачваха представители на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин на представители на учреждения в града. По този начин те отбелязоха Световния ден за борба със синдрома - 1 декември. По повод Световния ден за борба срещу СПИН за девета поредна година във видинската спортна зала "Фестивална" се провежда и традиционният баскетболен мач на звездите от "Севера" срещу "Юга". Мотото му тази година е "Да запазим посоката, да продължим пътя!". Срещата се организира от Община Видин, Регионалния инспекторат по образованието, Общинския младежки съвет по наркотични вещества, клуб "Феникс", УСК "Шампион", Видинската митрополия и Радио ВИДИН.

Малина Николова пое официално задълженията си като областен управител на Враца на церемония, която се проведе в отсъствието на предшественика й Венцислав Василев. Николова е седмият губернатор на Враца от началото на демократичните промени у нас и от учредяването на институцията областна управа. "Влизам в тази институция, за да продължа добрия опит на хората, които са работили тук…. Аз ще работя така, че стратегически да канализирам държавана и местна политика, така че да е в интерес на хората. Близкият дневен ред ще е преодоляване на последствията от бедствията и авариите, които ни сполетяха, ще отделим внимание на приключващите проекти и ще направим така, че стартът на новите проекти да е успешен. Ще изслушаме кметовете на населените места по най-значимите за тях проблеми"- обеща Малина Николова, след като получи от досегашния временен областен управител Иван Даков ключа от кабинета си и печата на областна администрация.

Ивайло Петров бе представен като нов областен управител на Монтана. Това стана в присъствието на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова и областния лидер на партията, кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров. Това е вторият мандат за Ивайло Петров, като губернатор, след като бе начело на администрацията от 2009 до 2013 година. Досегашният областен управител Нина Петков остава заместник на Петров. От квотата на АБВ нов заместник областен ууправител е Петър Петров. До изборите на парламент той бе директор на Областна дирекция "Земеделие", Монтана.

От 1-ви януари минималната работна заплата ще се увеличи с 20 лева и ще достигне до 360 лева. В средата на годината ще има още едно увеличение и от 1-ви юли новият размер на минималната работна заплата ще бъде 380 лева, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на кабинета, на което бяха приети бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса. През следващите две години също ще има ръст на минималната работна заплата, но този път на една стъпка от 40 лева, съответно до 420 лева през 2016-а и 460 лева през 2017-а година.

Със свое решение Общински съвет Берковица даде съгласие да се предостави от бюджета на Общината за 2014 г. безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 450 лева на пострадалите от наводнението семейства и юридически лица, които няма да бъдат подпомогнати от Дирекция "Социално подпомагане", съобразно нуждите им за покриване на част от нанесените щети. Сумата ще бъде разпределена по равно и също е в размер 325 лева. Над 100 къщи пострадаха в резултат на наводненията на 4 септември 2014 г. Дирекция "Социално подпомагане" в града отпусна на част от собствениците еднократна финансова помощ от 325 лева- това са  43-ма души и техните семейства. На 18 от пострадалите семейства и 8 юридически лица, посетени от комисии за описване щетите от наводнението, не е отпусната помощ.

Община Мездра обяви официално своята Годишна програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2015 година. В нея за продажба са обявени 72 броя общински имоти и терени и 5 за отстъпване право на строеж.От разпоредителни сделки от продажбите са заложени приходи от 150000 лева. От отдаване под наем на общински терени и помещения и земеделски земи са заложени приходи в размер на 220000 лева. Така от Програмата през 2015 година общината очаква общо приходи в размер на 370000 лева.

Общинска администрация- Мездра уведомява, че от 1 до 30 декември 2014 година, включително се приемат заявления от граждани и фирми за участие в системата за разделно събиране на битови отпадъци в град Мездра през 2015 година. Разделно ще се събират определени от общината количества хартия или приравнени към нея  пластмаса, черни  и цветни метали. При участие в системата за разделно събиране, такса битови отпадъци ще се намалява с 30 % за сгради  и застроени дворни места на граждани  и организации. Минималните единични годишни количества рециклируеми отпадъци в системата за разделно събиране на битови отпадъци в град Мездра за 2015 година се запазват на нивото от 2014 година. Не  се допускат до участие в системата за разделно събиране за 2015  година имоти, за които има непогасени задължения към община Мездра.

Център за деца и младежи ще бъде разкрит във Видин през 2015 година. За целта в проекто-бюджета на общината за следващата година са предвидени 60 000 лева, каза заместник кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова. "Нова дейност имаме в културата, която, откакто нашият мандат започна, си бяхме поставили за цел да изградим. Всичко беше въпрос на възможности, финансови средства. Център за деца и младежи, т. нар. Младежки дом, смятаме отново да отвори врати за видинските деца, да създадеме клубове по интереси, детска дискотека."l

Само седем работни дни остават до крайния срок, в който желаещите фирми, институции и граждани могат да направят своите заявки за участие в традиционния конкурс за коледна украса във Враца. Последният ден за записване е 9 декември. Заявките се приемат на телефони: 0887 900 331, 092/ 665-708 - Ирена Николова и на 0887 900 339 - Велина Иванова. Всички участници трябва да оставят свой адрес и телефон за обратна връзка. Награди ще бъдат връчени в пет категории:  обществена и административна сграда;  туристически обекти - заведения за хранене и развлечения и места за настаняване; частен дом и двор; витрина на магазин и фирма. Специална комисия ще направи журирането, след като обиколи обектите на 10 и 11 декември. Награждаването на победителите в конкурса  ще се състои на 15 декември.

От днес до 31 декември 2014 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК. Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор.

Четиридесет и един фотоса, които разказват за живота и настоящето на Република Казахстан, от днес могат да бъдат видяни в голямата зала на Регионалния исторически музей във Враца. Изложбата бе инициирана и открита от почетния консул на Казахстан у нас Митко Солаков. Поводът е празнуваният на 1 декември Ден на първия президент на Република Казахстан. Този ден се чества в страната като национален празник от 2012 г. Тази дата е паметна, заради първите общонародни избори за президент, проведени в независим Казахстан на същата дата през 1991 г. Тогава с мнозинство от гласовете за президент на републиката е избран Нурсултан Назарбаев. Водещо място в изложбата заемат снимки с президента на страната Нурсултан Назарбаев. Сред фотосите могат да бъдат видяни красивите природни гледки от националния парк "Алтън Емел" и Аралско море, майстори на занаяти и традиционни музикални инструменти. Врачани ще могат да разгледат също кадри от столицата Астана и от най-високия връх в страната - Хан Тенгри - 7010 м.

Намерения за бъдещи инвестиции във Видинско изрази почетният консул на Република Казахстан у нас Митко Солаков. Дипломатът бе на посещение при председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов. Той на почетния консул герба на Община Видин. "Благодаря за този символичен и същевременно значим знак, ще го поставя на важно място в колекцията си в консулството и ще запозная гостите си с гостоприемството на град Видин"- каза Митко Солаков.

Учениците от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класираха на 6-о и 8-о място в Националния есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов". Мирослав Дионисиев, който се състезава в категорията "Мултимедийни презентации", успя да завоюва 8-мото място сред конкуренция от 42 екипа. Ерик Трифонов и Христо Иванов се състезаваха в категорията "Приложни програми", с разработена от тях игра и станаха 6-и от общо 20 други екипи. Това каза за Радио ВИДИН ръководителят на учениците и учител по информатика Даниела Цветкова: "Доволни сме, но искат още повече." Момчетата са мотивирани да стигнат много по-нагоре в състезанието и ще продължат да се занимават с работите си, каза още Даниела Цветкова. Националното състезание бе дебютно за ПМГ "Екзарх Антим І". Турнирът, който се  проведе в София, е за ученици от V до ХІІ клас и има три основни направления: мултимедийни презентации, интернет приложения и приложни програми.

Врачанският фолклорен клуб "Калушари" спечели първо място във фолклорния фестивал "Тракийска броеница", който се проведе през почивните дни в Пазарджик. Ръководителите на трупата от града под Околчица Георги Евденов и Ива Ценова за поредна година заведоха свои възпитаници на сцена, на която се качиха почти 2 000 танцьори от 71 клуба в страната. "Калушари"-те впечатлиха както журито, така и публиката на тазгодишната оспорвана надпревара с изпълнение на Рацината и Дунавска плетеница, която включва Мандрила, Шира, Челе уне и Батута. С емоционалния заряд и оригиналността на изпълнението си танцьорите от врачанския клуб за пореден път доказаха, че народните хора и традиции все още имат място в съвременния свят.

Клубът на пенсионера "Мадона" Белоградчик взе участие в ІХ национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищните колективи в София с наскоро сформираната певческа група "Пей, сърце", а читалище "Развитие 1893" - с групата "Чаровнни години". Прегледът се проведе от 22 до 24 ноември, а вече са известни и класациите. Пенсионерсткият хор грабна І-то място в раздела за народни песни, а читалищната група се класира на първо място в раздела за стари градски песни и шлагери. Прегледът е посветен на 10-годишнината от създаването на Съюза на пенсионерите - 2004. Заедно с него съорганизатор е и Съюзът на народните читалища в България. Събитието протече под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Изпълненията са журирани от проф. Михаил Букурущлиев, Бони Милчева и Калинка Сгурова.   

С ново коледно дръвче Плевен посреща Коледните и Новогодишни празници. Неотдавна посадената близо 6-метровата испанска ела днес грейва със своята първа украса на основно реконструирания площад "Възраждане". Тази вечер ще бъдат запалени светлините и на цялата празнична украса в Плевен. Към традиционните елементи са прибавени и нови с акцент кулата на Община Плевен, както и композиции в различни части на обновения площад.

И в Монтана се проведе церемония по запалване на светлините на Коледната елха "И грейна нашата елха". В празника на пл. "Жеравица" участват деца от Обединената школа по изкуства "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883".

Със запалване на светлините на Коледната елха на 2 декември започва програмата във Враца по отбелязването на Коледните и Новогодишните празници. Утре в 17 ч. ще бъдат запалени светлините на две коледни елхи в града - в центъра срещу читалище "Развитие" и в ж.к. "Дъбника" при пълномощничеството. И на двете места ще има тържества, Дядо Коледа ще бъде гост и на двата празника. Програмата по обелязването на празниците продължава на 3 декември Коледна изложба-базар на врачанските художници в Регионалния исторически музей от 17 часа. Младежки рок-фест ще се проведе на 6 декември, а на 14-и е предвиден национален турнир по спортни танци. Тържествата продължават до 31 декември, когато е Общоградското посрещане на новата 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АнтиСПИН кампанията в Монтана продължава с концерт

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания . Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази вечер..

публикувано на 12.08.24 в 15:28

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец . Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са транспортирани..

публикувано на 12.08.24 в 15:05

Първи въздушен медицински транспорт от Видин до София

Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Н. Пирогов“ пациентка от Видин . Младата жена е пострадала  при катастрофа преди дни и заради травмите транспортът с линейка за нея е бил рисков, каза д-р Иво Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. "След като се консултирах и с колегите, направихме искане към..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Започна ремонтът на второто платно на булеварда във Видин

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Първата част от рехабилитацията на второто платно е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с..

публикувано на 12.08.24 в 14:10

Мобилен екип изследва безплатно за СПИН във Видин

Мобилен екип на Регионална здравна инспекция (РЗИ) във Видин извършва безплатно изследвания за СПИН . Инициативата, която е в рамките на националната лятна антиСПИН кампания, се провежда този следобед на един от басейните край Видин, съвместно с Българския младежки Червен кръст в града. Желаещите можеха да си направят бързи тестове и за хепатит В и..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Писателка ще се срещне с деца в Мездра

Децата, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра ще се срещнат с местна писателка. Авторката на стихове и разкази  Рени Митева ще представи пред младите читатели две детски книги - "Копривени въженца" и "Две весели приказки".  Срещата ще се проведе на 14 август, сряда, от 09:30 часа в библиотеката при читалището в..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Млад мъж загина при инцидент на горски път в Чипровци

Неправоспособен водач на джип е починал на място при произшествие на горски път в землището на град Чипровци . Сигналът за инцидента е постъпил на 11 август, около 21:00 часа. Загиналият е 21-годишен жител на Чипровци. Инцидентът е станал  същата вечер, около 20:30 часа, на стръмен горски път между местностите 3-те чуки и Даяница, в района на града...

публикувано на 12.08.24 в 11:45