Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 02 декември 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Силно обледяване на електропроводите в областите Видин и Монтана повреди 14 електропровода на ЧЕЗ, съобщиха от дружеството. В следствие на студения дъжд, силния вятър и образувалия се лед, който натежава, има счупени дървета, скъсани проводници и паднали стълбове. В област Видин без електрозахранване останаха абонати в селата Граничак, Дъбравка, Раяновци, Ошане, Салаш, Каниц и Раброво. В област Монтана аварии има в Георги Дамяново, Копиловци и Помеждин, Чипровци, Превала и Равна. Във Видинско без ток са 9 262 абонати, а в област Монтана- 2 907. До 13 часа бяха отстранени авариите в общините Монтана и Берковица. "Работим по отстраняването на авариите с 40 аварийни екипи, с необходимата тежка механизация и всички екипи са оборудвани с необходимите материали", каза инж. Васил Василев, ръководител на "Експлоатация и поддържане" в дружеството. Към 17 часа авариите, причинени от обледяване на електропроводите, все още не бяха отстранени, каза за Радио ВИДИН Борислава Луканова от ЧЕЗ. Тя обясни, че работата тази нощ ще продължи до отстраняването на проблема. Създадена е необходимата организация за отстраняване на авариите през зимата, каза и Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ.

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са реагирали на 11 сигнала през последното денонощие. Оказана е техническа помощ за разчистване на паднали дървета по пътни платна. Спасители са отстранили паднали дървета в селата Върбово, Гара Орешец, Горни Чифлик, Кула, Белоградчик и по пътя Гранитово-Белоградчик. Спасителен екип е съдействал на закъсал товарен автомобил при разклона за с. Чичил, половин час по-късно екипът е реагирал на сигнал за закъсал товарен автомобил в района на ГКПП-Връшка чука. Спасителите са помогнали и на закъсала линейка в землището на с. Полетковци. Към момента обстановката в областта е спокойна, спасители разчистват паднали дървета в с. Гранитово, съобщават от Областната дирекция на МВР. От сектор Пътна полиция-Видин апелират към водачите на моторни превозни средства да шофират със скорост, съобразена с пътните условия и стриктно да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Не потегляйте на път без автомобила ви да е пригоден за експлоатация при зимни условия, напомнят още пътните полицаи.

Поледицата затвори училища в общините Бойница и Белоградчик.
Днешният ден е неучебен за учениците от основното училище в село Раброво, съобщиха от Община Бойница. В село Раброво се обучават около 40 деца от близките населени места. Неучебен ще бъде 3 декември и за училищата "Христо Ботев"- Белоградчик и "Васил Априлов"- в село Рабиша. Кметът на Община Белоградчик Борис Николов обясни, че е издал заповед за това по предложение на ръководствата на двете учебни заведения. Около 80% от учениците в село Рабиша пътуват от околните населени места. Днес почти всички не са пристигнали на училище. Отсъстващите в училище "Христо Ботев" в Белоградчик са около 30%.

Със заповед, подписана от Иван Аспарухов, чрез която се вменяват всички права и задължения по действащото законодателство, неговото място на кмет на община Мездра заема досегашният заместник кмет по "Управление на проекти и инвестиции" Николинка Кътовска.
Тя е родена на 21 януари 1962 година в Мездра и е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работи на различни длъжности в Общината от 1986 година. Кътовска ще бъде основен кандидат за заемане на поста до изборите догодина.

Протестно писмо срещу закриването на Митница- Видин даподписаха представители на 12 неправителствени организации. Писмото е подготвено от три граждански сдружения и беше представено на среща на неправителствени организации с народния представител от АБВ Иван Иванов. То е срещу дискриминационните действия към област Видин, обяви областният координатор на движение ДНЕС Красимир Михайлов. Решението за закриването на Митница- Видин е от заседание на Министерски съвет. Народният представител Иван Иванов обяви, че ще внесе питане в парламента. по време на срещата депутатът предложи създаването на Обществен съвет за развитие на област Видин. Общественият съвет ще заседава веднъж или два пъти месечно. Лансирах идеята преди доста време и ще се радвам тя  заработи, каза Иван Иванов на среща с представители на неправителствени организации. "Идеята ми за този обществен съвет е веднъж на два месеца или на месец, да се събираме в тази зала да коментираме проблеми, да търсим техните решения, за да има един диалог с вас като неправителствени организации, да се чува вашето мнение", каза народният представител. В обществения съвет ще участват неправителствени организации. Иван Иванов обяви, че ще привлече и други народни представители. Приветстваме един такъв форум, каза координаторът на движение ДНЕС Красимир Михайлов: "Мисля, че при това положение бихме могли да се обединим около общи становища по определени теми и да работим заедно и в този смисъл ние приветстваме един такъв форум." На срещата от неправителствените организации предложиха към Обществения съвет да бъдат привлечени и народните представители, които са влезли в парламента от друг регион, но са били кандидати от Видин.

Близо 300 000 лева повече ще бъдат вложени в сферата на образованието през 2015 г. в община Враца, съобщават от местната управа
. С над 206 000 лева повече са парите, предвидени в проекта за държавен бюджет за училищата и детските градини в региона. Така от държавата за издръжката и заплатите на общообразователни училища, професионални гимназии, спортни училища, детски градини и извънучилищни форми ще бъдат похарчени 17 212 300 лева. В своя бюджет за следващата година и Община Враца е заделила 925 430 лева от собствени приходи, извън събраните такси, което е с над 92 000 лева повече, сравнено с миналата година. По предложение на кмета Николай Иванов, в края на ноември, Общинският съвет взе решение да бъде увеличен стандартът за издръжка в детските градини. За дете до 5 години издръжката от 630 лв. стана 690 лв., а за дете в подготвителна за училище група- от 340 на 370 лв. В общинския бюджет за 2015 г. са предвидени средства и за дофинансиране на делегираните от държавата дейности.

През месец октомври са проверени всички големи водоизточници в област Монтана. Това съобщи в "Посоките на делника" заместник областният управител Нина Петкова: "42 са хитдротехническите съоръжения, които са проверени- това са 38 язовира и четири защитни диги. Извършени са проверки и на речните корита- 50 участъка на 29 реки са проверени от комисията. В момента се изготвят количествено-стойностните сметки за необходимите средства за почистване на коритата..."

Водата от чешмите в селата Дълги Дел и Говежда все още не става за пиене. В следствие обилните валежи през лятото 5- километровият водопровод бе прекъснат и възстановяването му ще отнеме повече време, съобщи кметът на община Георги Дамяново инж. Дилян Димитров. За преодоляване на бедствието в планинската община държавата отпусна 1 милион и 100 хиляди лева. "Преди да настъпи бедственото положение, имахме одобрен един проект, който е за превантивна дейност за свлачището срещу манастира. Това е свлачището на ВЕЦ-а. ... И по този проект, който е на стойност 1 милион и 600 хиляди юни месец, преди бедствието, ни бяха преведени една трета- 430 хиляди лева, за да можем да отпочнем работата по свлачищния процес. По време на бедствието, това което сме извършили като неотложни аварийно-спасителни дейности, са в рамките на един милион. Получили сме 600 хиляди лева."

В средата на месец декември ще бъде отворена националната дарителска сметка от Община Чупрене за подпомагане близките на загиналите при взрива в село Горни Лом. Със заповед на кмета на Общината ще бъде сформирана комисия, която ще разпредели събраните средства поравно между близките на 15-те жертви. Парите ще бъдат изплатени преди Коледа, каза кметът на Общината, Ваньо Костин. Националната дарителска сметка ще остане открита и след празниците, ако по нея продължават да постъпват средства. Отделно средства се набират и по разкритите персонални дарителски сметки на децата на тримата загинали от село Средогрив. Титуляри на тези сметки са самите деца и Община Чупрене няма правомощия да се разпорежда с тях, обясни Ваньо Костин.

Шест врачански строителни фирми изпратиха свои представители, които днес във Враца се срещнаха и разговаряха с инж. Ханс Ноиман- управител на "Баутех Бул Кънстракшън" ЕООД. Германската фирма търси български строители като подизпълнители на свои обекти. Ноиман представи пред врачани германското дружество, на което е управител и показа някои от строителните обекти, по които работят. Врачанските строители проявиха интерес към начина на работа в Германия, към условията на труд, изискванията на германските възложители, осигуряването на квартири и начина на заплащане. Активният диалог продължи повече от час. "При работата ни с български фирми установихме, че те са конкурентоспособни в три вида строителни дейности - груб строеж, сухо строителство и поставяне на плочки. Затова сега търсим добри строители с тези специалности. Задължително условие е фирмите, които ще сключат договор с нас, да са членове на Строителната камара, защото при нас всички работят законно"- поясни Ноиман. Допълнителен ангажимент, който германската фирма поема към българите, работещи за тях в Германия, е осигуряването на квартира. Улеснение е и това, че и в офиса на фирмата в България и в екипа в Германия работят българи. Строителните техници на обектите, за които са ангажирани български фирми в Германия, също са българи, което премахва езиковата бариера и улеснява комуникацията.

През ноември в офиса на НАП в Монтана са обслужени 3400 данъкоплатци и осигурители, съобщи говорителят му Красимира Александрова. За подаване на данъчни и осигурителни декларации в офиса са идвали 950 души, а 800 други - по въпроси, свързани със здравно-осигурителния статус. За издаване на документ офиса са посетили 250 души, а 280 за уточняване на задължения. За да подадат заявление за подаване на документи по електронен път в офиса са били 235 души, а 160 - за регистрация и промени в регистрацията. Средното време за изчакване на един клиент през ноември е било 11 минути, а средното време за обслужване - 8 минути, уточни Александрова.

Детска площадка е оборудвана в ОДЗ "Иглика" в Белоградчик. Старото оборудване е демонтирано и е закупено комбинирано детско съоръжение с люлка, две пружинени клатушки и една детска пързалка. Новите придобивки са на стойност 5 хиляди лева и са предназначени за най-малките възпитаници на учебното заведение- от 1 до 3 години. Подравнен е и теренът на площадката, за да се постави гумена настилка, която да предпазва при падания. За зимния сезон част от съоръженията ще бъдат прибрани, за да се предпазят от лошите атмосферни условия. Намеренията на общинското ръководство са, догодина да се изгради поне още една детска площадка, която да е достъпна за малчуганите извън детската градина, съобщават от местната управа.

Постерът на учениците от ХІ г клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин- Раяна Михайлова и Виктория Николова спечели първо място в конкурса по повод 1 декември- Световния ден за борба със СПИН. Инициативата бе организирана от Регионалния инспекторат по образовнието, а учениците получиха своята награда- грамота и медал на традиционния "Мач на звездите" в спортна зала "Фестивална".

Младежите от социалната институция "Преходно жилище" в Белоградчик присъстваха на "Мача на звездите" във Видин, който се проведе по случай Световния ден за борба срещу СПИН. Децата бяха придружени от обществените възпитатели към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Белоградчик. С тях пътуваха и двама от доброволците към комисията. В Спортна зала "Фестивална" се проведе деветото издание на баскетболния "Мач на звездите". Спортното шоу събра младите хора на града, които не са безразлични към най-страшното заболяване на планетата.

Пет Детски полицейски академии започнаха първите си занимания за тази учебна година, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Малките курсанти се обучават от инспекторите в детските педагогически стаи към районните управления във Видин, Кула и Белоградчик. Децата ще преминат специализирано обучение за законите и реда в държавата, ще овладеят модели за безопасно поведение и ще опознаят полицейската професия под ръководството на полицейски инспектори и специалисти по детска престъпност. Ученици от различни възрастови групи на ОУ "Св. Климент Охридски" и СОУ "Св. Св.Кирил и Методий" във Видин и  СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово наблюдаваха демонстрации на полицейски техники за ръкопашен бой и задържане на опасен престъпник, запознаха се с полицейските оръжия и помощни средства в първия модул от обучението, организиран от районното управление в областния град.

На официална церемония в заседателната зала на общинската администрация в Берковица кметът Димитранка Каменова и заместник кметът Радослав Найденов наградиха състезателите от Детските полицейски управления на Първо ОУ "Никола Вапцаров" и Второ ОУ "Христо Смирненски". Това е признание за доброто представяне на децата в спортното състезание под мотото "Спортът е по-добрия начин децата да пораснат", където премериха сили със състезатели от полицейските академии на Монтана и Лом в няколко дисциплини - кати за самозащита, стрелба, щафетни игри с родители. Началникът на Районното полицейско управление в Берковица Бисер Йончев също поздрави децата. На всички състезатели бяха връчени индивидуални награди и грамоти за участие. Най-добрите получиха и плакети. Детските полицейски управления са добра форма за възпитание на нашите деца, категоричен е полицай Боян Иванов, който работи с учениците от Първо училище.

Пенсионерски клуб бе открит с водосвет в село Драганица, община Вършец. Лентата прерязаха кметът на Вършец Иван Лазаров и дарителят Ивайло Евгениев, съобщиха от общинската права във Вършец. Досега селото, в което живеят около 220 души, никога не е имало пенсионерски клуб, макар повечето от жителите му да са пенсионери. Новата придобивка се помещава в неизползвана общинска сграда, която е ремонтирана и преустроена със средства на Ивайло Евгениев. Младият бизнесмен живее във Враца и сподели, че е направил дарението за откриването на пенсионерския клуб с памет на починалите му баба и дядо от Драганица. Освен, че е ремонтирал помещението, той е закупил телевизор, печка, маси, столове, шахове, табла, карти и т.н., за да може възрастните хора да прекарват в уютна и дружеска обстановка свободното си време. Кметът на Вършец Иван Лазаров връчи благодарствено писмо и плакет на общината на дарителя Ивайло Евгениев.

Монтана отбеляза днес 123-ия си рожден ден. През 1891 година на 2 декември село Кутловица е обявено за град и взема името на тогавашния княз Фердинанд. Поздрав към жителите на Монтана отправи кметът Златко Живков: "Нашият град е град с древна история. Възникнал е още II век след Христа, и оттогава през вековете е криволичил с различна степен на обществено-икономическо развитие и с различни имена. На 2 декември 1891 година нашето селище получава градски статут. Така че, на днешния ден се навършват 123 години от края на XIX век, когато е възстановен градският статут на Монтана. Тогава градът ни е наброявал около 1 500 жители- българи, турци, евреи. Първите години след Освобождението картината е била много по-различна, отколкото днешната. Първите наредби на градската управа също са били доста интересни, свързани с почти всичко, което е касаело живота тогава. Използвам днешния празник първо да се обърна с думи на уважение към хората, които изградиха този град, към хората, които имаха нелеката участ през годините да го направят добро място за живеене. Искам да благодаря на всички тях и да поздравя днешния ден на Монтана с огромната работа, която в момента извършваме, с променения облик, който ще бъде още по-добър и още по-хубав. Едни изключително силни години за промяна и за това градът ни да има очертанията на един модерен и хубав европейски град. Уважаеми съграждани, на всички вас желая честит празник!"

Мюзикълът по едноименната повест на Любен Каравелов "Българи от старо време" ще бъде представен утре, 3 декември от 19.00 часа на берковска сцена. Постановката е дело на режисьора Марио Николов в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Диригент е Славил Димитров, сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова. Хореографията е на Борислав Ангелов и Румяна Маркова. Концертмайстор е Милена Байнова. Режисьорът "вгражда" в мюзикъла оперетата "Българи от старо време" ( либрето Коста Райнов, музика Асен Карастоянов). В постановката ще участва и фолклорен ансамбъл "Искра"- Велико Търново.

20 души в неравностойно положение от Враца ще могат да разнообразят ежедневието си с посещение на театрална постановка безплатно. Народният представител от БСП Лява България Георги Божинов подари билетите за театър. Врачани ще гледат в четвъртък, на 4 декември, постановката "Съвсем проста история" от украинската авторка Марина Ладо, режисирана от Люпчо Горгиевски /Македония/.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05