Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди искат енергийни помощи във Врачанско

Снимка: Радио ВИДИН

Повече от 15 хиляди домакинства в област Враца са подали молби за отпускане на енергийни помощи през студените зимни месеци, съобщиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Точният брой на подадените документи е 15 348, като крайният срок за подаването им изтече в края на месец октомври. Социалните уточняват, че 12 635 от молбите са били удовлетворени, а отказ е направен на 2 713.

Най-много са молбите, с които се иска твърдо гориво–13 952 домакинства в региона са поискали пари, за да си купят дърва или въглища. Едва 357 фамилии са поискали да им доставят горивата в натура, за плащане на част от сметките за електричество са настояли 808 домакинства, а за парно – 223. И тази година има молби, подадени за отпускането на енергийни помощи за плащане на газ – те са 8.

Припомняме, че месечен размер на целевата помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон е 72.20 лв., което е увеличение с 12.96 лева от първоначално отпусканите от държавата пари на социално слаби семейства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35

Област Видин с най-висока безработица в страната за месец юни

През месец юни за едно свободно място у нас са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на агенцията по заетостта.  Видин отново е областта с най-висока безработица - 15 %, а в Монтана тя е 12 на 100.  Три от областите са с регистрирана безработица над 10 %, като една от тях е област Враца с 10,6 %. 

публикувано на 10.08.24 в 13:10

Министър обеща пътни ремонти във Врачанско

Пътни ремонти предстоят във Врачанско – това стана ясно от отговор на служебния министър Виолета Коларова на въпрос на местните депутати Красен Кръстев и Мартин Харизанов. За път II-11 Козлодуй-Гложене-Мизия Оряхово-Остров-разклона за границата с област Плевен, АПИ е провела обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект..

публикувано на 10.08.24 в 12:00

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00

Враца изпреварва Монтана и Видин по строителство

През второто тримесечие на годината данните на териториалното статистическо бюро във Враца сочат, че градът под Околчица  изпреварва останалите два областни града в Северозапада – Монтана и Видин. Във Враца са започнали да изграждат 9 жилищни сгради с 15 отделни жилища и обща застроена площ от 1 475 квадратни метра. За сравнение в Монтана е стартирало..

публикувано на 10.08.24 в 08:17

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05