Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 03 декември 2014 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Община Белоградчик обяви бедствено положение заради усложнената обстановка, предизвикана от обледяването на електропреносни съоръжения и спирането на тока. От бедствието са засегнати всички населени места. Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия разпредели задълженията на отделните членове във връзка с въвеждането в действие на частта от плана за "Действие при заледяване". Обледявания са причината за късането на електропроводи и спирането на електроподаването на места в общината. Ток няма от няколко дни в девет села и в по-голямата част града. Паднали дървета затрудняват движението. Има временно ограничение за влизането, престоя и движението на МПС в районите на бедствието, освен тези на аварийните екипи. Кризисният щаб ще работи на непрекъснат режим и ще подава данни за хода на спасителните и неотложните дейности на всеки два часа. Учениците от СОУ "Христо Ботев", НУ "Васил Левски" в Белоградчик и ОУ "Васил Априлов" в село Рабиша са в принудителна ваканция. Пътищата се разчистват и са проходими, съобщават от Областно пътно управление. Улиците се почистват и опесъчават. Данни за аварии на водопреносната мрежа няма за сега във ВиК дружеството.

На извънредно заседание се събра Областният кризисен щаб във Видин. Според докладите, възстановителните работи по електропроводите са затруднени от честите аварии, причинени от обледяването на електропреносните съоръжения и падащите под тежестта на леда дървета. В готовност да обяват бедствено положение са и общините Ружинци и Димово. Обледенени проводници са причина за спирането от движение на влакове между гарите Видбол и Срацимир. За пътниците от три влака е осигурен превоз с автобуси. Електроразпределителното дружество поиска ограничителен режим за електроснабдяване в 9 общини от областта. За отстраняване на повредите в региона работят 44 аварийни екипа. Без ток са 18 хиляди абонати на ЧЕЗ в област Видин. Информацията към 17 часа е, че в селата Долни Бошняк, Войница и Тополовец е възстановено електрозахранването, а в останалите села все още се работи по отстраняване на авариите. За отстраняването на ел.повреди са мобилизрани аварийни екипи на ЧЕЗ, ПБЗН и Областно пътно управление. Към момента всички пътища са проходими. Екипи постоянно обхождат маршрутите и реагират незабавно в критичните участъци. Областният управител на Видин изиска да бъде информиран постоянно за обстановката на територията на региона. За утре също е насрочено заседание на кризисния щаб. Пет училища във Видинска област обявиха принудителна ваканция. Три от тях ще останат затворени и утре, съобщи началникът на РИО-Видин Марийка Василева.

Местната управа във Враца напомни на гражданите, собственици и наематели на магазини и помещения, ръководители на институции в града, че съгласно Наредбата за поддръжката и опазването на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Враца, имат задължението да почистват тротоарите пред и около сградите от сняг и лед. "Нека заедно положим усилия да направим пешеходните зони в града безопасни за врачани", призовават от местната управа.

Народните представители Михаил Миков и Филип Попов внесоха в деловодството на Народното събрание актуален въпрос до финансовия министър Владислав Горанов какви са причините и кое e наложило закриването на териториалното поделение на Агенция "Митница" във Видин и очакват да получат отговор в рамките на парламентарния контрол в петък. По същото време, в петък, от 12 часа, пред Областната управа във Видин БСП организира протест срещу решението за закриването на митницата.


Всеки втори пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Коледа. Държавата отпуска по 40 лева допълнително на хората от третата възраст с доходи до 286 лева, припомни Ивайло Георгиев, директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Монтана. Пенсиите за този месец ще се изплащат от 8 декември. "За област Монтана това са 30 004 души от общо 47 882-ма пенсионери."

Двойно е нараснал броят на безстопанствените кучета във Видин за пет години, според извършеното от Фондация "Четири лапи" преброяване. Екип на фондацията в края на октомври е обходил над 95% от пътната мрежа в града. Преброени са 495 кучета и 532 котки. Още 616 безстопанствени кучета има в другите населените места от общината по данни на кметове и кметски наместници. От фондацията уточняват, че при преброяването през 2009 година не е обхванат квартал "Нов път". Сред причините за нарасналата популация е ниският брой на кастрираните кучета, съобщи д-р Марина Иванова. Броят на безстопанствените животни е в границите на нормалния за страната. В град Видин на 118 души се пада по едно безстопанствено куче. Предстои откриването на приюта за безстопанствени кучета във Видин, каза изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов. 

3 декмври- Денят на хората с увреждания, бе отбелязан в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Пред потребителите на центъра бе представен форум-театър с тема "Свръхобгрижването на човек с увреждания". "В никакъв случай това не е празник, нито за самите хора, нито за нас. Ние не го възприемаме като празник. Това е ден, който трябва да бъде отбелязан. Мислили сме с колегите по какъв начин да отбележим този ден и решихме тази година да представим форум театър", каза за Радио ВИДИН Аксиния Алексиева, организатор в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.

Заместник кметовете на Враца Красимира Георгиева и Николай Йорданов уважиха празниците за Международния ден на хората с увреждания- 3 декември, който се отбелязва в България от около 20 години. Тържеството на основната организация на Съюза на инвалидите в България (СИБ) беше в ресторанта, който се намира в Дома на науката и техниката. Заместник кметът Красимира Георгиева поднесе на присъстващите поздравителен адрес от кмета Николай Иванов. Тази година ВиК във Враца оказа съдействие на регионалната структура на СИБ, като предостави средства за отбелязване на празника на основната организация на инвалидите във Враца, с координатор Начо Начев. Поздравителен адрес беше изпратил и областният управител Малина Николова, а към тържеството се присъедини директорът на дирекция "Бюро по труда" Ани Бичовска. Заместник кметът Николай Йорданов пък уважи празника в ресторант "Кристал", организиран от сдружение "Клуб на инвалида". Той също поднесе поздравителен адрес от градоначалника на Враца.

Тържество по повод Международния ден на хората с увреждания събра в Мездра членовете на всички Клубове на инвалида от общината. Малките танцьори от Детския танцов състав "Мездренче" откриха празника със своя поздрав към празнуващите. "Хората с физически, душевни и сензорни увреждания имат нужда не само от финансова подкрепа, но и от приятелско рамо, на което да се опрат, от хора, които да ги подкрепят с добра дума, съвет или подтик към жаждата за живот... Фактът, че вие, аз или други имаме различни недъзи, не ни прави по-малко обществено значими."- каза  председателката на мездренския клуб Камелия Вескова. На тържеството присъстваха директорът на Общински център за социални услуги и дейности, директори на дирекции в общината, директора на Бюрото по труда и други гости. Бурни аплодисменти в залата предизвика съобщението, че Иван Аспарухов се е обадил да поздрави присъстващите на тържеството. "Всички хора имат своето място и ценен принос за културния живот на град Мездра, каквито сте и вие. За нас е чест и гордост да поднесем своите човешки поздравления и благопожелания към всички вас", е написано в поздравителния адрес на децата от танцовия състав.

Опасни за здравето на хората стоки издирват в магазините в област Монтана здравните инспектори. Трите вида продукти са с химични и микробиологични отклонения. Една от стоките е гел за измиване на ръце за работещи в силно замърсени среди, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор Регионалната здравна инспекция в Монтана. Продукт за пилинг, произведен в Австрия, може да доведе до рани, тъй като има наднормено съдържание на млечна киселина. Мокри кърпи от Турция, съдържат забранено вещество и крият химичен риск за здравето на хората. Проверките за опасните продукти в магазините в област Монтана ще продължат до 12 декември, уточни д-р Караилиева.

Градската художествена галерия в Берковица представи още един млад талант от града под Ком. Живописната изложба на Снежина Кирилова съдържа 30 платна, а романтичното й име "Тесни улички" напълно отговаря на мекия и нежен натюрел на картините. Снежина Кирилова Николова е на 20 години и е родена в град Берковица, където първи уроци й дава Валентин Пешков. По-голяма част от времето си прекарва в изработка на бижута, рисуване и още хиляди неща, свързани по един или друг начин с изкуството. Подчертан афинитет има към живописта. Занимава се с рекламен и графичен дизайн.

Около един тон хранителни продукти са събрани в Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин за подпомагане на Дома за сираци "Св. Николай" при манастира "Св.Троица" в село Нови хан. Инициатори са учениците от 10 "г" клас, но акцията е подкрепена от всички класове. "Тук се събираха продукти от 24 ноември до 3 декември. Събираха се макаронени изделия, ориз, леща, боб, вафли и др. Има играчки и книжки, за което много се радваме, защото там има 110 деца. Трябва да направим тяхната Коледа по-щастлива и весела"- каза десетокласникът Мартин Върбанов. До края на седмицата хранителните продуктите ще бъдат пакетирани и транспортирани до Нови хан.
 
Пенсионерският клуб в село Градешница, община Криводол, получи като дарение печка за отопление от ВМРО Враца. На молбата на възрастните хора се отзова народният представител Красимир Богданов, който лично връчи подаръка, в присъствието на кмета на селото Магдалин Сълков. Той им пожела, повече топлина, не само в предстоящите зимни месеци, но и в отношенията между хората. Градешчани благодариха за благородния жест и зададоха своите въпроси към него и присъстващите на срещата Тихомир Тодоров - общински председател на ВМРО в община Криводол и Момчил Янков - председател на младежката организация във Враца.

За седма поредна година в навечерието на Рождество Христово Ротари клуб Мездра се погрижи за празничната атмосфера в градските училища и детските градини в Мездра, като им подари коледни дръвчета. Елхички получиха също Община Мездра, Община Роман и Общинските служби по земеделие в двата съседни крайискърски града. Всички бяха приятно изненадани от неочаквания жест на внимание, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33