Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковица чества Освобождението на града

Снимка: Петя Генова

Берковица отбеляза 137-годишнината от Освобождението на града. Въпреки лошото време, деца от всички училища и много граждани почетоха светлата дата. Множеството се отправи с тържествено шествие към от площад "Йордан Радичков" до паметника на загиналите в Руско-турската война под звуците на детски духов оркестър към Второ ОУ "Христо Смирненски".

Историята на освобождението на балканския град бе припомнена накратко. То започва на трети ноември и трае до четвърти декември 1877 г. Цял месец руските войски организират разузнавания и водят сражения с турците, докато най-после те опразват града. Четвърти харковски улански полк на полковник Ертел идва от север от Кутловица и с. Боровци и тържествено влиза в Берковица.

СнимкаСтихове и възрожденски песни допълниха празничното настроени. Заместник кметът на Общината Радослав Найденов награди победителите в конкурса за рисунка на тема "Берковица от Освобождението до днес". Победителите са:

Детски градини:
1-во място Анжелина Николова Николицова 5 г. ЦДГ "Пролетна дъга" група "Гъбка";
2-ро място Анна-Мария Петкова Петкова ПГ-6 ЦДГ "Малина" група "Маргаритка";
3-то място Грейси Григорова Павлова 5 г. ЦДГ "Малина" група "Слънце";
1-4 клас
1-во място Вилиян Велиславов Борисов 9 г. 3 "а" клас при 2 ОУ "Христо Смирненски";
2-ро място Биляна Росенова Витанова 10 г. 3 "а" клас при 2 ОУ "Христо Смирненски";
3-то място Гергана Любенова Горанова 4 "а" клас при 2 ОУ "Христо Смирненски";
5-8 клас
1-во място Моника Йорданова Николова 13 г. 7 клас ОУ "Г. С. Раковски" с. Бързия;
2-ро място Бояна Георгиева Николова 12 г. 6 кл. 1 "Н. Й. Вапцаров";
3-то място Никол Николаева Иванова 11 г. 5 кл. 1 ОУ "Н. Й. Вапцаров".
Специалната награда на Община Берковица получават:
Димитър Мирославов Костов 14 г. 8 кл. Лесотехническа професионална гимназия;
Жулиета Мирославова Костова 11 г. 5 кл. при 2 ОУ "Христо Смирненски";
Рисунките на всички участници в конкурса ще бъдат изложени в Етнографския музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Писателка ще се срещне с деца в Мездра

Децата, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра ще се срещнат с местна писателка. Авторката на стихове и разкази  Рени Митева ще представи пред младите читатели две детски книги - "Копривени въженца" и "Две весели приказки".  Срещата ще се проведе на 14 август, сряда, от 09:30 часа в библиотеката при читалището в..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Млад мъж загина при инцидент на горски път в Чипровци

Неправоспособен водач на джип е починал на място при произшествие на горски път в землището на град Чипровци . Сигналът за инцидента е постъпил на 11 август, около 21:00 часа. Загиналият е 21-годишен жител на Чипровци. Инцидентът е станал  същата вечер, около 20:30 часа, на стръмен горски път между местностите 3-те чуки и Даяница, в района на града...

публикувано на 12.08.24 в 11:45

Къща изгоря при пожар в Козлодуй, има задържан

54-годишен мъж е задържан за умишлено предизвикан пожар в къща в Козлодуй . Произшествието е от вчера, 11 август, около 21:00 часа. Къщата е напълно изгоряла при пожара. Задържаният е живял на семейни начала със собственичката на имота. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 12.08.24 в 10:05

Овладян е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и доброволци..

публикувано на 12.08.24 в 09:10
Младежки център - Монтана

Дни на младежта се провеждат в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта, 12 август. До сряда са предвидени различни събития и образователни дейности.  Днес, от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на Младежкия център, в парк „Огоста“,  ще се проведе лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя. Във вторник..

публикувано на 12.08.24 в 08:30

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар горя над Вършец. Огънят се бе разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28