Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният план за защита при бедствие е въведен в област Видин

Димово и Грамада обявиха бедствено положение

Снимка: Полина Тодорова

Националният план за защита при бедствие е въведен в действие на територията на 5 области в страната, сред които е Видин, със заповед на вицепремиера Томислав Дончев. Частта за защита при обледеняване е въведена в област Видин. Създадена е необходимата организация за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата. На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията. Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

Кризисният щаб в община Димово взе решение за обявяване на бедствено положение.  Екипите на електроразпределителното дружество засега не могат да се справят с възникналите проблеми по електропреносната мрежа, каза кметът на общината Лозан Лозанов. Ток няма в селата Извор, Медовница, Лагошевци, Воднянци и Арчар. Бедствено положение бе обявено и в община Грамада. От три дни има проблеми с електрозахранването, каза кметът на Грамада Николай Гергов и уточни:

"Нямаме електрозахранване. Водата може да спре, ако проблемът продължи. Работят 3-4 екипа, обаче от два дни нямаме- ту идва, ту не идва. Един трафопост е гръмнал."

Николай Гергов подчерта, че няма бедстващи хора в община Грамада.

Ако до края на деня електроподаването в населените места от община Ружинци не бъде възстановено, задължително ще бъде обявено бедствено положение. Това заяви кметът, Венцислав Ванков:

"До 17 часа, ако няма пак ток в Дреновец и другите села - Тополовец и Динково, ще обявим бедствено положение".

Венцислав Ванков допълни, че е забавил въвеждането на бедствено положение от снощи, защото за кратко токът в Дреновец и Ружинци е бил пуснат:

"Пуснаха снощи тока, през нощта пак е изгаснал и сега няма. В Ружинци също нямаше допреди малко, двете гимназии в Ружинци и Дреновец съм ги разпуснал, също така и детските градини.  В Дома за възрастни хора с помощта на агрегат сме включили печки. Трудно е. Купихме суха храна, снабдихме, но трябва ток".

Изключително тежка е обстановката в община Бойница, където населени места са от дни без ток. Няма интернет и са нарушени връзките с мобилните оператори. Без отопление са три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище в общината, съобщи кметът на Бойница Анета Генчева:

"Ситуацията е много сложна. Има скъсани проводници на много места. До вчера разчиствахме паднали дървета и клони, защото затрудняваха придвижването на много места."

Анета Генчева допълни, че бедствено положение не е обявено, само защото не вижда как такава мярка ще помогне. Всичко, което е по силите на Общината, е предприето, каза още кметът на Бойница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25