Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2014 година

община Белоградчик
Снимка: Светослав Цветанов

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев на територията на 5 области, сред които е и Видин, е въведен в действие Националният план за защита при бедствие. В област Видин е въведена частта "за защита при обледеняване". Създадена е организация за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата. На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията. Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

Няма бедстващи хора, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в заседание на Кризисния щаб в Белоградчик. "Надявам се до довечера голяма част от проблемите да бъдат преодолени и електрозахранването да бъде възстановено", допълни министърът. Проблем с водоподаването ще има в голяма част от общините на територията на областта, докато не бъде възстановено електрозахранването. Проблеми с телекомуникацията има в селата Стакевци и Салаш, като се очаква до края на деня да бъдат отстранени. Водоподаването в Грамада е възстановено, както и токът в Кула. Екипите от дружеството и Електроенергийния системен оператор работят непрексънато. Предприети са необходимите действия, така че болниците и центърът за Спешна медицинска помощ да не остават без електрозахранване. Една от основните причини за авариите са паднали решетка и стълб на труднодостъпно място в района на Белоградчик. Резервни са осигурени и пътуват към мястото с високопроходима техника. "Аварийният електропровод, който е най-проблемен, е на колегите от ЕСО МЕР. На доста труден терен е. Правят всичко възможно да доставят решетката от Горна Оряховица и се надявам, че до края на деня ще могат да подадат електрозахранване на подстанция Белоградчик", каза Георги Иванов, заместник-ръководител направление към ЧЕЗ. Представителят на дружеството не пожела да се ангажират с прогноза, кога ще бъдат решени проблемите, тъй като обледяването е достигнало 5 килограма на линеен метър. Като критична определи обстановката в област Видин заместник главният секретар на МВР Георги Костов, който присъства на заседанието на областния кризисен щаб в Белоградчик. Той счита, че се действа в правилна посока и всички институции са предприели адекватни мерки.

Кризисният щаб в община Димово взе решение за обявяване на бедствено положение. Екипите на електроразпределителното дружество засега не могат да се справят с възникналите проблеми по електропреносната мрежа, каза кметът на общината Лозан Лозанов. Ток няма в селата Извор, Медовница, Лагошевци, Воднянци и Арчар. Бедствено положение бе обявено и в община Грамада. От три дни има проблеми с електрозахранването, каза кметът на Грамада Николай Гергов и уточни: "Нямаме електрозахранване. Водата може да спре, ако проблемът продължи. Работят 3-4 екипа, обаче от два дни нямаме- ту идва, ту не идва. Един трафопост е гръмнал. "Николай Гергов подчерта, че няма бедстващи хора в община Грамада. Изключително тежка е обстановката в община Бойница, където населени места са от дни без ток. Няма интернет и са нарушени връзките с мобилните оператори. Без отопление са три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище в общината, съобщи кметът на Бойница Анета Генчева: "Ситуацията е много сложна. Има скъсани проводници на много места. До вчера разчиствахме паднали дървета и клони, защото затрудняваха придвижването на много места. "Анета Генчева допълни, че бедствено положение не е обявено, само защото не вижда как такава мярка ще помогне. Всичко, което е по силите на Общината, е предприето", каза още кметът на Бойница.

Утре ще бъде взето решение дали в община Ружинци ще бъде обявено бедствено положение, каза кметът Венцислав Ванков. Той е получил уверение от областния управител на Видин, Момчил Станков, че чрез екип на пожарната още тази вечер ще бъде доставен нов агрегат за Дома за възрастни хора в Дреновец.

Дежурните екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са реагирали на 13 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ. Екипите са разчиствали пътни платна от паднали дървета и клони в селата Боровица, Гранитово, Киреево, Бранковци, Войница, Синаговци, землището на Бойница, Белоградчик и главен път Е-79 (община Ружинци), съобщиха от ОД на МВР-Видин.

Учебните занятия са преустановени в седем училища в област Видин поради липса на електрозахранване и лоши метеорологични условия. Учебният процес в училището в град Кула е спрян днес. Придвижването на учениците там е затруднено, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева: "От днес има проблеми и в община Грамада. Там училището също няма да провежда нормален учебен процес днес и утре- 4 и 5 декември. В община Ружинци в две училища нямаше учебен процес заради липсата на електроенергия- в СОУ "Никола Й. Вапцаров" в Ружинци и училището в Дреновец. "Принудителната ваканция на учениците от трите училища в община Белоградчик продължава. Всички останали учебни заведения на територията на област Видин провеждат учебни занятия.

Десислав Начков беше избран за окръжен прокурор на Враца. Той спечели обявения повторен конкурс за поста на първи държавен обвинител в града под Околчица, след като през лятото надпреварата не излъчи победител. Вчера /3 декември/ обаче 13 гласа на магистрати от Висшия съдебен съвет стигнаха за избора на Начков. Според непотвърдена официално информация, Десислав Начков ще встъпи в длъжност в понеделник, на 8 декември.

Министърът на здравеопазването Петър Москов посети Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Той заяви, че отпуска 200 000 лева от инвестиционната програма на министерството за ремонт на болницата. Ще бъдат ремонтирани родилното и инфекциозното отделения, които не са обновявани от 1965 година. За момента министерство на здравеопазването не планира да закрива нито една от трите държавни болници в региона - в Монтана, Лом и Берковица. В следващите четири месеца ще се изработи здравна карта, в която ще се опишат специфичните заболявания и социален статус на хората във всеки регион. Едва тогава ще се решава какво да се предприеме, заяви Петър Москов.

Народният представител от Враца Красимир Богданов откри приемна за граждани в Оряхово. Офисът се намира в сградата на Дирекция "Социално подпомагане". Първата среща с жители на крайдунавския град се проведе на 1 декември. Те споделиха много проблеми, свързани с безработицата, тежката социална обстановка и лошата инфраструктура в региона. Красимир Богданов ще открие приемни в Мездра и Роман през следващата седмица.

Приключват строителните дейности на надлеза по булевард "Панония" във Видин. Очаква се валежите да спрат, за да бъде завършена и асфалтовата настилка, съобщи изпълняващият длъжността кмет на община Видин Добромир Дилов."Там се работи с много високо темпо. Всички подготвителни дейности, конструкции, укрепване, са на приключване. В момента това, което е останало, е да се поставят преградите и парапетите - това позволява времето. До няколко дни, след спиране на валежите, ще се довърши асфалтовата настилка." Последният пуснат документ от фирмата изпълнител на ремонта, за който се очаква финансиране от държавата, е за 440 000 лв. Според Добромир Дилов, който е и заместник кмет по строителството, засега не е имало забавяне в плащанията. Ремонтът на надлеза по булевард "Панония" се изпълнява със средства от Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Средствата по нея трябва да бъдат усвоени до края на година. Приключва и ремонтът на района около бившата поликлиника, който е финансиран със средства от капиталовите разходи. "Един друг участък от нашата транспортна схема, който беше заложен в капиталовите разходи за преасфалтиране, е площадът пред ДКЦ 1" - коментира  Добромир Дилов. Той каза, че политиката на общината е да се възлага толкова работа, за колкото може да се заплати, за да не се поемат нови задължения. Затова и асфалтирането на площада се извършва сега, когато има сигурност, че ще се заплати. "Там остана едно неудобство, за което ще помоля всички граждани да се съобразяват със знаците, тъй като в тесния участък има две шахти, които трябва да се повдигнат на нивото на новия асфалт. Затова не трябва да се пренебрегват предупредителните табели и да не се преминава оттам, за да може фирмата да си свърши работата и да се отвори движението"- уточни Добромир Дилов.

Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова участва в Общото събрание и Националната годишна конференция на Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на форума включва първи срещи с представители на централната власт с общинските ръководства, систематизиране на приоритетите във взаимодействието и определянето на първостепенните неотложни действия, както и подписване на споразумение за сътрудничество с Народното събрание и Министерски съвет. Освен основните доклади, свързани с годишните отчети и програмата за дейност на организацията за следващата година, ще бъдат проведени дискусии за развитието на българските градове, както и на селските райони. Друг акцент предоставянето на социални услуги за населението. Председателят на Общинския съвет в Берковица Юлиян Иванов също участва в срещата.

Изобилие от риба предлага тържището в Монтана. За целта общинския пазар осигури добри условия за предлагане на риба за празника Никулден
. Тържището се намира на улица "Индустриална", срещу Стария хлебозавод, където се предлагаше грозде. Търговците на риба разполагат с всички необходими условия, за да предлагат прясна риба. Коритата са пълни с добри екземпляри. Има риба за всеки джоб и предпочитания, казаха търговците. Най-евтина е таранката, само за 2 лева килограма. Три лева килото е на толстолоба. Най-скъпо се предлага сома - 10 лева за килограм, толкова струва и охладената пъстърва. Естествено най-търсен остава пресният шаран, който е традиционен за Никулден. Прясна риба за Никулден на пазара в Монтана срещу Стария хлебозавод ще има достатъчно. Търговците обаче предупреждават да не се чака последния момент.

Врачанските художници откриха поредната си коледна изложба-базар. В малката зала на Регионалния исторически музей до 25 януари ще могат да бъдат видени 55 творби, дело на 23-ма местни автори. Изложбата беше открита от директора на музея Илия Стоянов: "В тези мразовити дни личи, че духът на врачанските художници е все още жив. Дай Боже, следващата изложба-базар на врачанските художници да е още по-пълна. Неприятната новина за участниците тази година е, че организаторите на вернисажа не раздадоха традиционните награди, които обикновено се връчват в различните раздели на изобразителното изкуство. Причините за това са много, но най-съществената е липсата на пари."

Берковица отбеляза 137-годишнината от Освобождението на града. Въпреки лошото време, деца от всички училища и много граждани почетоха светлата дата. Множеството се отправи с тържествено шествие към от площад "Йордан Радичков" до паметника на загиналите в Руско-турската война под звуците на детски духов оркестър към Второ ОУ "Христо Смирненски". Историята на освобождението на балканския град бе припомнена накратко. Стихове и възрожденски песни допълниха празничното настроение. Заместник кметът на Общината Радослав Найденов награди победителите в конкурса за рисунка на тема "Берковица от Освобождението до днес".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05