Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2014 година

община Белоградчик, 04.12.2014 г.
Снимка: Светослав Цветанов
Около 20 населени места в област Видин все още са без ток, заради аварии в електропреносната мрежа. Към 15 часа днес следобед 14 хиляди абонати на електроразпределителното дружество в област Видин и 5 хиляди в област Монтана бяха без ток. За 20 населени места от област Видин и от 4 от област Монтана от ЧЕЗ поискаха удължаване на въведения ограничителен режим за снабдяването с електроенергия, за да могат да отстранят авариите. Мобилизирани са екипи на електроразпределителното дружество от съседни области. За отстраняването на авариите е ангажирана тежка механизация. Работи се с кранове, автовишки и багери. Специализираните екипи на противопожарната служба, енергийните дружества, МВР и "Пътно управление" работят денонощно за нормализиране на обстановката при влошените зимни условия в региона. Областният управител на Видин Момчил Станков бе в с. Орешец, където над 50 енергетици и монтьори работеха днес следобед по отстраняването на аварията на 110 - киловолтовия далекопровод "Скалите", захранващ Белоградчик и Ружинци. Поради усложнена зимна обстановка учебните занятия са преустановени за училищата в Белоградчик, Рабиша, Грамада и Кула, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Продължава бедственото положение в община Белоградчик, но обстановката постепенно се нормализира, предаде сътрудникът ни там Иванка Петрова. Токът по селата все още не е възстановен. Продължава обледяването и падането на дървета, които се почистват денонощно от екипите на пътно поддържане и пожарната. Остава в сила бедственото положение в община Димово, обяви кметът Лозан Лозанов. "Обстановката е нормализирана. Имаме навсякъде ел. енергия, отопление. Всичко е нормално. Обявено е бедствено положение поради това, че нямаше електричество, водата нямаше да стигне. Имаше и други проблеми с домовете, които се отопляват с парно. Бедственото положение още не е отменено. Като гледам времето какво е, трудно е да се каже, кога ще се отмени бедственото положение", заяви кметът. Нормализира се обстановката и в общините Ружинци и Грамада.

Шести ден без ток са жителите на видинското село Тополовец. Хората упрекват електроразпределителното дружество, че вместо да работят по отстраняване на авариите при тях, екипите са отклонени към съседно село, където ток нямат само седем къщи. В Тополовец живеят над 350 души, има и детска градина, от електроразпределителното дружество не реагират на сигналите, които до сега са подадени, обяви кметският наместник Румен Предов. Повечето от хората в селото се отопляват на твърдо гориво, но вече изхвърлят храната от фризерите. В Тополовец не знаят кога авариите ще бъдат отстранени. Някои вече са си купили и генератор за ток.

Протест срещу решението на Министерски съвет за закриването на териториалното поделение на Агенция "Митници" организира БСП във Видин. Решението е взето на заседание на правителството на 26 ноември, без да се посочват мотиви  и без да се дебатира от членовете на кабинета, обявиха от областното ръководство на БСП. "Започнаха с пътя, минаха през митницата... Какво следва след това? До кога ние ще бъдем трета категория хора?". Митница- Видин като териториално поселение веднъж беше закрита, а през септември миналата година е възстановена като структура. Според протестиращи повторното закриване ще повлияе и върху икономиката на региона. "Подкрепям съвсем искрено този протест, защото нашият край е най-западналият не само в България, а и в цяла Европа. И това, което имаме като природна даденост, даже и от него да не се възползваме, е глупаво. Ние сме на две граници и имаме четири пропускателни пункта. Сега с Дунав мост трафикът силно се е увеличил, а да пращаме митницата в Лом, е абсолютно неаргументирано", заявиха протестиращи. Протестът е подкрепен и от председателя на БСП Михаил Миков, който заедно с народния представител Филип Попов внесе е в Народното събрание и питане по повод закриването на митницата. От БСП започнаха и подписка срещу закриването на Митница- Видин, която ще бъде разпространена на няколко места в града. На протеста стартира подписка под декларация до премиера Бойко Борисов, в която се настоява за запазване на административния капацитет и работните места във Видинска област.

Доброволци от Монтана и Вълчедръм спасиха пострадали при земетресение и гасиха кола при пожар. Демонстрациите са част от инициативите за Международния ден на доброволеца - 5 декември. На полигона на Центъра за професионална квалификация в Монтана доброволците към общините Вълчедръм и Монтана съвместно с обучаващия екип от Центъра за професионална квалификация към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Монтана демонстрираха уменията си. Това стана пред погледа на областния управител Ивайло Петров и неговия заместник Петър Петров. Демонстрациите проследи и Първан Секиранов, директор дирекция "Обществени дейности" към Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. "Там, където има ентусиазъм, където има малко повече финансови средства в общините- нещата са по-добри", каза Първан Секиранов.

Демонстрационно занятие по противопожарна безопасност се проведе и в Ново село- Видинско. В него участваха служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин, Доброволното формирование "Защита при бедствия", работещи към Община Ново село, клуб "Млад огнеборец" и ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Занятието се координираше от инж. Александър Дичев - началник група "Спасителни дейности" към регионалната дирекция. След приключването на занятието, кметът на Общината поздрави участниците и връчи грамоти на петимата доброволци от формированието "Защита на населението" към общината. Прочетен бе поздравителен адрес от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, който подчертава, че доброволните формирования са "изключително важно звено в защитата на населението".

Учители от Ресурсен център- Монтана, работещи на територията на община Берковица, проведоха кръгла маса на тема "Партньорство между институциите - за по-добра образователна подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности". Поводът беше Международният ден на хората с увреждания, който се отбелязва на 3 декември. Учителите представиха своята работа на присъстващите и спецификата на работата с деца със специални образователни потребности (СОП). Началото на интегрираното обучение в Община Берковица е поставено през 2004 г. През годините потребността от специалисти, които да работят с децата и учениците със СОП се увеличава. 54 деца и ученици в Община Берковица са на ресурсно обучение в момента. В училищата и детските градини функционират екипи за подпомагане на обучението и възпитанието на тези деца, като работата им се базира на синхрон в работата на ресурсни учители, психолог, специални педагози и учителите в детските градини и училищата.

От 1 януари 2015-та година стартира Електронният регистър на болничните листове, съобщи Ивайло Георгиев, директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Монтана. Издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки "Болничен лист за временна неработоспособност", ще бъдат невалидни. "Посещавайки лекар и издавайки на лицето болничен лист, лицето ще получава една бланка, съдържаща същите реквизити, както досегашните, но на обикновен бял лист", каза Ивайло Георгиев. От 1 декември регистрираните в НОИ лечебни заведения могат да получават уникални номера на болнични листове, каза още Георгиев. "Задължение на лекарите и лечебните заведения е да се снабдят до края на годината, до 31 декември, с тези уникални номера на болнични листове."

Предлагането на риба е в пъти по-голямо от търсенето ден преди Никулден във Враца. На кооперативния пазар, където има най-голямо разнообразие, няма опашки от клиенти да си купят традиционната за празника утре храна. Търговци твърдят, че цените са по-ниски от миналата година поне с левче, но въпреки това наплив от купувачи няма. Рибата, която се предлага, е по джоба и на бедни, и на богати. Най-евтино върви дребната таранка по левче за килограм, толстолобът се предлага по 2.50-3 лева за килограм. Най-търсени са шараните, чиято цена е между 5 и 6 лева, като цената зависи от големината. Не липсват и по-скъпите бял амур и сом- 10.50 лв./кг, ципура- 16.20 лв./кг, че дори и калкан- чиято цена за кило е 22 лева.

Археологически комплекс "Калето" в Мездра участва в Националния конкурс "Сграда на годината 2014"- най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата, което от 2002 г. насам отличава най-добрите постижения. Това съобщава Мирослав Гетов от местната управа. Туристическата атракция, съхранила 70-вековна история, тази пролет бе включена в "100-те национални туристически обекта".

Ученици от Учебната банка "Елит" към Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" във Видин отбелязаха във видинската регионална библиотека Деня на банкера- 6 декември. Домакин на събитието беше отделът "Заемна за възрастни", а учениците представиха факти за банкера Атанас Буров. Преподавателят Маргаритка Трифонова направи презентация на тема "Буров - съдба или признание". Учебната банка "Елит" към Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" е създадена през 2003 година. "Занимаваме се с отпускане на заеми на наши клиенти и учители, и застраховаме наши ученици, учители и помощен персонал"- каза Кристин Кръстева. Партньори на училището са застрахователни дружества и банки. На честването на Деня на банкера почетен гост бе копие на самия Буров- ученик от гимназията, облечен с характерни за времето, в което е живял банкерът, дрехи.

Коледната елха в Лом грейна пред Народно читалище "Постоянство - 1856". Заедно с елхата заблестяха и лампичките на украсените дървета на площада и украсите по главната улица. По традиция светлините запали кметът Иво Иванов, а специални гости на вечерта ще са Дядо Коледа и Снежанка, които раздаваха подаръци и лакомства на всички деца.

Художниците Бисерка Вълканова и Гергана Вълкова са подредили във видинската художествена галерия "Никола Петров" 50 живописни платна, пейзажи, натюрморти, графики. Колекцията са нарекли "2x25"- оригинален начин да отпразнуват дългогодишното си приятелство. Бисерка е от Видин, а Гергана- от Стара Загора. Родени са в една година. Събира ги специалността графика и педагогика на изобразителното изкуство във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Днес Бисерка Вълканова е преподавател във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", а Гергана Вълкова преподава изобразително изкуство в училище "Петко Славейков" в Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23