Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов


"Имам уверението от ЧЕЗ, че днес до полунощ електрозахранването в последните осем села ще бъде възстановено." Това заяви в Белоградчик ген. Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който ръководи Кризисния щаб в града. Заради аварията на електропровод "Скалите" все още има населени места без ток, повечето от които са в Белоградчишко. В района има мъгла и заради неблагоприятните атмосферни условия изправянето на стълба ще се извърши с наземна техника, която се очаква да пристигне от Монтана, обясни ген. Николай Николов. Нормализира се обстановката в областта, обяви след заседанието областният управител на Видин Момчил Станков. 144 души работят по отстраняването на аварията на електропровод "Скалите", съобщи още областният управител Момчил Станков. Очаква се скоро да бъде възстановено електроподаването и работата на мобилните оператори, чиито генератори са останали без гориво. Екип на "Пожарна безопасност и защита на населението" ще помагат за снабдяването с гориво. Пораженията по горите от обледяването е около 80%, стана ясно още от заседанието на Кризисния щаб.  

Жители на белоградчишките села започват да събират подписки, за да защитят по съдебен ред правата си за спрения от 7 дни ток. Възможно е да бъде заведен колективен иск, заяви Боян Минков, който е собственик на къщи за гости в село Стакевци: "В самото село нямаме нито ток, нито телефони, нито някаква връзка със света. Абсолютна трагедия. Хората са бедни и сега изхвърлят всичко, произведено през годината, защото фризерите не работят. Най-бедните хора от най-бедния район сега остават и без провизии. В момента чакам група за студентския празник, но ще се провали всичко. Другата седмица има група от Израел. 15 момичета идват. Платили са си самолетните билети. Можете ли да си представите как ще им обясня, че не можем да направим това нещо, защото нямаме ток." Боян Минков смята, че виновно за ситуацията е електроразпределителното дружество, защото през лятото не е направило провеки и не е изчистило дърветата около далекопроводите.

Осми ден без ток са в село Киреево, община Макреш. Кметският наместник Герго Гергов е единствената връзка на някои от хората, учреждения и роднини, тъй като заради липсата на ток не могат да заредят телефоните си. Причината- заради силното обледяване на електропреносната мрежа са изпочупени стълбове от мрежата за високо напрежение. В момента мрежата с високо напрежение е възстановена, а електроенергия достига до двата трафопоста. Тази сутрин питейната вода е подадена в селото. Остава да се работи по вътрешната мрежа. На заседание на Областния кризисен щаб тази сутрин от електроразпределителното дружество увериха, че поне 50% от абонатите до вечерта ще имат ток. "Притеснението на хората е, че не само стоят в тъмното и не могат да гледат телевизия, но и фризерите са се размразили. Постоянно идват при мен и се оплакват" - каза кметският наместник Герго Гергов.

Областният управител на област Враца Малина Николова разпредели функциите и ресорите на своите заместници. Мирослав Комитски ще подпомага областния управител при осъществяване на неговите функции за управление на човешките и финансови ресурси, административното обслужване, информационните системи и деловодство, координацията с общините, управлението при кризи. Вицегубернаторът поема земеделието, околната среда, социалната политика, здравеопазването и транспорта. На заместник-областния управител Ирина Иванова са възложени управлението на държавната собственост, сигурността на информацията, законосъобразността и публичността на дейността, протоколът и организационно-техническата подготовка на изборите. Областите на политика, в които тя ще подпомага областния управител, са икономика, култура, спорт, правосъдие, вътрешни работи и отбрана, регионална политика.

Общинската избирателна комисия (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на Иван Аспарухов като кмет на Община Мездра поради избирането му за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи Мирослав Гетов от местната управа. Решението бе взето по повод постъпило чрез Общинския съвет заявление от Аспарухов до ОИК - Мездра за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия. Към заявлението е приложен препис на заповедта за назначаването на Иван Аспарухов на длъжността зам. министър на регионалното развитие. Решението за предсрочното прекратяване на пълномощията на Аспарухов ще бъде изпратено до Централната избирателна комисия и до Общински съвет - Мездра. Междувременно регионалният министър Лиляна Павлова представи на пресконференция политическия кабинет и приоритетите на министерството. На брифинга стана ясно, че Иван Аспарухов ще е с основен ресор "Регионална политика и планиране на регионите". Той ще ръководи и новосъздадения междуведомствен Съвет за регионална политика.
ОУ "Васил Кънчов" в мездренското село Моравица е във финансово затруднение поради малкия брой на децата. Директорът на учебното заведение Тамара Недева иска финансова подкрепа в докладна до Общинския съвет, тъй като сметките за храна, газ за отопление, ток и вода за месец ноември не са платени. Парите по сметката на училището са стигнали само за заплати на учителите, персонала и доставчиците.

Центърът за  настаняване от семеен тип за деца с увреждания в oбщина Берковица ще бъде разкрит до месец. Сградата вече е напълно готова и до дни ще бъде получен акт 16. Тя се намира в двора на бившето Оздравително училище, като бе обособен самостоятелен парцел. Строителство на сградата е извършено със средства от Държавен фонд "Земеделие". Инвестицията бе на стойност над 585 000 лева без ДДС. Сградата е на 2 етажа и има кухня, трапезария с дневна и 8 спални със самостоятелни санитарни помещения. Закупено е и оборудване за новото жилище за над 38 000 лв. Центърът  има капацитет 12 плюс 2 деца от 3 до 18 и от 18 до 29-годишна възраст. Доставчик на социалната услуга е Община Берковица.

Центърът за психично здраве във Враца, който е единственото здравно заведение в Северозападна България, в което се лекуват наркомани по метадонова програма, ще подаде документи за продължаване действието на програмата и след Нова година- това обяви директорът на лечебното заведение д-р Надя Иванова. Метадонът замества хероина и това прави лечението по тази програма доста успешно, допълни д-р Иванова: "Метадоновата програма е с капацитет от 100 места, в момента към нея се лекуват 70 лица със зависимост от опиумиди… Това са пациенти, които са зависими от наркотици. Само такива подлежат на включване към метадоновата програма, защото субституцията означава точно това- заместване на наркотици. А метадонът замества опиумиди, т.е. хероин." Преди време в една от националните телевизии гръмна скандал, свързан с използването на метадон от програмата във Враца. Според д-р Иванова, историята от тогава е била силно преувеличена и преекспонирана в медиите.

Ден на благотворителността ще се проведе в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин на 9 декември. Целта е да бъдат събрани средства за подпомагане на ученици в неравностойно положение, каза Петя Петрова от Ученическия съвет:
"Във всеки клас ще има кутия. Всеки ще дари колкото прецени, колкото може да отдели от своите джобни пари. Ще ги пусне в касичката и накрая ще ги съберем, за да купим подаръци или да окажем помощ на децата, които имат нужда."
Инициативата ще бъде под мотото "Стоя до теб". Тя ще завърши на Игнажден с раздаване на подаръци. На 15 декември ще бъде открит коледният базар на училището, със средства от който също ще бъдат подпомогнати нуждаещи се ученици. Обикновено от двете инициативи постъпват до 1200 лева, които се разпределят на около 30 деца, каза помощник-директорът Светломира Пешева: "Децата по този начин се учат, че живеят в общност и трябва да се подкрепят един друг. В този смисъл посланието на инициативата "Стоя до теб" има подбуждащо действие за извършване на благотворителните акции."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05