Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 декември 2014 година

Сняг заваля и във Видин
Снимка: Светослав Цветанов
Синоптиците познаха- днешният ден на много места в Северозапада започна със сняг. Тази сутрин Белоградчик осъмна с 15-сантиметрова снежна покривка. "Пътищата в района са проходими при зимни условия. 14 коли работят по почистването и опесъчаването. Няма непочистени участъци"- заяви дежурният в "Пътно управление"- Белоградчик. "От 15 часа в община Белоградчик вали сняг и вече е натрупал около 25 сантиметра. Снегът е мокър и тежък, което доста усложнява обстановката по пътищата. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора, няма затрупани селища. Единствено затворен е пътят от Белоградчик до Гара Орешец, за това че все още се работи по възстановяване на електрическите стълбове"- съобщи в следобедните часове на деня сътрудникът ни Иванка Петрова.

Заради обилния сняг във Враца днес имаше проблем с разчистването на пътищата. Паднали дървета и клони блокираха за часове пътя до пещерата "Леденика" в района на Трудовашката чешма. От областното "Пътно управление" допълниха, че техни хора с резачки няколко часа преди обед са разчиствали падналите дънери и клони по единствения път за пещерата към Врачанския балкан. Повечето от съборените клони и дървета са прекършени от обилния мокър сняг, който валя от почти цяло денонощие над Враца. Сежната покривка в града и околността доближи 20 сантиметра. Придвижването в града става при зимни условия и не дотам добре почистени улици. В ранните часове на днешния ден кметът инж. Николай Иванов предупреди общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" да си свърши работата, за която получава пари и е подписала договор. Управителят на фирмата Момчил Младенов обеща спешна реакция и хвърли всичките налични машини и хора по улиците и тротоарите.

Аварираха касети на уличното осветление във Враца.  Аварията в електрозахранването, която предизвика днес следобед спирането на тока в почти цяла Враца, стана причина и за проблеми с уличното осветление в града. Спирането на електрозахранването доведе до авариране на почти всички касети, които регулират уличното осветление в града. Екипи от работници на Община Враца незабавно са започнали да отстраняват авариите. Има вероятност те да продължат работата си до късно през нощта и така някои от кварталите да останат на тъмно тази вечер, за което Община Враца поднася своите извинения на гражданите. Проблемите започнаха  около 13 часа, когато голяма част от Враца остана без електричество, заради тежка авария на подстанция 2, която се намира в ж.к. "Младост"- съобщи кореспондентът на Радио ВИДИН Жоро Александров. Според информация от енергийното дружество ЧЕЗ, повредата е по 110-киловолтов далекопровод от Козлодуй. През деня заради аварията в болницата са били включени генератори, които да осигуряват аварийно напрежение.От клона на ЧЕЗ във Враца поясниха, че тъй като повредата е в обект на НЕК, от аварийния екип от София зависи кога ще бъде възстановено електрозахранването.

Пътищата от републиканската пътна мрежа, които преминават през територията на област Враца, са почистени и проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 70 снегорина се грижат за това условията за пътуване да са нормални. Вниманието на АПИ е концентрирано върху трафика по международен път Е-79, който осигурява движението между Видин и София, както и по път ІІ-15 между Враца и Оряхово.

Седем села в община Монтана са без ток заради аварии в електропреносната мрежа, причинени от падналия мокър сняг. Аварийни екипи на ЧЕЗ работят по отстраняването на повредите. В Монтана е въведено денонощно дежурство за снегопочистване. Заради опасност от заледяване се опесъчават основните булеварди и улици с по-интензивно движение.

Осигурено е резервно електрозахранване за селата от община Белоградчик, които останаха без ток в продължение на седмица. Без ток до обяд беше само село Извор махала, община Кула. В няколко други села има частично прекъсване на електроснабдяването, заради проблеми на вътрешната електрическа мрежа, съобщи областният управител Момчил Станков след заседание на кризисния щаб. В Белоградчик се прокарва просека за тежките машини, за да бъде монтиран нов електрически стълб. На място са мобилизирани екипи на МВР, пожарната, енергийните дружества и общинската администрация. Работата на аварийните групи е затруднена, заради продължаващия снеговалеж. Бедственото положение там все още не е отменено, каза Момчил Станков. Заради снеговалежите, тежкотоварни автомобили над 3,5 тона се отклоняват от пътя за Белоградчик, движението им се пренасочва през село Арчар за София. В цялата област пътищата са проходими в условия на продължаващи валежи и от дъжд и мокри настилки. Пътните машини разчистват от нощта, увериха от Областно пътно управление Видин.  

70 стълба от електропроводите, захранващи селищата в Северозападна България, бяха съборени от тежък лед, много проводници бяха скъсани и до момента са подменени над 60 000 метра от тях, съобщават от ЧЕЗ. Екипи на компанията отстраняват повреди, но условията предизвикват нови аварии и овладяването на ситуацията е изключително трудно, допълват от дружеството. Аварии в съоръжения и на Държавния електроенергиен системен оператор допълнително затрудняват възстановителния процес. В понеделник бяха захранени всички клиенти в бедствената община Белоградчик, но започналият снеговалеж доведе до нова авария в 4 ч. сутринта във вторник. Подстанциите Белоградчик и Мартиново, собственост на ЕСО, все още са изключени и ЧЕЗ захранва потребителите алтернативно. Това забавя пробите и локализирането на авариите.

Има резерви за покриване на недофинансирането в образованието през следващата година, но трябва да се определят приоритетите, а това са училищното образование и науката. Това каза министърът на образованието и науката Тодор Танев във Враца. Министърът бе във Враца, за да участва в Национално съвещание на началниците на Регионалните инспекторати по образованието. Съвещанието бе открито от заместник-министър Ваня Кастрева и основните теми в него бяха държавният план-прием в училищата и проектът за нов закон за средното образование.

Новото ръководство на областната управа във Видин ще работи надпартийно, обединени около каузата "Видин". Това обяви областният управител Момчил Станков при официалното представяне на екипа си. По думите му, работата на новото ръководство на институцията е започнала при форсмажорни обстоятелства, в условия на природно бедствие, а поуките които са извадили, ще пренесат в ежедневната си работа. Момчил Станков представи и ресорите на своите заместници- Любомир Низамов ще отговаря за инфраструктура и икономика, а Огнян Ценков ще работи в сферите на образованието, здравеопазването и социалните дейности.

Количеството вода в язовирите в област Видин е в допустимите количества. Единствено вода прелива от язовир "Божурица", но според "Напоителни системи", които стопанисват водоема, положението е под контрол. В това увери областният управител на Видин Момчил Станков. Два от язовирите в областта са напълно пресушени заради проблеми с язовирната стена- това са водоеми в общините Белоградчик и Чупрене. Очакваното повишение на нивото на река Тимок при Брегово е спряло и е започнало да спада тази сутрин, каза още областният управител на Видин.

Предлаганата бутилирана вода в детските градини и училищата в област Монтана отговаря на стандартите. Регионалната здравна инспекция извърши мащабна проверка, като са инспектирани 147 обекта, съобщи директорката д-р Даниела Караилиева. Много строг е контролът на предлаганата вода в детските градини. Тя се закупува от родителите.

Безплатни изследвания организира през тази седмица сдружение "Активно общество" в четири общини от Видинска област. Изследвания са за диабет, метаболитен синдром, хипертония и затлъстяване. Днес скринингът се проведе в Ново село, съобщи Радослав Георгиев от сдружението. Изследвания ще се проведат и във Видин- в офиса на сдружение "Активно общество"- на партера в сградата на Община Видин от 9 часа. Целта е да се открият по-рано диабета и придружаващите го заболявания, допълни Радослав Георгиев. В Кула и Макреш желаещите ще могат да се изследват в четвъртък- 11 декември. Заради бедственото положение прегледите са отменени в Белоградчик и Чупрене.

В духа на предстоящия светъл християнски празник Рождество Христово и днешния ден на св. Анна ученици от 10 "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим І", заедно с класния ръководител Милена Георгиева, се срещнаха с Болоградчишки епископ Поликарп. Това съобщиха от гимназията във Видин. В кабинета на викарния епископ на Митрополията, десетокласниците присъстваха на увлекателна беседа за раждането, живота и делото на Исус Христос. Духовният разговор обхвана празници, християнски ценности, вяра и традиции. Срещата приключи с пожелания за много светлина, топлина и доброта в душите на всички.

На 10 декември- Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, ще бъде чествана 137-годишнината от Плевенската епопея. Паметният ритуал ще започне в 10.50 ч. на пл. "Възраждане" с участието на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители от област Плевен, командира на Сухопътните войски ген. майор Андрей Боцев, представители на дипломатически мисии от страните, участнички в Съюзническата армия. Панихида в памет на загиналите ще отслужат Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове. След официалните слова пред Вечния огън на Параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към подвига на героите от Плевенската епопея. "Връщане сабята на Осман Паша" е озаглавена историческата възстановка на клубове "Традиция" от страната, която ще се състои същия ден от 12.00 часа в двора на Къща музей "Цар Освободител Александър II". Вечерта на 10 декември в 18.00 часа в залата на Драматичния театър "Иван Радоев" ще започне юбилейният концерт "Духът на Мизия" на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" по повод 55-годишнината на ансамбъла. В 20.00 ч. започва празничната заря.

Кампанията на Драматично-куклен театър- Враца (ДКТ) да предоставя на социално слаби деца възможността да гледат театър в навечерието на Коледните и Новогодишните тържества продължава да среща разбиране сред местния бизнес, съобщават от културната институция. Традиционно в благородната акция се включи и Витка Младенова, която осигури билети за цяло представление за възпитаниците на Дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" във Враца. Бизнес дамата, която има успешен бизнес и верига от магазини за авточасти в града под Околчица, предплати билети за представлението "Обувки за щастие" от братя Грим. Спектакълът ще се изиграе в петък, на 12 декември, от 17 часа в камерната зала на ДКТ - Враца.

Готова е програмата за отбелязването на Коледните и Новогодишни празници във Видин. Разнообразна и атрактивна е програмата, каза старши експерт "Култура" в Общината Силвана Сюлейман. Концерт в новогодишната нощ ще представят Градският духов оркестър, Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" и Антимовската духова музика. Новогодишна томбола с награди и баница ще очакват жителите и гостите на града на 31 декември. Къщичката на Дядо Коледа е вече на площада. И тази година на фонтана ще бъдат поставени еленчетата и шейната като украса. Благодарение на дарение ще има и няколко нови фигури, на които деца и възрастни ще могат да се радват по празниците, уверяват от общинската администрация. Светлините на Коледната елха на пл. "Бдинци", ще бъдат запалени на 12 декември, петък, от 17,30 часа.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23