Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата сграда на Центъра за социална рехабилитация откриха в Лом

2
Снимка: Владимир Недев

Новата сграда на Центъра за социална рехабилитация и интеграция беше открита Днес в Лом. Центърът се помещава в южното крило на Целодневна детска градина №12 „Звънче”, на ул."Славянска" 69. Той се простира на площ от 444 кв.м и в него, на 2 етажа, са разположени 10 просторни кабинета- за двигателна, логопедична и психологична рехабилитация, социални контакти, трудотерапия, музикално взаимодействие. Общо 15 специалисти полагат грижи за 96 потребители на социалната услуга, от които 30 деца. Официални гости на откриването бяха кметът Иво Иванов, заместник-кметът Камелия Арсенова, председателят на общинския съвет Борислав Борисов, Стефка Александрова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Монтана, общински съветници, представители на социални, културни и образователни институции. Откриването започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Цветан Антонов. След водосвета Росен Русинов, управител на центъра, запозна присъстващите с дейностите, които извършва социалното заведение:

"Всичко това, което вие го виждате тук, ние започнахме отдавна, през 2009 година, в онази стара сграда, където условията бяха много по-различни от сега. Благодаря на кмета Иво Иванов, на заместник-кмета Камелия Арсенова, на експертите от общинска администрация и на общинския съвет, за тяхната всеотдайна помощ и съпричастност към разрешаването на този проблем. Сега, в новите по-добри условия, ние можем да работим още по-пълноценно и отдадени на грижите към потребителите на социалната услуга"- каза управителят Русинов.   

В своето приветствие кметът Иво Иванов каза, че благодарение на този център хората със специални потребности ще имат възможност да се интегрират по-добре към обществото:

"Ние се гордеем, че можем да развиваме тази социална услуга в нашия град, която е много полезна и в подкрепа на хората със специални потребности. В навечерието на Рождество Христово, това е добър знак за нашата съпричастност към онези наши съграждани, които имат нужда от повече внимание и специални грижи. Надявам се тук, в новата, модерна обстановка, те да се чувстват добре"- каза градоначалникът, след което връчи на Росен Русинов подарък за центъра, икона на Божията майка с младенеца. Стефка Александрова, директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Монтана, поздрави кметът Иво Иванов и заместник-кметът Камелия Арсенова за положените усилия и вложените средства в преместването на социалното заведение, на новото, по-добро място.

"Всички знаем каква беше сградата, в която се предоставяше услугата преди време, и всички виждаме в каква сграда се намираме сега - просторна, модерна и уютна. Много малко са общините, според мен, които могат да се похвалят като вашата община, че в рамките само на няколко месеца са направили толкова много за развитието на социалните услуги"- каза в  словото си Стефка Александрова. Веднага след нея пeсенeн поздрав към гостите поднесоха малките възпитаници на детска градина "Звънче". Те изпълниха няколко песни и стихотворения посветени на предстоящите Коледни празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45