Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 декември 2014 година

Снимката на деня
Снимка: Светослав Цветанов


Монтиран е новият стълб по 110-киловолтовия далекопровод "Скалите". Монтажът бе извършен с хеликоптер.
"Най-после можем да се усмихнем след две седмици напрегнато очакване". С тези думи областният управител Момчил Станков каза, че операцията по преместването на стълба край село Орешец е приключила и вероятно още утре ще бъде отменено бедственото положение в област Видин. Хеликоптерът, който пристигна от авиобаза "Доброславци" край София в 14 часа, излетя около 15,30 часа за мястото, където беше подменено съоръжението- в планинската местност "Столове" край Белоградчик. Операцията продължи около 10 минути. Възстановително-монтажните работи се проведоха под ръководството на главния инженер на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ Георги Наков. Целият ход на операцията проследиха на място областният управител на Видин Момчил Станков, зам. областният управител Огнян Ценков, заместник кметът на Белоградчик Антон Трифонов. Активно съдействие на групите от ЕСО оказаха органите на МВР и ПБЗН. "Аварийно-спасителна операция от подобен мащаб по въздуха се случва за първи път в област Видин. Радвам се, че тя завърши успешно и ще има ток в цялата област", каза областният управител Момчил Станков. Той благодари на екипите на ЕСО, МВР, ПБЗН и ЧЕЗ за всеотдайната работа и денонощните им усилия през всички дни от началото на кризата с електроснабдяването в региона. Към 16.00 ч. днес нямаше ток единствено в селата Рабиша, Раяновци и Ошане, община Белоградчик.  

Аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България възстановиха електрозахранването на всички населени места в Област Видин, засегнати от тежката метеорологична обстановка през последната седмица, съобщиха от дружеството. Подстанциите Белоградчик  и Мартиново, собественост на държавния Електроенергиен системен оператор, продължават да са изключени. Вследствие на това клиентите, които при нормални обстоятелства се снабдяват с електроенергия от тях, все още се захранват алтернативно от ЧЕЗ на 20 kW. Това нарушава сигурността на тяхното електрозахранване и е предпоставка за евентуални нови аварии. Екипите на ЧЕЗ ще останат мобилизирани и ще реагират незабавно при необходимост.

В един от складовете, незасегнат от експлозията в завода за утилизация край Горни Лом, при който на 1 октомври загинаха 15 души, има още 190 614 невзривени боеприпаси. С тези данни премиерът Бойко Борисов е запознал министрите си на заседанието в сряда. Жандармерията продължава да охранява завода, където въпреки всичко бе заловен местен жител в момент на кражба. Кметът на Горни Лом Илиян Михайлов смята, че охраната излиза скъпо на държавата. Финансовият министър Владислав Горанов настоява собственикът на завода, на който бе отнет лиценза, да поеме разходите.

Област Враца е лидер в Северозападна България по договорени за усвояване средства от Европейския съюз – това стана ясно днес по време на отчета на областния информационен център. Враца и останалите общини от региона са сключили 227 договора за 314 959 200 лева. Пред града под Околчица от Северозападния район за планиране е само област Плевен, която е договорила 307 договора. Зад Врачанско са област Монтана със 185 договора, на дъното са Ловеч и Видин, съответно със 178 и 109 контракта. В ТОП 3 на Врачанско по договорени средства е областният град, който има 88 договора, следван от общините Мездра и Бяла Слатина.

Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин закупи последно поколение ангиографски апарат /"Тошиба"/, който ще се използва в съдовата и кардиологична диагностика, съобщиха от лечебното заведение. С апарата ще могат да се извършват и интервенционални процедури, включително и лечение на инфаркт на миокарда. Монтажът му в сектора по инвазивна кардиология вече започна, съобщи заместник- директорът на видинската болница д-р Лъчезар Блажев: "Ще се използва за диагностика и лечение на пациенти със сърдечни и съдови заболявания. Стойността му е 1 милион и 400 хиляди лева. До края на годината ще бъде въведен в експлоатация, но за да могат да се възползват жителите на областта, ще трябва да бъде получено разрешително от Министерството на здравеопазването." Завършен е и ремонтът на Кардиологичното отделение, в което е обособен новият сектор по инвазивна кардиология, съобщиха от видинската болница. До началото на следващата седмица ще приключи обзавеждането му и монтирането на оборудването. Ремонтът, новата апаратура и обзавеждането са на стойност 1 670 000 лв., като 1 400 000 лв. са осигурени чрез държавна субсидия от Министерството на здравеопазването. Останалите 270 000 лв. са за разсрочено плащане на ангиографа в рамките на три години, поясниха от болницата.

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България постанови окончателно съдебно решение на 4 декември 2014 г., с което отмени като незаконосъобразен мълчаливия отказ на бившия министър на здравеопазването - д-р Таня Андреева, да издаде разрешение за извършване на лечебна дейност на Специализирана болница за активно лечение по кардиология Видин. Това съобщават от Български Кардиологичен Институт. Въпреки това към настоящия момент лечебното заведение продължава да няма лиценз, допълват от организацията.

От днес линейките на Центровете за спешна медицинска помощ в страната са с обозначителни плакати в подкрепа на здравния министър д-р Петър Москов. Инициативата е на синдикална организация "Подкрепа", каза директорът на ЦСМП - Видин д-р Станислав Поломски. "Колегите имат право да бъдат защитени. Те не могат да работят в стрес", допълни д-р Станислав Поломски. Линейките ще останат с табелите до изясняване на ситуацията.

В Лом беше открита новата сграда на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Центърът се помещава в южното крило на Целодневна детска градина №12 "Звънче", на ул."Славянска" 69. Той се простира на площ от 444 кв.м. и в него, на 2 етажа, са разположени 10 просторни кабинета - за двигателна, логопедична и психологична рехабилитация, социални контакти, трудотерапия, музикално взаимодействие и др. Общо 15 специалисти полагат грижи за 96 потребители на социалната услуга, от които 30 деца.

Подобряване на работата на полицията обсъдиха в Монтана. Работно съвещание с участието на ръководния и средния ръководен състав бе проведено в Областната дирекция на МВР. Конкретни задачи са набелязани във връзка с подобряване на дейността на полицията по основните приоритети, изведени на последното национално съвещание на вътрешното министерство. Началниците на Районните управления на МВР в областта, ръководителите на отдели, сектори и групи и главните разследващи полицаи трябва в двуседмичен срок да дадат своите анализи с конкретни изводи и предложения за подобряване на дейността на ръководената от тях структура. Полицейските служби ще дават становище и за подобряване на организационното състояние на МВР- предстоящите промени в закона за МВР, свързани с конкурсното начало, обособяването на Главна дирекция "Национална полиция", мястото на Главна дирекция Борба с организираната престъпност", наличие на извънщатни сътрудници, социални нива на защита на служителите на МВР и други.

Обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните запозна ученици в Белоградчик със заплахата от трафик на хора. Младежите от 11 клас на СОУ "Христо Ботев" научиха за различните видове трафик, уязвимите хора и начините за предпазване и спасение. Трафикът на хора е криминализиран в Наказателния кодекс и включва транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях воля в пределите на страната или извън нея. За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. Кампанията на Местната комисия е в изпълнение на Общинската програма за превенция на асоциалното поведение и противообществените прояви на малолетни и непълнолетни 2014-2015 г.

15 души, пострадали от наводненията в Берковица, получиха ваучери за електроуреди. Дарението е осигурено от фирма, а ваучерите се раздаваха от Мая Ройдева, директор на БЧК - Монтана. Хората ще получат електроуреди срещу ваучерите на 17 декември /сряда/ от 9.00 часа, пред сградата на Община Берковица. Те трябва да носят и личните си карти. Възрастни и трудноподвижни хора, които нямат възможност да дойдат на място, могат да изпратят свои представители, които ще се легитимират с лична карта, както и да носят лична карта на лицето, което трябва да получи дарението.

Благотворителна инициатива под името "Добротата ражда добро" е организирана във видинското село Ново село. Идеята е да бъдат събрани детски играчки и новогодишна украса за деца в неравностойно положение от селото. Това каза за РАДИО ВИДИН председателят на Инициативния комитет Мими Димчева. "Решихме да съберем играчки, гирлянди, кой каквото има за коледна украса и с тези събрани неща да зарадваме няколко деца от новоселската община, които нямат възможност да си купят играчки и елха. За жалост има такива семейства, които нямат... Просто тихо си изживяват болката, че не могат да бъдат като другите", обясни Мими Димчева. Играчки се събират в Ново село до 16 декември, в заведението до читалище "Земеделец", за да могат и децата в неравностойно социално положение да получат своя шарен и весел празник с украсени домове.

ВМРО-Криводол подкрепи кампанията на Читалището в гр. Криводол за набиране на дрехи, обувки и играчки за хора в нужда. Предоставеното дарение е събрано както от членовете на организацията, така и от Дамски клуб "Вратица". "Надяваме се, че и нашето участие в кампанията ще донесе усмивки на нуждаещите се хора от Криводол. Както вече си знаем, дарената усмивка е винаги причина за удовлетворение и взаимна радост!", заявиха дарителите.

Български младежки червен кръст- Видин откри Коледен базар за набиране на средства за деца в неравностойно положение. Базарът е разположен в сградата на търговския център. "Предлагаме картички, чинийки и сурвачки, изработени от доброволците. Продават се за стотинки, за да може да се съберат повече средства за децата. Хората минават и си взимат. Вярно е, че са трудни дни, но хората се опитват да отделят по 20 стотинки за картичка и да помогнат. Имаме урна, в която се слагат монети. Всички средства, които се съберат, независимо дали от продажба или от дарение, се пускат в урната, която е запечатана. След това тя ще бъде предоставена за подпомагане на децата"- каза доброволецът Стефан Георгиев. Коледният базар ще продължи до края на седмицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05