Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишко село е без ток 12-ти ден

Снимка: Светослав Цветанов

12- ти ден без ток са жителите на село Ошане, община Белоградчик. Кметският наместник Калин Еленков, съобщи че електроразпределителното дружество е уведомено за проблема, но поне до 11.30 часа днес в селото все още е имало екипи, които да работят по отстраняването на повредите.

"Без ток сме от 12 дена. Има падали проводници, които трябва да се възстановят на места. Рекордомани трябва да се възстановят. Такава е ситуацията. Изобщо не е имало ток за 12 дена. Всичко, което хората са произвели е бил във фризерите и сега са го изхвърлили. Това и им е била зимнината"- съобщи кметският наместник Калин Еленков.

Повечето от хората са без телефони, защото не могат да ги заредят, каза още кметският наместник на село Ошане. След сигнал от Радио ВИДИН от електроразпределитлното дружество казаха, че изпращат техници на място, за да установят каква е ситуацията.

Има три села, в които няма подаден ток, каза тази сутрин кметът на община Белоградчик Борис Николов:

"Стълбът, както знаете, вече е монтиран, но кабелите не са опънати. Не е подвързан към системата, за да се подаде нормално ток към подстанцията... Все още имаме три села, в които няма подаден ток. В някои частично е подадено- в Рабиша например една втора, в Ошане и Раяновци въобще не е подавано тези 12 дена ток."

Училището в село Рабиша е без постоянно електрозахранване заради аварирал далекопровод, който е възстановен снощи. За да не мръзнат учениците, в класните стаи се палят печки на дърва, а часовете са намалени, добави кметът.

Две махали между белоградчишките села Раяновци и Рабиша все още са без ток заради скъсани проводници. Там живеят около 10 души. Токът ще бъде пуснат най-късно утре, каза кметският наместник на Раяновци Камелия Коцева. Електрозахранването за селото е възстановено вчера. То беше спряно на 1 декември.

"От миналия понеделник до вчера, като на 9 декември имаше около половин ден. Справяхме се по някакъв начин - на свещи, с акумулатори. Обикаляхме възрастните хора по-често. Хората бяха недоволни, че няма ток, но разбират, че ситуацията е бедствена. Помагаха ми доброволци да разчистваме паднали клони, да отпушваме пътища"
, каза кметският наместник.   

В момента жителите на Раяновци все още са без телефони. Уверението на оператора, обслужващ населеното място, е, че телефонните връзки ще се възстановят до 13 декември.  

"Днес ще бъде подадено високо напрежение по 110-киловолтовия далекопровод "Скалите", с което напълно ще се стабилизира енергийната мрежа в областта. Получих уверението за това от главния инженер на "ЕСО" Георги Наков", отбеляза заместник областният управител Огнян Ценков на поредното заседание на областния кризисен щаб. Вчера, с помощта на хеликоптер, бе възстановен падналият електрически железен стълб по трасето на мрежата с високо напрежение към подстанцията в Белоградчик, захранваща десетки села в планинския район на Видинска област.  

Очаква се да бъде отменено бедственото положение в община Белоградчик, съобщиха още на кризисния щаб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46
Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана

Инспектори проверяват сигнал за високи температури на работно място в Лом

Инспекцията по труда в Монтана проверява сигнал за лоши условия на работа в предприятие в Лом . Работници се оплакват от висока температура в помещенията. Заради горещините в последните дни условията за работа на открито и закрито трябва да отговарят на определени изисквания. В дирекция „Инспекция по труда“ в Монтана е постъпил сигнал..

публикувано на 12.07.24 в 09:57

Продължават летните занимания във видинската библиотека

Децата, които посещават летните занимания на регионалната библиотека бяха посрещнати в музей "Конака"  във Видин . Разгледаха експозиции от различни периоди и научиха повече за тях от уредниците в музея. Посещението е част от заниманията  в клуб "Опознай Видин", каза библиотекарят от отдел "Краезнание" Галина Стоянова . "В духа на дейността..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Планират нов квартал край Враца

Враца може да се сдобие с нов и модерен жилищен квартал. Очаква се да бъде изграден в местността Големо краище и да носи името "Враца изток". Предвижда се върху настоящите земеделски земи да бъдат построени еднофамилни и много фамилни сгради с височина до 7 метра и половина. Преди старта на строителните дейности земите ще бъдат преобразувани в..

публикувано на 12.07.24 в 08:40