Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етикетите на храните- ще станат ли по-ясни за потребителите

4
Снимка: Нора Йоцова
От 13 декември 2014 г. новите правила на Европейския съюз за етикетиране, приети от Европейската комисия през 2011 г., ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни. Това се казва в съобщение до медиите от Европейската комисия.  


Витянис Андрюкайтис, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви:
"От 13 декември 2014 г. европейските граждани ще видят резултатите от полаганите в продължение на години усилия за подобряване на правилата за етикетиране на храните. Ключовата информация за съдържанието вече ще се отбелязва по-ясно върху етикетите, а това ще помогне на хората да правят информиран избор за храните, които купуват. Благодарение на новите правила потребителите са поставени на първо място и получават по-ясна информация по начин, който не затруднява предприятията."

Част от основните промени в правилата за етикетиране са:
•   По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);
•   По-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките;
•    Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
•   Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;
•   Задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;
•   Еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;
•   Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;
•   Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
•   По-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;
•   Посочване на съставката заместител при "имитациите" на храни;
•   Ясно указване на "формовано месо" или "формована риба";
•   Ясно указване на размразените продукти.

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Фирмите от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. ( това не включва изчерпването на наличните етикети).   

Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за Евросъюза, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и малки и средни предприятия от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.  

За да разясни новостите в етикетите на хранителните продукти, потърсих контролиращия орган- Областна дирекция по безопасност на храните във Видин. Ето какво обясни старши инспекторът в отдел "Контрол по храните" д-р Цветелина Найденова:

"Едно от новите неща е отразяването на алергените в самия етикет. В момента по действащото законодателство се отразява самият алерген, например в зърнените култури и храни се е отразявало, че съдържат глутен. Съгласно новите изисквания на регламента не се отразява "съдържа глутен", а самата съставка, която съдържа алергена се отразява по-различно в изброяването на съставките на храната. Производителят избира различното изписване на съставката как да бъде оформено- чрез различен шрифт, цвят на фон или стил."

Като безсмислени определи някои от промените дългогодишен продавач в хранителен магазин във Видин:
"Това е най-голямата глупост, която могат да измислят. При наличието на този огромен асортимент в моя магазин, какви етикети трябва да сложа, за да могат всички да ги виждат? Трябва да бъдат поне 4-5 см. Това означава, че ще стане като панаирджийска будка, без да се вижда стоката. И мисля, че е излишно."

Клиенти обаче са доволни, че етикетите ще се четат по-лесно:
"Нека да се променят етикетите. Понякога въобще не можеш да разчетеш, трябва да се загледаш, да отделиш повече време. Аз и затова не ги и чета точно по тази причина..... Смятам, че промените ще са за добро. Етикетите ги чета винаги с очила, даже с лупа. С просто око нищо не се вижда."

Още подробности за новите изисквания към етикетите на храните чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46